Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Gömbe Yaylası’nda bulunan Çayboğazı Barajı’nda tehlike çanları çalıyor. Su kalmaması nedeniyle geçen yılın Eylül ayında kapakları kapatılan barajda, kış ortasına gelinmesine rağmen su yok. Barajın yüzde 65’i hala tarla gibi.  Tek umut, bundan sonra yağacak kara ve yağmura kalmış durumda. Batı Akdeniz’in en yüksek ikinci dağı olan 3026 metre yüksekliğindeki Akdağ’da ise kışın ortasında çok az kar var. Ancak 2500 metreden sonra kar var. O da yeterli değil. Bölge üreticisi ise endişeli.                                                                                      Kaş’a bağlı  Gömbe Yaylası’nda bulunan Çayboğazı Barajı’nda tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Eylül ayında kapakları kapatılan barajın, kış ortasına gelinmesine rağmen yüzde 65’inda su yok. Barajın büyük bölümü hala tarla gibi. 2000 yılında hizmete giren barajın suyunun altında kalan yapılan tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmış durumda. Çayboğazı Barajı’nın hayat verdiği Gömbe Ovası ve Elmalı Ovası’nı büyük bir tehlike bekliyor. Batı Akdeniz’in en yüksek ikinci tepesi olan ve Çayboğazı Barajı’nın besleyen Uçarsu, Yeşigöl ve çevresindeki dereleri besleyen Akdağ’da ise yeterli kar yok. Ancak zirvelere doğru kar var. O karda yeterli değil. Akdağ’ın duruklarında bile kar olmayan boşluklar var. Bu da Çayboğazı Barajı’ndaki tehlikeyi artıran en büyük neden. Çayboğazı Barajı, Kaş’a bağlı Gömbe Ovası’ndaki 6 mahalledeki araziler ve Elmalı Ovası’ndaki toplam 13 bin 848 hektar alandaki meyve bahçeleri ve seralara hayat veriyor. Bölgedeki meyve bahçelerinin yılda en az dört kez sulanması gerekiyor. Barajdaki şu andaki su ise bir sulamaya yetecek durumda. 2000 yılında hizmete giren Çayboğazı Barajı 67,70 metre yüksekliğinde ve 226 dekar alanı kaplıyor. Su kapasitesi ise 55 milyon metreküp. Eylül ayında barajda 1,5 milyon metreküp su kaldığı için barajın kapakları ve baraj gölündeki balık üretim tesisi kapatılmıştı.
   Üretici Ramazan Bilecen yaptığı açıklamada” Su olmazsa Elmalı Ovası’ndaki bahçelerimiz kurur. Çiftçi üzülür. Bizde perişan oluruz.  Cenabı Allah’tan bu yağışların olmasını diliyoruz” dedi.
   Üretici Ali Ekinci ise yaptıpuı konuşmada”Gömbe Yaylası’nda bulunan Çayboğazı Barajı, Elmalı ve Gömbe Ovası’na hayat vermektedir. Bu yılki yağışların azlığı sebebiyle gölde su yok denecek kadar azdır şu anda. Dağlarımızda da kar yeterli değildir. Bundan sonra güzel bir kar yağışı olmazsa, Elmalı ve Gömbe Ovası’ndaki sebze ve meyve üreticileri büyük bir tehlike ile karşı karşıya gelecekler. Küresel ısınmanın belirtileri bunlar” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilisim