Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Özlem Aldemir, "Ozon, virüs-hücre temasını engeller ve üreme döngüsünü sekteye uğratır. Pandemi sürecinde de dünyada çeşitli ülkelerde hastalığın tedavi protokolüne ozon tedavisi eklenmiş ve hastalığın seyrinde olumlu etkileri saptanmıştır" dedi.
Antalya Anadolu Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doktor Özlem Aldemir, tamamlayıcı tıp alanındaki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Tamamlayıcı tıp polikliniğinde kronik ağrılar ya da kronik hastalıklar ve klasik tıbbi tedavi ile çözülememiş birtakım hastalıklar üzerine çalıştıklarını belirten Dr. Aldemir, “Tamamlayıcı tıpla; sağlığımız ile ilgili yaşadığımız her türlü problemde bu yöntemlerden hem tek başına hem mevcut tedaviye destek olarak yararlanabiliriz. Biraz daha açmak gerekirse bizler günlük mesleki pratiğimizde daha çok klasik tıbbi yaklaşım ve tedavilerle sonuç alamamış nadiren akut, çoğunlukla kronik hastalıklarla gelen bir hasta grubuna yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi bunun dışında koruyucu ve doğal metabolik sistemizi destekleyici olduğu için herhangi bir şikayet olmaksızın sadece bağışıklığı güçlendirmek, sağlığı korumak, antiaging (sağlıklı yaş alma) amacıyla da uygulanabilmektedir" dedi.
"Tamamlayıcı tıp, klasik, bilinen tıp yöntemleri ile insanların iyileştirilmesi ve sağlıklarının korunması için yapılan tedavi uygulamalarının bütünüdür" diyen Dr. Özlem Aldemir, “Bilimsel verilerle desteklenen, etki mekanizmaları bilimsel olarak açıklanabilen tamamlayıcı yöntemler, Amerika, Avrupa, Uzak Doğu ve Asya'da birçok tıp fakültesinde okutulmaktadır. Buralarda modern tıp yöntemleri ile uygulanmaktadır. Çok çeşitli tamamlayıcı tıp yöntemi olmakla birlikte bunlardan en bilinen ve yaygın kullanılmakta olanları akupunktur, medikal ozon tedavisi, nöralterapi, manuelterapi, fitoterapi, homeopati, proloterapi, manyetik alan tedavisi olarak sayılabilir" dedi.
OZON TEDAVİSİ VE COVİD-19
Tamamlayıcı tıbbın en bilinen dallarından biri olan ozonterapinin, tıbbi ozon gazı kullanarak bazı hastalık veya sorunların tedavi edilmesi olarak tanımlanabileceğini aktaran Dr. Özlem Aldemir, şöyle konuştu:“Ozon tedavisi ile bedendeki doğal koruyucu mekanizmalar harekete geçirilmiş, detoks organlarının kapasiteleri artırılmış olur. Toksik maddelerin, hasarlı hücrelerin, mikropların yok edilmesi, bedenden uzaklaştırılmasına anlamlı bir katkı sunar. Metabolizmayı düzenleme etkisiyle sadece sorun olan bölgede değil, tüm bedende genel bir iyileşme hali sağlar. Ozon tedavisi özellikle antibakteriyel, antiviral, antifungal etkileriyle dikkat çekmektedir. Bu etkileri doza bağımlı olarak oksidan, antioksidan, anti-inflamatuar, immünömodülatör (bağışıklığı düzenleyen) mekanizmalar üzerinden gerçekleşir. Covid-19 pandemisini yaşadığımız şu dönemde işte bu etkileri nedeniyle ozon tedavisi yeniden gündeme gelmiştir. Covid-19 virüsü lipitten zengin zarflı bir virüstür. Ozon tedavisi ise bu tür zarflı virüslere özellikle etkilidir. Virüsün oksidasyona karşı savunmasız bölgelerinden direkt antiviral etkisini gösterir. Ozon, virüs-hücre temasını engeller ve üreme döngüsünü sekteye uğratır. Bunun yanında vücudun doğal bağışıklık sistemini güçlendirerek ve detoks kapasitesini artırarak da destekler. Tüm bu etkileriyle hem covid-19 enfeksiyonuna karşı korumada hem enfeksiyonun tedavi sürecinde hem de geçirilmiş enfeksiyona bağlı oluşan kronik istenmeyen değişikliklerin tedavisinde kullanılabilmektedir."
ETKİLERİ OLUMLU
Pandemi sürecinde çeşitli ülkelerde hastalığın tedavi protokolüne ozon tedavisinin eklendiğini, hastalığın seyrinde olumlu etkilerinin saptandığını kaydeden Dr. Özlem Aldemir, “Bilimsel çalışmaların sayısının artması ve örneklerin çoğaltılması için daha çok merkezde uygulanılabilmesi gerekmektedir. Ve bu süreçte halen Covid-19 için kesin etkili bir antiviral ilaç bulunabilmiş değildir. Burada en önemlisi de şu ki, virüs her türlü organ ve dokuda zararlı etki gösterebiliyor. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlarda ağır hastalık ve istenmeyen sonuçlar daha fazla görülüyor. Destekleyici tedaviler de bu noktada önemli hale geliyor. Ülkemizde de bazı merkezlerde sağlık bakanlığının önerdiği tedaviye ek olarak ozon tedavisinin uygulandığını biliyoruz. Şu ana kadar da başarılı sonuçlar elde ettiklerini görmekteyiz. Aynı zamanda risk grubunda olan sağlık personelinin korunması için de uygulanmasının gerekli olduğuna inanıyorum. Kendi hastanemizde de bu konuda elimizden geleni yapmaktayız. Destek almak isteyen herkese yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim