Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Devrim Sakallı Çakçak, yaz aylarında güneşten korunmanın önemine değindi. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın deri kanserine ve erken yaşlanmaya neden olduğunu söyleyen Çakçak, “Güneş koruyucuyu güneşe çıkmadan hemen önce sürmenin hiçbir anlamı yok. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmesi gerekiyor. 1 saat sonra tekrar sürülürse maksimum etkiye sahip oluyor" dedi.
Dermotoloji Uzmanı Doktor Devrim Sakallı Çakçak, yaz aylarının gelmesiyle beraber güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın deri kanseri ve erken yaşlanmaya yol açtığını söyledi. Uzun süre güneş altında kalmanın cilt problemlerine yol açtığını söyleyen Uzm. Dr. Çakçak, "Uzun süre güneşin altında kalınca daha erken yaşlanıyoruz ve kırışıklıklar meydana geliyor. Güneş özellikle de deri kanserlerinde en önemli risk faktörlerinden biri. Korunmak için çok iyi bir güneş koruyucu her zaman yanımızda olmalı. İyi bir güneş koruyucu, özellikle hem ultraviyole A'yı hem de ultraviyole B'yi eşit oranda bloke edebilmeli. Güneş koruyucuyu alırken üzerinde 'güneş koruma faktörü' ibaresinin olması gerekiyor. Sürdüğümüz güneş koruyucunun kesinlikle cildimize toksit olmaması gerekiyor. Alerjiye, kızarıklığa yol açmamalı. Kullandığımız güneş koruyucu yüzümüzde farklı bir görüntüye yol açmamalı. Çok yağlı ve parlak olmamalı. Aknesi olan ciltlerde daha fazla siyah nokta oluşumuna yol açmamalı. Ayrıca güneş koruyucu suya ve terlemeye de dayanıklı olmalı" diye konuştu.
GÜNEŞE ÇIKMADAN YARIM SAAT ÖNCE SÜRÜLMELİ
Güneş koruyucunun güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmesi gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Çakçak, “Güneş koruyucuyu güneşe çıkmadan hemen önce sürmenin hiçbir anlamı yok. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmesi gerekiyor. 1 saat sonra tekrar sürülürse maksimum etkiye sahip oluyor. Suya dayanıklılığı çok fazla olmadığı için özellikle yaz aylarında duş almak, denize, havuza girmek saatte bir güneş koruyucunun yenilenmesi gerekiyor. Güneş koruyucu sık da sürsek güneş ışınlarının yoğun olduğu saatte 11.00 ile 15.00 arasında maruz kalmamak gerekiyor. Bunların yanı sıra, güneş gözlüğü ve şapka ile de korumamızı güçlendirebiliriz" şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilisim