Antalya'da atık maddelerin geri dönüşüme kazandırılması konusunda çalışmalar yapan çevre dostu Hülya Ekimler, eski tişörtleri dikişsiz çevre dostu pazar çantasına dönüştürüyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi Geri Dönüşüm Atölyesi'nde Ekolojik Yaşam Hareketi Derneği'nce düzenlenen sunumda geri dönüşüm projelerinde yer alan ve eğitimler veren Hülya Ekimler, çevre dostlarına "Eskimiş tişörtlerinizi çöpe atmayın, alışveriş çantasına dönüştürün" önerisinde bulundu. Ekimler, dikişsiz ve basit olan bu uygulamayı şöyle anlattı; "Evlerde eskimiş, giyilmeyen, yer işgal eden her renk ve desenlerde, küçük ve büyük numaralarda tişörtler mutlaka vardır. Birçoğunun rengi solmuş, kumaşı eskimiş, artık giyilmez denilerek çöpe atılıyor. Tişörtleri alışveriş çantası olarak tasarladım. Tişörtlerin önce boyun, kol ve etek kısımlarındaki katlı ve dikişli kısımları makasla kesiyorum, alt etek kısmını dik olarak 3-5 santim uzunluğunda, 1 santim genişliğinde dilimler halinde kesiyorum. Oluşan püskülleri de karşılıklı düğümleyerek alt kısmını kapatıyorum. Böylece hem elle tutulabilen, hem de omuza asılarak taşınabilen çantalar ortaya çıkarıyorum."
TİŞÖRTLER ÇANTAYA DÖNÜŞÜYOR
Hülya Ekimler'in tişörtten çevre dostu çanta yapımı projesinin uygulamasına genç kız, yetişkin kadın ve erkeklerin ilgisi yoğun oldu.
Katılımcılar yanlarında getirdikleri eski tişörtleri alışveriş çantasına dönüştürdü. Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi'nin yöneticisi, çevre mühendisi Ahu Nur Şahin, dönüşüm atölyelerinde çevre dostlarının katılımlarıyla heyecanlı çalışmaların yapıldığını, atık maddelerin yeniden kullanıma ve sanata kazandırıldığını, güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanma projelerinin geliştirildiğini söyledi.
Editör: TE Bilisim