Demreli Genç İhracatçı İlk İhracatını Almanya’ya Yaptı

Türkiye’nin önde gelen turfanda sebze üretim merkezlerinden biri olan Antalya’nın Demre İlçesi’nden yurt dışına yaş sebze ihracatı yapmaya soyunan İsmet Şahin, ilk ihracatını Avrupa’da yaygın Alman marketler zincirinin Almanya içindeki şubelerine yaptı. Alman kökenli marketler zincirlerinin Almanya içindeki şubelerine 2014 yılından bu yana ihracat yapan ilk Türk iş insanı oldu.
   Demreli olan 26 yaşındaki İsmet Şahin; 2018 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite öğretimi sırasında bir yıl  İnternational Berlin  Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Almanya’da yaş sebze sektörünü inceledi.  Demre’den sebze ihracatı yapmaya karar verdi.  “Demre Fresh (Taze) adında bir firma kurdu. Ardından 350 dekarlık alanda üretim yapan 36 üretici ile anlaşma yaparak, biyolojik ve kontrollü biber üretimine başladı. Ardından Almanya Merkezli marketler zinciri olan LİDL ile görüşmelere başladı. Yaptığı anlaşma ile LİDL Marketler zincirinin Almanya içindeki mağazalarına Demre sivrisi, çarli ve dolma biber ihracatına başladı. Demre’de bir merkezden ihracata başladı. İhracat için 400 gramlık poşetler içinde, bir kutuda 16 paket ve 6 kilogram biber yer alıyor. Demre’de yola çıkan biberler, 4 – 5 gün içinde mağazalar zincirinin Almanya’daki merkezine ulaşıyor. Haftada ortalama 3 tır ve yaklaşık 35 ton biber ihraç ediliyor. 2014 yılından bu yana ilk kez bir Türk şirketi, Alman mağazalar zincirinin Almanya içindeki mağazalarına ilk kez biber ihraç etmiş oldu. Her paketin üstündeki etiketlerde,  hangi üreticinin, hangi serasında ürettiği belirtiliyor. Şu ana kadar yapılan tahlillerde, Demre’den ihraç edilen biberlerde başta ilaç kalıntısı ve kalite sorunu yaşanmadı.
  Genç ve çiçeği burnundaki iş insanı İsmet Şahin yaptığı konuşmada” Bu yıl ilk defa ihracata başladım. İlk yılımızda bir zoru başardık. Avrupa’da en yaygın market gruplarından birinin Almanya içerisindeki mağazalarına Demre sivrisi, çarli ve dolmalık biber ihraç ediyoruz. Biyolojik mücadele ile bu başarıyı sağlıyoruz. İlaç kalıntısı konusunda sıkı tedbirlerimiz ve sıkı kontrollerimiz var. Her başlangıç zordur. Biz zor başardık. Bundan sonraki amacımız haftalık 35 ton olan ihracatımızı artırarak, bu istikrarı sağlamak. Tabi çarli, sivri ve dolma biber çeşitlerimizin dışında diğer çeşitlerimizle de başarı sağlamak istiyoruz. İnanıyoruz ki başarılı olacağız. İnanıyorum ki,  Almanya içindeki mağazalarda Türk biberlerinin çeşitlerini artıracağız. Türk çiftçisine değer katacağız. Türk ekonomisine döviz kazandıracağız” dedi.
 
Editör: TE Bilisim