Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2019'da Antalya'daki en önemli olayın turizmde kırılan rekorlar olduğunu söyledi. Antalya'nın son üç yıldır çift haneli büyüdüğünü ve dünyayı şaşırttığını açıklayan Vali Karaloğlu, 2020 için de yine en az çift haneli büyüme beklendiğini söyledi. Karaloğlu, 2020 projelerini de açıkladı.
Vali Münir Karaloğlu, 2019 yılına ilişkin genel bir değerlendirme yaparak, 2020 yılına ilişkin beklentiler ve projeler hakkında bilgi verdi. Antalya açısından 2019'daki en büyük olayın turizm rekoru olduğunu belirten Vali Karaloğlu, 2019'un genel olarak da Antalya için bereketli geçtiğini söyledi. Özellikle iki başat sektör turizm ve tarım açısından iyi bir yılın geride kaldığını belirten Karaloğlu, “Tarım bu kentin çok kadim faaliyeti, turizm de son dönemlerin en fazla ekonomik değer sağlayan sektörü. İkisinde de Antalya bu sene iyi bir sezonu bitirmek üzere. Turizmde tüm zamanların en iyi rekorlarını oluşturduk. Günlük rekorlar, haftalık, aylık rekorlar ve yıl sonunda inşallah yıllık rekor gelecek. Bu sene başında hedeflediğimiz 16 milyon rakamına çok yaklaşmış olacağız" dedi.
ARTIŞ DÜNYAYI ŞAŞIRTACAK DÜZEYDE
Bu yıl turizmdeki yüzde 17'lik büyümenin çok önemli bir oran olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, Antalya'nın 2017'de yüzde 52, 2018'de yüzde 28, 2019'da yüzde 17 olmak üzere son üç yıldır üst üste büyüme oranlarıyla dünyayı da şaşırtacak düzeyde olduğunu vurguladı. Karaloğlu, “2016'daki o büyük kırılmadan sonra Antalya turizmi 2017, 2018 ve 2019 üç yıl üst üste çok ciddi sıçrama yakaladı" dedi. Turizmde gelir artışının da en çok sorulan konulardan olduğunu belirten Karaloğlu, “Belki bizi tatmin edecek seviyede değil ama 2016 krizine göre 2019'u değerlendirdiğimizde gelirimizde de çok ciddi artış olduğunu görüyoruz. Hedefimize henüz ulaşmış değiliz. Daha nitelikli turizm, daha nitelikli turisti şehre çekerek daha çok kazanmak istiyoruz" dedi.
2020 İÇİN DE ÇİFT HANELİ BÜYÜME
2020 yılının daha çok nitelikli turistin geldiği ve gelir bakımından daha çok para kazanılan bir yıl olmasını temenni eden Karaloğlu, 2020 turizm beklentileriyle ilgili ise henüz net şeyler söylemenin mümkün olmadığını söyledi. karaloğlu, turizm sektörüyle yapılan değerlendirmeler ve erken rezervasyon verilerine göre 2020 için de çift haneli büyüme artışı yaşanacağını aktardı. Karaloğlu, “En az iki haneli büyüyecek yine. Yani yüzde 10'un üzerinde büyüme, ama ne kadar olur şubat ayında daha net konuşabiliriz. 16 milyonu geçeceği kesin" diye konuştu.
TARIMDA ANTALYA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
Tarım sektöründe de bu sene çiftçinin iyi kazandığını belirten Karaloğlu, seracılık ve meyveciliğin yanı sıra son dönemde tropik meyve üretiminde ciddi gelişmeler olduğunu kaydetti. Hatta Gazipaşa'da Tropik Meyve Festivali yapıldığını anlatan Karaloğlu, “Manavgat'ta muz seracılığında çok ciddi gelişme var. Antalya hem meyvecilik, hem tropik meyvecilik, hem de örtüaltı sebze üretiminde büyümeye devam ediyor" dedi.
2020'DE İKİ EKOTURİZM GÜZERGAHI
Ekoturizmde 2020'de Antalya'da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte büyük bir projenin uygulanacağını açıklayan Karaloğlu, iki güzergah tespit edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Güzergahın biri Düden Şelalesi'nden başlayıp, Perge'nin zeytinyağı üretim merkezi ve 11 yağ tesisi kalıntısı bulunan Lyrboton Kome, oradan Kocain Mağarası, dönerken Kırkgöz Han, Düzlerçamı ve Güver Uçurumu'ndan Konyaaltı şeklinde güzergahtaki bütün köyleri ve vatandaşları da içine alacak bir proje. İkinci güzergahımız Batı Toroslar'da, Sarıhacılar, Akseki merkez, İbradı, Ormana, Ürünlü ve Altınbeşik mağarasını içine alacak güzergah. İnşallah iki güzergahı da bu sene alt projeleriyle birlikte hayata geçirmeye çalışacağız" dedi.
PERGE'DE GİRİŞ KAPISI AYAĞA KALKIYOR
Antalya'nın tarihi ve kültürel varlıklarının ayağa kaldırılmasına yönelik projelerin sürdüğünü, bazı bölgelerde 12 ay kazı yapılabildiğini belirten Karaloğlu, gecen yıl bakanlığın Antalya'daki kazı çalışmalarına toplum yararına çalışma projesinden 600 personelin katkı sağlandığını söyledi. 2020'de de kazı ve restorasyonların süreceğini anlatan Karaloğlu, Perge'de stadyum restorasyonun sürdüğünü, kulelerin tamamlandığını, çok nitelik bir giriş kapısının da 2020'de restore edileceğini açıkladı.
SİDE'DE O CADDE TRAFİĞE KAPATILACAK
Side'nin girişinden itibaren tiyatronun önündeki caddede asfaltın kaldırılacağı ve yerine taş kaplama yapılacağını belirten Karaloğlu, caddenin trafiğe kapatılacağını da söyledi. Side'nin içindeki niteliksiz yapıların yıkılarak tarihi şehir dokusunun ortaya çıkarıldığını belirten Karaloğlu, “Kazılar da devam ediyor. Barut Grup ile tekrar 10 yıllık sponsorluk anlaşması yapacağız. Nitelikli turizm diyorsak bunu sağlayacak en önemli mekanlardan biri de Side" diye konuştu.
PATARA'DA DENİZ FENERİ AYAĞA KALKIYOR
Batıda Patara'da, Myra'da kazıların sürdüğünü anlatan Karaloğlu, 2020'de Patara'daki tarihi Roma deniz fenerinin ayağa kaldırılacağını söyledi. Meclis binası ve tiyatroda da çalışmalar olacağını açıklayan Karaloğlu, “Elmalı'da belediyeyle ortak çalışmalarımız var ve tarihi mekanların restorasyonlarına devam edeceğiz. Elmalı aynı zamanda çok önemli bir manevi merkez. Oradaki türbeler, tescilli tarihi evler, iki camimizin Vakıflar üzerinden restorasyonları devam ediyor" dedi.
CAMİLERDE RESTORASYON PLANI
Antalya'da son dört yıldır yoğun kazı ve restore çalışmaları olduğunu belirten Karaloğlu, Kaleiçi'nde Tekeli Mehmet Paşa Camii ve Şehzade Korkut Camisi'nin 2020'de ibadete açılacağını açıkladı. Bu iki cami bittikten sonra Kaleiçi'ndeki Alaaddin Camii ile Muratpaşa Camisinin restorasyonunun planlandığını belirten Karaloğlu, ayrıca Atabey Medresesi'nde kazılar ve ortaya çıkarılan eserlerin restorasyonunun sürdüğünü anlattı.
'TAHRİBE İZİN VERMEYECEĞİZ'
2019 yılını Antalya'da mermer ocaklarını denetleme yılı ilan ettiklerini, bütün mermer, taş, kum ve çakıl ocaklarının denetiminin devam ettiğini dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:
“Aldığı ruhsat ve izinlere aykırı davrananlara çok ciddi cezalar veriyoruz. Bu denetimler devam edecek. Mermer ve maden işiyle uğraşan arkadaşlara şunu söylüyoruz. Diyoruz ki, bu doğa, çevre hepimizin, bu anlayışla uzun süre madencilik yapma şansınız olmayabilir. Şu anda İtalya'da açık madenciliğe izin verilmiyor, ancak tünel sistemiyle girip mermer alınabiliyor. Orada çevre hassasiyeti arttı ve insanlar belirli bir noktaya geldi. Antalya'da ve Türkiye'de de madencilerimiz faaliyetlerinde daha dikkatli olmalı. Bunlar milletin ortak değeri, yer altı zenginliklerinin kullanılması, çıkartılması lazım ama bunları çıkarırken çevreye, doğaya, insana, tarıma zarar vermemeliyiz. Bazen bir ocak, bir köyde yaşayan herkesi rahatsız ediyor. Çiftçiyi, yaşlıyı, hastayı rahatsız ediyor, yolları mahvediyor. Bu kadar hakları olduğunu zannetmesinler. İşini düzgün yapanlara yardımcı olmaya devam edeceğiz. Ama tahribe de izin vermeyeceğiz."
İMAR BARIŞINA AYKIRI YAPILARIN YIKIMI SÜRECEK
İmar barışıyla ilgili 31 Aralık 2017'den sonra yapılanlarla ilgili Antalya'da daha önce yıkımlar olduğunu hatırlatan Vali Karaloğlu, şu anda müracaatların incelemesinin devam ettiğini belirterek, “Müracaatlarda eğer 31 Aralık 2017'den sonra yapılan binalar varsa onların yapı kayıt belgeleri iptal ediliyor. Daha sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerin yıkım işlemleri gerçekleşecek. İmar barışına ve konulan kurallara uymayan yapıların yıkımına devam edeceğiz" dedi.
MAĞARA, ŞELALE VE KANYONLARA TEK TANITIM ALANI
Antalya'da son dönemde alternatif turizmde üzerinde en çok üzerinde durdukları noktalardan birinin de mağaralar, şelaleler ve kanyonlar olduğunu söyleyen Karaloğlu, bunlara ilişkin Türkiye Mağaracılık Federasyonu ile bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Karaloğlu, “Artık insanlar daha çok doğaya, macera sporlarına meraklı hale geldi. Dünyada şu anda turizm yüzde 4 büyürken, macera-doğa turizmi yüzde 30 büyüyor. Bundan daha çok pay almamız gerekir. Antalya bunun için dünyanın en uygun coğrafyası. Koca Toroslar önümüzde. Şelale bakımından dünyanın en zengin şehirlerinden birinde yaşıyoruz. Eşsiz kanyonlarımız var, önümüzdeki dönem inşallah doğa ve macera turizminin olacak" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim