Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, tam kapanma sürecinde kamu kurumları ile üretim, tedarik ve lojistik gibi sektörlerde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak çalışanlarla ilgili mevcut tüm belgelerin geçerliliği 2 Mayıs Pazar günü sona erecek. E-devlet üzerinden belgelerin yenilenmesi kararı alındı.
 
 
Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek yaklaşık üç haftalık sokağa çıkma kısıtlaması süreciyle ilgili Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, kısıtlamadan muaf çalışanlarla ilgili çok önemli bir karar aldı. İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında alınan kara göre, hem kamu kurumları hem de özel sektör çalışanlarından sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacakların, görev ve izin belgelerini güncellemeleri gerekiyor.
 
 
MEVCUT BELGELER 2 MAYIS'A KADAR GEÇERLİ
 
 
Tam kapanmada temel önceliği üretim, imalat, tedarik ve lojistik sektörlerinde çalışanlara yönelik sokağa çıkma muafiyeti tanınan işyerlerinde çalışan görevliler için bu işyerlerinin yetkililerince hazırlanan tüm belgelerin geçerliliği 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00'de sona erecek.
 
 
E-BAŞVURU SİSTEMİNDEN BAŞVURU
 
 
29 Nisan Perşembe gününden itibaren muafiyetler kapsamında bulunan işyeri, fabrika ve imalathane gibi yerlerde çalışan kişilerin, e-devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden 'görev belgesi' başvurusunda bulunması gerekiyor.
 
 
E-başvuru sisteminden görev belgesi talebinde bulunulması sonrasında başvurucunun sosyal güvenlik numarasına göre halen çalışmakta olduğu işyeri sicil numarası belirlenerek ve işyerinin faaliyet alanına göre tespit olunan NACE kodunun muafiyet kapsamında kalıp kalmadığı kontrol edilecek. İlgili bakanlıklarla sağlanan entegrasyonlar sayesinde anlık ve otomatik olarak yapılacak bu sorgulamalar sonucunda bildirimle aranan şartlar arasında uyumluluğun tespiti halinde sistem üzerinden otomatik olarak görev belgesi düzenlenecek.
 
 
YETKİLİ VE ÇALIŞAN İMZALAYACAK
 
 
Başvuran çalışana dair kimlik bilgilerinin yanı sıra sokağa çıkma kısıtlaması sırasında hangi amaçla işyerinde olması gerektiği, çalışma süresi, zaman dilimi, işyeri ve ikamet adresi, varsa kullanacağı servis ya da araç plaka bilgisinin de yer alacağı görev belgesinin çıktısı, başvuruda bulunan kişi tarafından işyeri yetkilisine imzalattırılacak.
 
 
Başvuran çalışanın e-başvuru sistemini kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk, erişim hatası gibi geçici durumlar için de bir defaya mahsus olmak ve en fazla üç gün geçerli olacak bir görev belgesi formu da hazırlandı ve manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri yetkilisi tarafından imzalanacak.
 
 
E-başvuru sistemi üzerinden veya zorunlu hallerde manuel düzenlenen görev belgeleri kapsamında işyeri yetkilisi ve çalışan sorumlu olacak. Düzenlenen görev belgesi, sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında muafiyet tanınan işyerlerinde çalışan personel yanında bulunduracak ve kontrollerde denetim ekiplerine ibraz edilecek.
 
 
GÖREV GÜZERGAHI DIŞINDAKİLERE CEZA
 
 
E-başvuru sistemi üzerinden üretilen görev belgeleri eş zamanlı olarak kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemlerine de iletilecek. Kolluk kuvvetleri denetim sırasında, geçerli görev belgesi olmayan veya görev belgesinde belirtilen muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile denetim sırasındaki durumu uyumlu olmayan kişilerle eksik ve yanlış bilgi veren işyeri yetkilileri hakkında adli ve idari işlem uygulanacak.
 
 
MESLEK ODALARI BİLGİLENDİRECEK
 
 
Bu konuda ilgili esnaf, sanayi ve ticaret ile ziraat odaları başta olmak üzere ilgili meslek odaları tarafından gerekli rehberlik faaliyetlerine ağırlık verilecek. İşyerleri bilgilendirilerek, kurallara uymaya teşvik edilmeleri sağlanacak.
 
 
KAMU PERSONELİNE SINIRLI MUAFİYET
 
 
Tam kapanma dönemi içerisinde asgari personelle hizmet sunacak kamu kurumlarının hizmet binalarında görev yapacak kamu personeli için de yetkili yönetici tarafından bu durumu ortaya koyan 'Kamu Personeli Görev Bildirim Belgesi' düzenlenecek. Bu kapsamdaki kamu personeli, görevli olduğu zaman dilimi içerisinde ikametiyle işyeri arasındaki güzergâhla sınırlı olacak şekilde muafiyete tabi olacak.
 
Editör: TE Bilisim