GYODER ve İNDER gibi inşaat sektörü kuruluşlarının üyesi Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, konut ve arsa değer artışlarıyla ilgili yapılan son bir yıllık değerlendirmelerde, Türkiye genelinde Antalya'nın en çok kazandıran il olduğunu açıkladı.
Koronavirüs salgınıyla birlikte geçen yıl başlatılan düşük kredili konut satış kampanyalarında 2020 yılında 1.5 milyon adet konut satışı yapıldığını hatırlatan Selman Özgün, konut satışlarıyla ilgili güçlü talep ve yeterli konut arzı bulunmaması nedenleriyle hem konut hem de arsa fiyatlarında ciddi fiyat artışları olduğunu söyledi.
KONUTTAKİ ARTIŞ YÜZDE 53
Antalya'nın, konut ve arsa yatırımcısına en çok kazandıran il olduğunu belirten Özgün, “Antalya'da hem TCMB hem de özel araştırma şirketlerinin yaptığı değer artış araştırmalarına göre konut ve arsa fiyat artışında birinci sırada. TCMB Konut Fiyat Endeksi'ne göre, şubatta Türkiye geneli konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 30.8, Antalya'nın içinde bulunduğu bölgede ise yüzde 41.8 gerçekleşti. İstanbul'da yüzde 27.9, Ankara'da yüzde 29.1, İzmir'de yüzde 32.3 olan artış oranları, Antalya'da ise yüzde 53'ü aştı" dedi.
TÜM ARAŞTIRMALARDA ZİRVEDE
Antalya'nın tüm araştırmalarda zirvede yer aldığını dile getiren Özgün, “Teknoloji Odaklı Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa.com'un verilerine göre, nisan başı itibarıyla son bir yılda konut fiyat artışında Antalya ilk 3'te yer aldı. Antalya'da son bir yıldaki konut fiyatları yüzde 53.3 artış gösterdi. Kentte konut yatırımının geri dönüş süresi ise ülke ortalamasının altında, 20 yıl olarak ölçüldü. Söz konusu veriler Antalya'da konut almanın yatırımcısına ne kadar yüksek getiri sağladığını ortaya koydu. Kentte konutların ortalama metrekare fiyatı ise 3 bin 804 lira olarak ölçüldü" dedi.
EŞSİZ PLAJLARI VE DOĞASI
Yüksek artış oranlarının sebeplerine de dikkat çeken Özgün, şunları söyledi:
“Salgın döneminde yazlıkçıların ve tatilcilerin uğrak noktası haline gelen ve direkt uçuşlarla yabancıları cezbeden Antalya, Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden turist çekmeye devam ediyor. Bunlar kentteki gayrimenkul değerinin artışında önemli etkenler. Sahip olduğu denizi, eşsiz plajları, doğal güzellikleri ve iklim şartları gibi özellikleriyle hem birçok ülkeden yabancı konut satışı, hem de Türkiye'nin helmen her ilinden konut yatırımları alıyor."
ARSA FİYATLARI YÜZDE 59 ARTTI
Antalya'nın arsa fiyat artışında da lider olduğunu kaydeden Özgün, mayıs ayı itibarıyla konut imarlı arsaların ortalama metrekare fiyat artışında Türkiye'de yüzde 37 iken, Antalya'nın yüzde 59 ile zirvede olduğunu söyledi. Konut imarlı arsaların ortalama metrekare fiyatının 796 liraya çıktığını anlatan Özgün, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı konut satış verilerine göre de Antalya'nın İstanbul ile birlikte Türkiye'de yabancıya konut satışının en çok yapıldığı ikinci il olduğunu ifade etti.
NİSANDA REKOR ARTIŞLAR
Antalya'da geçen yıl nisan ayına göre bu yıl konut satışında ciddi artış yaşandığını belirten Özgün, “Geçen yıl nisan ayındaki konut satışı 1835 iken, yüzde 41.3 oranında artışla bu yıl 4 bin 429'a yükseldi. Ancak Ocak-Nisan dönemi dört aylık süreçte geçen yıl 19 bin 633 iken, bu yıl 16 bin 409'a geriledi. Nisan ayında yabancılara konut satışında da ciddi artış gerçekleşti. İlk sıradaki İstanbul'da geçen yıl 374 olan yabancılara konut satışı 2 bin 9'a, ikinci sıradaki Antalya'da ise 150 adet iken bu yıl nisan ayında yüzde 72.6'lık rekor artışla 859'a çıktı" dedi.
UMUT VERİCİ SAYILAR
Yabancıların hem yatırım hem de ikamet açısından gözdesi Antalya'da Ocak-Nisan döneminde geçen yıl 2 bin 301 olan konut satışının ise yüzde 19.2 artarak, bu yıl aynı dönemde 2 bin 743'e çıktığını açıklayan Özgün, “Pandemi döneminin devam ediyor olmasına rağmen yabancıya konut satış sayılarının artışı sektörümüz adına hem sevindirici hem de önümüzdeki aylar açısından umut verici. Türkiye genelinde yabancılara satışta İran, Irak gibi ülkeler ilk sırada olmasına rağmen Antalya'da Rusya, Almanya, Kazakistan, İngiltere gibi daha çok BDT ve Avrupa ülkelerini görüyoruz" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim