Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim- İş), okul öncesi ilkokul, ortaokul ve liselere başlayan öğrencilerin okula başlangıç maliyetini hesapladı. Buna göre okula başlangıç giderinin geçen yıla göre yüzde 35,20 oranında arttığı iddia edildi.
Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, okulların açılmasıyla birçok ailenin bütçesine okula başlangıç giderlerinin ağır bir yük getireceğini söyledi. Sendika olarak okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetine ilişkin bir rapor hazırlandıklarını kaydeden Iltar, 2018- 2019 eğitim öğretim yılının geçmiş yıllara oranla daha büyük maliyetle başlayacağını dile getirdi.
Piyasadaki ürünlerin reel verileri üzerinden yapılan araştırmada, okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği maliyeti tüm gerçekliğiyle ortaya çıkardığını belirten Iltar, okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç giderinin 1052,66 TL olduğunu söyledi. İlkokul 1'inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç giderinin 1624,50 TL, Ortaokula (5. sınıf) başlayan öğrencinin başlangıç giderinin 1700,78 TL, liseye başlayan öğrencinin ise eğitim giderinin 1829,98 TL olduğuna işaret eden Iltar, "Tüm eğitim kademelerindeki artış geçen yıla oranla yüzde 29,65 oldu" dedi.
'DAR GELİRLİ AİLELER BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAZ'
Yapılan araştırmada okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların dizaynı için toplanan para, velilerin çocuklara verdiği harçlıkların dahil olmadığını kaydeden Fatin Iltar, "Sabit ve dar gelirli ailelerin bu yükün altından kalkması çok zor" diye konuştu.
Anayasanın 42. maddesine göre, temel eğitimin tüm vatandaşlara eşit ve parasız olması gerektiğini ifade eden Fatin Iltar, “Bir yandan okula başlama maliyetleri artarken, diğer yandan devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara olan rağbet artmıştır. Veliler nitelikli eğitim için özel okullara neredeyse zorunlu kayıt yaptırmaktadır" dedi.
 
Editör: TE Bilisim