Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Ateş, obezitenin kanser riskini yüzde 13 oranında artırdığını belirterek, "Tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 13'ünün obeziteye bağlı olduğu gösterildi" dedi.
Hatalı beslenme alışkanlıkları, fast food tüketimi gibi etkenlere bağlı olarak gelişen obeziteye yakalanan insanların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Ateş, obezite ve kanser arasındaki ilişkiye değinerek obezite cerrahisinin kanser risk ve ölümlerinde azalmaya neden olduğunu belirtti.
'OBEZİTE CERRAHİSİ İLE KANSER VAKALARINDA GERİLEME GÖRÜLDÜ'
Obezite cerrahisi ile kanser vakalarında gerileme yaşandığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Ateş, "Obezite vücuda verdiği hasarlar ve sebep olduğu ölümler nedeniyle günümüzde küresel bir sorun haline gelmiştir. Obezite ile ilgili durumlar arasında en korkulanı sebep olduğu kanserlerdir. Obezite cerrahilerinin yaygınlaşmasıyla kanser vakalarında gerileme görüldü. Bu kanserler arasında en sık mide, bağırsak ve endokrin kanserleri var. Endokrin denince aklımıza meme, prostat ve rahim kanserleri en başta geliyor. Dolayısıyla bariatrik cerrahinin özellikle endokrinolojik kanserler, mide ve bağırsak kanserlerinin tedavilerinde de çok etkili olduğu gözlemlendi. Ayrıca mide ve yemek borusu kanserlerinde de obezite cerrahinin ilerlemesiyle birlikte yaşanan ölümlerin azaldığı görüldü. Bu konuda da daha geniş kapsamlı araştırmalar yapılıyor" diye konuştu.
'KANSER RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN VÜCUTTAKİ YAĞ ORANI DÜŞÜRÜLMELİ'
Kanser riskinin azalması için vücuttaki yağ oranının düşürülmesi gerektiğine değinen Op. Dr. Ateş, “Vücut kitle endeksinin normalin üzerinde her bir artışında, kanser riski yüzde 3 ila yüzde 10 arasında artış gösteriyor. Bu çok ciddi bir rakam. Tüm kanser ölümlerinin de yaklaşık yüzde 13'ünün obeziteye bağlı olduğu gösterildi. Obezite cerrahisi, tüm kanser risklerinde ve bunlara bağlı ölümlerde azalmaya sebep oluyor. Kanser riskini azaltmak için vücuttaki yağ oranı düşürülmeli. Vücuttaki yağ oranını düşürmek için obezite cerrahisi günümüzde en çok kullanılan yöntemler arasında. Özellikle meme ve bağırsak kanseri geçmişi olan, hala tedavisine devam eden hastalarımızdan obezite cerrahisi uyguladığımız ve yüksek başarı sağladığımız hastalarımız mevcut. Kiloyla ilgili sorun için başvurduklarında hastayı değerlendiriyoruz. Özellikle ailelerinde kanser riski varsa her şeyi inceliyoruz. Bir sorunla karşılaştığımızda obezite cerrahisinin çok faydalı olacağını belirtiyoruz" şeklinde konuştu.
'OBEZİTE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR'
Obezitenin kanser riskini arttırdığını belirten Op. Dr. Ateş, “Hiçbir sıkıntımız, şikâyetimiz yoksa bile rutin kontrollerimizi aksatmamalıyız. Vücut kitle endeksimiz 25'in üzerindeyse mutlaka bu konuda destek almamız, gereken desteği aldıktan sonrada ona yönelik tedavileri uygulamamız gerekiyor. Cerrahi her zaman son seçenektir. Obezite net bir şekilde östrojen hormonlarını da yükselterek endokrin kanserleri başta olmak üzere kanser riskini yüzde 13 oranında artırır" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim