661.TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞPEHLİVANI CENGİZHAN ŞİMŞEK
Edirne Belediyesi’nin düzenlediği 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde finalde rakibi Mustafa Taş’ı yenen Cengizhan Şimşek Baş Boy 1.‘si olarak 2022 Yılı Türkiye Cumhuriyeti Başpehlivanı oldu.
Edirne Belediyesi'nin düzenlediği, 1, 2 ve3 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde 2 bin 475 pehlivan kol bağladı. 14 boyda 2 bin 475 pehlivanın katılımıyla gerçekleştirilen 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne en çok katılım 428 pehlivan ile küçük orta küçük boyda oldu. Minik-1 Boy: 141 pehlivan, Minik-2 Boy: 169 pehlivan, Teşvik-1 Boy: 186 pehlivan,, Teşvik-2 Boy: 180 pehlivan, Tozkoparan Boy: 192 pehlivan, Ayak Boy: 218 pehlivan, Deste Küçük Boy: 251 pehlivan, Deste Orta Boy: 199 pehlivan, Deste Büyük Boy: 100 pehlivan, Küçük Orta Küçük Boy: 428 pehlivan, Küçük Orta Büyük Boy: 124 pehlivan, Büyük Orta Boy: 135 pehlivan, Başaltı Boy: 98 pehlivan ve Baş Boy: 54 başpehlivan olmak üzere toplam 2 bin 475 pehlivan Edirne Sarayiçi Er Meydanı'nda kol bağlayıp, taraftarlara birbirinden güzel güreşler sergiledi. Başpehlivanlık güreşlerinde birbirinden ilginç sonuçlar alındı. Geçen yıl kürsü yapan Ali Gürbüz, İsmail Koç, Orhan Okulu ve Faruk Akkoyun bu yıl ne yazık ki yoktu. Bu yıl kürsüyü genç isimler paylaştı. 8 altın kemerli başpehlivanın yanına 9. altın kemerli Cengizhan Şimşek eklenmiş oldu. Altın kemerli başpehlivanların hepsi birer birer elendi. Kürsüde sadece altın kemerli İsmail Balaban yer bulabildi. 661. Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlık kürsüsü bu yıl Cengizhan Şimşek, Mustafa Taş, İsmail Balaban ve Ertuğrul Dağdeviren’den oluştu.
661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde başpehlivanlığa yükselen isimler ise, Ali İhsan Batmaz, Mustafa Arslan, Mustafa Doğan Özkaya ve Serdar Yıldırım oldu. Baş altında muhteşem mücadeleler sonucunda rakiplerini birer birer yenerek başpehlivanlığa yükselmeyi başardılar. Favori gösterilen birçok isim ise başpehlivanlığı kaybetmiş oldu. Yıl içinde yapılan güreşlerde sürekli kürsüde kendine yer bulan isimlerden eser yoktu. Edirne Belediyesi'nin düzenlediği 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde birbirinden güzel güreşler seyrettik. Başpehlivanlık karşılaşmalarında ilk turda sürpriz yaşanmadı. 2. turda altın kemeri sürekli olarak sahip olacak Ali Gürbüz, Mehmet Yeşil Yeşil'e yenildi.  En büyük sürpriz burada yaşandı. Geçen yılın finalisti İsmail Koç da Hüseyin Gümüşalan'a yenildi. Yine gecen yıl kürsü yapan Faruk Akkoyun da Mustafa Taş'a yenildi. Böylelikle 2. turda geçen yıl kürsüde yer alan 3 isim elenmiş oldu. Sürprizlerin ardı arkası kesilmiyor. 3. turda bu kez Cengizhan Şimşek, Orhan Okulu'yu yenerek yeni bir sürprize imza attı. Evet bitmedi. Bu kez Ertuğrul Dağdeviren bir dakika dedi. Ali Gürbüz'ü yenen Mehmet Yeşil Yeşil'i yenerek bir başka sürprize imza atan isim oldu. Mustafa Taş da Osman Aynur'u yenerek çeyrek finale ismini yazdırdı. Yine bir başka sürpriz Serhat Gökmen de Recep Kara'yı yenerek beni de unutmayın dedi. Bu sonuçla geçen yıl kürsüde olan başpehlivanlardan eser kalmadı. Ayrıca sonucu ile olaylara damga vuran Şaban Yılmaz - Tanju Gemici karşılaşması sonucu itirazlar devam etti. Böylelikle çeyrek finale kalan isimler şöyle: Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan, Ertuğrul Dağdeviren, Cengizhan Şimşek, Fatih Atlı, Mustafa Taş ve Tanju Gemici.
Çeyrek finalde İsmail Balaban, Fatih Atlı’yı; Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan’ı; Ertuğrul Dağdeviren, Serhat Gökmen’i ve Cengizhan Şimşek bu kez Tanju Gemici’yi yenerek yarı finalist oldular.
Yarı finalde yine sürprizler bitmedi. Cengizhan Şimşek bir başka altın kemerli İsmail Balaban’ı da yenerek, finalist oldu. Mustafa Taş da sürpriz isim Ertuğrul Dağdeviren’i yenerek finale adını yazdırdı.
Mustafa Taş ise ilk turda Salih Durum’u, 2. turda geçen yıl kürsü yapan Faruk Akkoyun’u, 3. turda altın kemerli Osman Aynur’u, çeyrek finalde son günlerin gözde ismi Hüseyin Gümüşalan’ı, yarı finalde ise Ertuğrul Dağdeviren’i yenerek finalist oldu. Türkiye Cumhuriyeti Başpehlivanı Cengizhan Şimşek ilk turda Menderes Saltık, 2. turda bay çekti ve bir üst tura yükseldi. 3. turda Orhan Okulu’yu yenerek başpehlivanlık sinyalini verdi. Çeyrek finalde bu kez Tanju Gemici’yi yenerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde bu kez altın kemerli İsmail Balaban’ı yenerek finale adını yazdırdı. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne bu sene genç pehlivanlar damga vurdu. 25 yaşındaki Mustafa Taş ile 26 yaşındaki Cengizhan Şimşek finalde karşı karşıya geldi. 40 dakikası pasif geçen mücadelede puanlama sistemine geçildi. 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Cengizhan Şimşek rakibini supleksle yenerek Türkiye Cumhuriyeti Başpehlivanı olmayı başardı.
661. Kırkpınar’ı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Meclis Başkanvekili Haydar Akar, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Edirne Ak Parti Milletvekili Fatma Aksal, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan, Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Milliyetçi Hareket Partisi Spor Komisyon Başkanı İbrahim Özbay ve çok sayıda sporsever tribünden takip etti. Bu arada, 662. Tarihi Kırkpınnar Ağalık ihalesi 2 milyon 23 bin TL ile açıldı. Ağalık ihalesine Ağa Seyfettin Selim ile otel sahibi İlhan Tüdeş katıldı. Ağa adaylarının açık artırmaları sonucunda, 4 milyon 22 bin TL ile en yüksek teklifi veren Seyfettin Selim, bir kez daha ağalık ihalesini kazanmayı başardı. 662. Kırkpınar Ağalık ihalesini kazanan 3 altın kemer sahibi Seyfettin Selim, 14. kez Kırkpınar güreş ağalığı yapacak.
661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde ilk dörde giren isimler bir üst boya yükselmeyi başardılar. Bir üst boya yükselenlerin kürsü listesi şu şekilde oluştu:
Minik-1: 1.  Yiğit Kabaktaş, 2. Egehan Katrancı, 3. Süleyman Tufan ve Orhan Ceylan
Minik -2: 1. Hamza Yakup Oran, 2. Abdurrahman Eker, 3. Aydıncan Gümüşdağ ve Kemalcan Şakar
Teşvik- 1: 1. Emre Baran, 2. Ömer Gül, 3. Emirhan İbrahim Doğan ve Muhammed Mustafa Kalyon
Teşvik- 2: 1. Yiğit Arda Aluç, 2. Atahan Bartu Çetin, 3. Serhat Abay ve Arda Kaan Karamıklı
Tozkoparan: 1. Beytullah Sarı, 2. Barış Kemal Yiğit, 3. Bayram Gümüşdağ ve İsa Arda Turan
Ayak: 1. İlker Gönültaş, 2. Efe Şahan, 3. Özer Özgüraslan ve İsmail Gençer
Deste- 1: (Deste Küçük) 1. Yasin Yeşil, 2. Onur Keskin, 3. Ramazan Efe Boztaş ve Hüşeyin Şenel
Deste-2: (Deste Orta) 1. Muhammet Enez Özcan, 2. Yusuf İslamtaş, 3. Murat Gonca ve Ömer Bulut
Deste- 3: (Deste üç) 1. İlker Durmuş, 2. Rıza Durmuş,. 3.Tuberk Koç ve Berk Avcı
Küçük Orta, Küçük Boy: 1. Yunus Emre Akman, 2. Burak Bozkurt, 3. Ensar Bıyık ve Serhat Göçmez
Küçük Orta, Büyük Boy: 1. Atahan Eser, 2. Emin Erdoğan, 3. Mustafa Çoban ve Muhammet Ali Eryücel
Büyük Orta Boy: 1. Bekir Eryücel, 2. Ramazan Evren, 3. Burak Şahin ve Kadir Güleşen
Başaltı: 1. Ali İhsan Batmaz, 2. Mustafa Arslan, 3. Mustafa Doğan Özkaya ve Serdar Yıldırım
Başpehlivanlık: 1. Cengizhan Şimşek, 2. Mustafa Taş, 3.İsmail Balaban ve Ertuğrul Dağdelen
En iyi Peşrev: 1. Tansel Umut, 2. Sekan Üdüler, 3. Ufuk Yanık
 
Editör: TE Bilisim