İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi.
GENEL GEREKÇE
Bir insanın hayatını devam ettirebilmesi amacıyla tüketmesi gereken temel gıdalardan olan et, süt ve yumurtanın KDV oranının yüksek olmasından dolayı üretici ve tüketiciler mağduriyet yaşamaktadır. Üreticinin üzerindeki KDV yükünün kaldırılarak bu indirimin tüketiciye de yansıması mümkün olabilecektir.
Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için öncelikle tüm hayvansal protein ürünlerinin KDV’si sıfırlanarak “sosyal bir beslenme” anlayışına geçilmelidir. Süt sektöründe kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabeti azaltmak ve süt arzı artışını tetikleyecek talebi artırabilmek için temel gıda maddesi olan süt ve süt ürünlerinde KDV sıfır olmalıdır.
Et sektöründe ekonomik değer zincirinin perakendeye kadar olan halkalarında KDV oranı yüzde 1 iken, perakende satışta KDV oranının yüzde 8 dir. Et fiyatlarının düşürülmesi ve halkımızın kırmızı et kaynaklı proteinle daha çok buluşması için tüketicimiz bu vergi yükünden kurtulmalıdır.
Bu sebeple temel gıdalarımızdan olan et, süt ve yumurtaya uygulanan KDV'nin kaldırılmasıyla üretici, aracı, satıcı ve tüketici rahat bir nefes alabilecektir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Madde ile et, süt ve yumurtadan kaynaklanan teslimlere ilişkin Katma Değer Vergisi istisnası getirilmesi amaçlanmıştır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA
KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17’nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
a) Büyük ve küçükbaş hayvanlardan sağlanan et ve süt ürünleri ile kümes hayvanlarından sağlanan yumurtalardan kaynaklanan teslimler.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
 
 
Editör: TE Bilisim