VALİ YAZICI:İNSANA OLAN SEVGİMİZ SAYGIMIZ AHİLİK İLE VÜCUT BULUYOR
Vali Ersin Yazıcı 33’üncü Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere ve Oda başkanlarını makamında ağırladı. Vali Yazıcı, esnafın toplumun bel kemiği olduğuna vurgu yaptı.
İnsana Olan Saygımızın Yansıması
Türklerde, kültürün önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan Vali Ersin Yazıcı, “Türkler olarak insana olan sevgimiz, saygımız ahilik ve ticarette vücut buluyor. Ahilik çok güzel bir gelenek olmanın yanında, kendi kendini denetleyen, bir hata olursa da kendi içinde tedbirini alan bir teşkilattır. Bu da Türklerin insana olan sevgisi ve saygısından kaynaklanıyor” dedi.
Her Meslek Grubunun Kendine Has Yazılı Olmayan Kuralları Var
Türkiye’de ticaret kültürünün, Ahilik diye tabir edilen iş ahlakından geldiğini ifade eden Vali Yazıcı, “Yazılı olmayan iş ahlakı, toplumsal ahlak, işinizle ilgili toplumun sizden beklediği kural ve kaidelerle yetişiyorsunuz. Ustanız da çok kıymetli, ondan öğrendiğinizi bir sonraki nesle aktarıyoruz. Her meslek gurubunun kendine has yazılı olmayan kuralları var. Anadolu’da bu kültür yaşamaya devam ediyor. Gelenekler ve görenekler milletimizin, devletimizin büyüklüğünün en büyük göstergesidir. Bu yüzden ahilikle ilgili tüm geleneksel yapıların devam etmesi gerekmektedir. Buruk bir şekilde kutladığımız ahilik haftamız kutlu olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, 59 yılı aşkın süredir lüppe ustası olarak çalışan 68 yaşında ki Ahmet Şat Yılın Ahisi, otomotiv ustası 20 yaşındaki Ali Çolakoğlu Yılın Kalfası, Yılın Çırağı ise 17 yaşında ki kuaför Ünal Dilsiz seçildi. Şat’a Ahilik Kaftanı Vali Yazıcı tarafından giydirildi. Törende 'Yılın Ahi Adayları'na plaket ve belgeleri Vali Yazıcı ve Adlıhan Dere tarafından takdim edildi.
VALİ YAZICI: AHİLİK İSLAM AHLAKI VE TÜRK KÜLTÜRÜNÜN SENTEZİDİR
Valisi Ersin Yazıcı, Ahilik Haftası nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Yazıcı mesajında, Ahiliğin sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve güzel ahlak öğretilerinin sanat ile sentezlenmesi olduğunu belirterek, esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası'nı kutladı.
Ahilik Haftası nedeniyle bir kutlama mesajı yayımlayan Vali Yazıcı, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde esnaf ve sanatkârlarımıza yol gösterdiği gibi uygar dünya ülkelerine de örnek olduğunu belirterek, “Ahilik; sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve güzel ahlak öğretilerinin sanat ile sentezlenmesidir. Bu ilkelerle kurulan Ahilik Teşkilatı ”Usta, kalfa, çırak,” ilişkisiyle eğitimi, istihdamı ve üretimi en güzel şekilde tesis etmiştir. Eğitimi hayat boyu süren bir faaliyet olarak düşünmüş ve mesleki eğitim ile ahlaki eğitimi çok güzel harmanlamıştır.” dedi.
İslam ahlakı ve Türk kültürünün sentezi olan Ahilik anlayışının yaygınlaştırılması ve yaşatılması için elimizden geleni yapmamız gerektiğini kaydeden Vali Yazıcı, “Esnaf ve sanatkârlarımız, Ahilik teşkilatının öğretilerini yaşam felsefesi kabul etmiş muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır. Bir esnaf çocuğu olarak bu anlayışla yapılan işlerden daima gurur duydum. İslam ahlakı ve Türk kültürünün sentezi olan Ahilik anlayışının yaygınlaştırılması ve yaşatılması için elimizden geleni yapmalıyız.  Mevcut meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkârlarımız, geleneksel el sanatları ustalarından en modern şekilde üretim yapan sanayicisine kadar Ahilik ilkelerini yaşatma gayreti içerisinde olmuştur. Biz de esnaf ve sanatkârlarımızın her türlü sıkıntısında yanlarında olacağız.” diye konuştu.
Ahilik Haftası Kutlama Mesajının son bölümünde ise Vali Yazıcı, “14-20 Eylül tarihleri arasında pandemi tedbirleri çerçevesinde kutlamakta olduğumuz 33. Ahilik haftası münasebetiyle Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle yâd ederken esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum.” dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim