KUMLUCA YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ’NDE BAŞPEHLİVAN YUSUF CAN ZEYBEK
  Kumluca Belediyesi’nin düzenlediği 23. Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında yapılan yağlı pehlivan güreşlerine73 başpehlivan olmak üzere toplam bin 316 pehlivan katıldı. Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri 6 Mayıs Cuma başlayıp, 8 Mayıs Pazar günü sona erdi.
6 ve 7 Mayıs tarihlerinde Kumluca Şehir Stadı’nda karşılaşmalar yapıldı. Finaller ise Kumluca Karatepe Stadı’nda yapıldı.
73 başpehlivan kıyasıya mücadele ettiği 23. Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri finalinde Ali Gürbüz ve Yusuf Can Zeybek karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın normal süresinde Yusuf Can Zeybek sakatlandı. 5 dakika karşılaşma durdu. Her iki pehlivan karşılaşmanın normal süresinde birbirlerine üstünlük sağlayamadılar. Uzatma dakikalarında bu kez Ali Gürbüz’ün sakatlanması sonucu karşılaşmadan çekilmesiyle Yusuf Can Zeybek Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri Başpehlivanı olmayı başardı.
73 Başpehlivanın birinci olmak için mücadele ettiği final güreşlerini, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz, CHP Antalya Milletvekilleri Aydın Özer, Cavit Arı ve Çetin Osman Budak, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse ve Atay Uslu, İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim, Kumluca, Finike, Elmalı, Kaş ve Demre Belediye Başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda güreşsever izledi. 
  Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında yapılmayan, 2021 yılında ise seyircisiz kısıtlı olarak gerçekleştirilen ata sporu yağlı pehlivan güreşleri bu yıl seyircili olarak gerçekleştiriliyor.
Türkiye’nin dört büyük güreşinden biri olan ve üç gün sürecek 23. Geleneksel Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri, şehir stadında yapılan dualarla başladı. Cuma namazı sonrası güreşlerin başlaması öncesi düzenlenen törende konuşan Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Kumluca ve yöresinde ata sporu yağlı pehlivan güreşlerine olan ilginin neticesi olarak Kumluca güreşlerinin Türkiye’nin dört büyük güreşinden biri olduğunu söyledi. 2020 yılında pandemi nedeniyle güreşlerin Türkiye genelinde yapılamadığını, 2021 yılında ise kısıtlı imkânlarla seyircisiz olarak ilk güreşlerin Kumluca’da başladığını ifade eden başkan Köleoğlu, “Bu yıl güreşlerimizi seyircili, çok daha coşkulu ve katılımı yüksek olarak, güreş severlerimizin özlemine son vererek bugün burada başlatıyoruz. Bugünden itibaren üç gün sürecek güreşlerimize tüm güreş severlerimizi davet ediyorum. Ben bu organizasyonda emeği geçen herkese, Türkiye’nin dört bir yanında güreşlerimize gerek sporcu olarak gerekse seyirci olarak katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
  Açık arttırma usulü ile yapılan güreş ağalığı yarışmasını, geçen yılın güreş ağası 707 Bin TL vaad eden Niyazi Çiftçi kazandı.
23. Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri sonunda dereceye giren pehlivanlar şu şekilde:
Minik – 1 Boy: 1. Arif Bulut, 2. Mert Karakaya, 3. Yusuf Ülker ve Süleyman Tufan
Minik – 2 Boy: 1. Mustafa Yanmaz, 2. Mehmet Şahin, 3. Yiğit Ali Özcan ve Yusuf Türkmen
Teşvik – 1 Boy: 1. Süleyman Cerit, Mutlu Okka, 3. Muhammet Mustafa Kalyon ve Yusuf Kaplan
Teşvik – 2 Boy: 1. Yiğit Arda Aluç, Serhat Abay, 3. Soylak Berke Kındır ve İbrahim Gündoğdu
Tozkoparan Boy: 1. Muhammet Berat Duman, 2. Caner Arslan, 3. Kemal Arda Akbaş ve Arda Kaan Karamıklı
Ayak Boy: 1. Arda Çetin, 2. Barış Kemal Yiğit, 3. Kadir Eren Atlı ve Mustafa Ali Yalçın
Deste Küçük Boy: 1. Caner Baysal, 2. Hüseyin Şenel, 3. Ogün Can Yurdakul ve Berkay Ok
Deste Orta Boy: 1. Ramazan Yıldız Çilenker, 2. Ömer Bulut, 3. İlkay Akdağ ve Abdullah Başar
Deste Büyük Boy: 1. Rıza Durmuş, 2. Erol Bursa, 3. İlker Durmuş ve Engin Atar
Küçük Orta Küçük Boy: 1. Emin Erdoğan, 2. Mustafa Yanal, 3. Yunus Emre Uzuner ve Muhammet Ocak
Küçük Orta Büyük Boy: 1. Kadir Güleşen, 2. Ömer Yasir Gökkaya, 3. Sinan Yıldız ve Oğuzhan Öztürk
Büyük Orta Boy: 1. Bayram Arslantaş, 2. Hüseyin Özdemir, 3. Osman Hazar ve Mustafa Kemal Kıyı
Başaltı ‘nda:  1. Osman Kan, 2. Aykut Işık, 3. Yunus Emre Yaman ve Yusuf Kaflı
Başpehlivanlık Güreşlerinde : 1. Yusuf Can Zeybek, 2. Ali Gürbüz, 3. Mustafa Taş ve Cengizhan Şimşek
Başpehlivan finalinde karşılaşan Ali Gürbüz ve Yusuf Can finale gelene kadar kimleri yendiler:
Ali Gürbüz:  1. Turda Gökhan Arıcı, 2. Turda Yıldıray Akın, 3. Turda Ünal Karaman, 4. turda İsmail Balaban, Çeyrek finalde Orhan Okulu ve Yarı finalde Cengizhan Şimşek’i yenerek finale geldi.
Yusuf Can Zeybek: 1. Turda Şahali Kurt, 2. Turda Mecit Yıldırım, 3. Turda bay çekti  tur atladı. 4. Turda Onur Şenel, Çeyrek finalde Hüseyin Gümüşalan ve Yarı finalde Mustafa Taş’ı yenerek finale geldi.
Güreşlerin sonunda madalya töreni düzenlendi. Başpehlivan Yusuf Can Zeybek’in madalyasını, kupasını ve altın kemerini Gelecek Partisi Genel Başkanı  Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu verdi.
Derceye giren baş pehlivanların madlaya ve kupalarını ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mücahit Küçükyılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu takdim ettiler.
Bu arada sakatlanan Ali Gürbüz 10 gün er meydanlarından uzak olacak.
 
 
Editör: TE Bilisim