KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE TÜRKİYE, YABANCILAR KAÇ KONUT ALDI? İLK SIRADA KİM VAR?
Yabancıya konut satışları hükümetlere gelir kaynağı sağlarken neden olduğu sorunlar büyüyor. Sorunlardan biri de yabancıların konut alımlarının neden olduğu fiyat artışı.
 
Konu aralarında Türkiye ve İspanya’nın da olduğu ülkelerde kamuoyu ve hükümetlerin gündeminde.
 
Yabacıya konut satışının neden olduğu fiyat artışı ile ilgili tartışmalar devam ederken konuyla ilgili araştırmalar da yapılıyor.
 
Enflasyon % 58, konut fiyat artışı % 189
 
Açıklanan Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi 2022 yılı üçüncü çeyrek verileri konut fiyatlarının ne kadar yükseldiğini gösteriyor.
 
Euronews’in Knight Frank raporundan derlediği verilere göre Türkiye'de 2022 yılı üçüncü çeyrek itibariyle konut fiyatları yıllık yüzde 189 yükseldi. Aynı dönemde enflasyondan arındırılmış gerçek artış ise yüzde 58 oldu.
Raporda yer alan 56 ülke içinde ikinci sırada yüzde 27 ile Estonya var. Ardından yüzde 23 ile Macaristan, Çekya ve İzlanda geliyor.
 
Buna göre konut fiyatlarındaki artış enflasyonun üç katından fazla. Bu durumda 56 ülke arasında konut fiyatı en fazla artış Türkiye'de olurken, gerçek artışta (enflasyondan arındırılmış) ikinci sıradaki İsrail’de konut fiyatları yüzde 13 yükseldi.
Türkiye ile ilgili rakam enflasyonun dikkate alınmadığı hailidir. Enflasyondan arındırılmış artış ise yüzde 58 oldu.
 
Bazı ülkelerde konut fiyatlarındaki yıllık artış şöyle: ABD (Yüzde)11, Yunanistan 10, İngiltere 10, Almanya 8 ve Fransa 6.
 
6 ülkede fiyatlar düşmüş
 
Raporda yer alan 56 ülkenin 33’ünde gerçek konut fiyatları düştü. Peru ve Güney Kore’de yıllık gerçek düşüş yüzde 12 oldu. Yeni Zelanda’da konut fiyatları yüzde 9, Finlandiya’da yüzde 8 ve Fas’ta yüzde 7 geriledi.
 
Gerçek fiyat artışına bakıldığında Fransa’da fiyatlar değişmezken İngiltere’de yüzde 1, Almanya’da ise yüzde 2 geriledi.
 
Türkiye’de yabancılara konut satış rekor kırdı
 
Bu arada fiyat artışına neden olan yabancıya konut satışı Türkiye’de 2022 yılında rekor kırdı. TÜİK verilerine göre Ocak-Kasım arasında yabancılara 61 bin 741 konut satıldı. Yıl henüz tamamlanmasa bile bu sayı rekor yıl olarak kayıtlara geçti. 2021’in tamamında 58 bin 576 konut satılmıştı.
 
Ruslar ilk sırada
 
Uyruklara göre 2022 yılında en çok konut satışı Rusya yurttaşlarına yapıldı. Ruslar 2022 yılında Türkiye’den 16 bin 312 konut satın aldı. Rusları 8 bin 223 konut ile İran yurttaşları ve 6 bin 241 konut ile Irak yurttaşları izledi.
 
Editör: TE Bilisim