Antalya'nın Elmalı ilçesinde biber üreticilerinin, kimyasal ilaç kullanmadan ürettiği ürünler, Almanya'daki bir marketler zincirine ihraç edilmeye başlandı.
Antalya'nın Demre ilçesinde faaliyet gösteren bir tarım firması, geçen yıl ilçeden Almanya'daki bir market zincirine haftada dört TIR biber ihracatına başladı. Şirketin yaz mevsiminde de biber istemesi üzerine tarım firması, Elmalı Ovası'nda seracılık yapan üreticileri örgütleyerek, kumyasal kullanmadan, biyolojik biber üretimi yaptırmaya başladı. Elmalı Ovası'nda 10 üretici 500 dekar kapalı serada dolma, sivri ve çarliston biber üretmeye başladı. Haziran ayı sonuna doğru ilk TIR'lar Almanya'daki marketler zincirine gönderilmeye başladı. Yapılan analizlerde sorun çıkmayınca market zinciri, haftada altı TIR dolma, çarliston ve sivri biber isteğinde bulundu.
Tarım firması ortaklarından İsmet Şahin, "Türkiye'de bir ilki ve zoru başardık. Biyolojik mücadele yöntemleri ile ürettiğimiz sivri, çarli, dolma biberlerini, Almanya'daki marketler zincirine ihraç ediyoruz. Bu projede üretici grubumuzun ve ekibimizin çok büyük rolü var. Ülkemize döviz kazandırmaktan dolayı çok muyluyuz. Ama en önemlisi Almanları sağlıklı Türk biberleri ile buluşturuyoruz" dedi.
Elmalı Ovası'nda 100 dekarlık serada üç tür biberin üretimini yapan üretici Hakan Gonur ise "Biyolojik mücadele ile sıfır kalıntı ile ilaçsız biber üretiyoruz. Bu şekilde ülkemiz döviz kazanıyor. Karşı da kazanıyor, bizde kazanıyoruz. Üretici olarak memnunuz" dedi.
 
Editör: TE Bilisim