Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ve Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce yürütülen 'Tuzak Böcek El Ele, Daha Sağlıklı Nesillere Yayım Projesi' kapsamında portakal ağaçlarına tuzaklar asıldı.
Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü projenin tanıtımı ve tuzakların asılması için tören düzenlendi. Demre'ye bağlı Köşkerler Mahallesi'nde projenin gerçekleştirileceği portakal bahçelerinde düzenlenen törene, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görev yapan teknik elemanlar, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı.
Projeyi yürüten Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görev yapan ziraat mühendisi Arzu Demirel, proje hakkında bilgi verdi. Demirel, zirai ilaç kullanımı yerine biyolojik mücadele ile Akdeniz meyve sineği ile mücadeleyi amaçladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Portakalda ilaç kalıntısının önüne geçmek istiyoruz. Amacımız sağlıklı ürün, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve sağlıklı bir çevre oluşturmak. Kaliteli meyve yetiştireceğiz. Bunun yolu da biyolojik mücadeleden geçiyor. Proje kapsamında Köşkerler Mahallemizde bir arada bulunan üreticilerimiz Sadık Tokgöz, Recep Karatop, Cevdet Ferit Yılmaz, Ümmü Gülsüm Yılmaz ve Mirsat Yılmaz'a ait 90 dekar portakal bahçesinde, Akdeniz meyve sineği ile biyolojik mücadele gerçekleştireceğiz. 90 dekar alana ücretsiz olarak 450 tane 'Kitle İhma Tuzağı' diğer adıyla 'Feromon' tuzağı asacağız. Bir dekara 5 tuzak asacağız. Tuzakları, portakal ağaçlarının güneybatısına, 2- 2,5 metre yüksekliğe asacağız. Bu tuzaklar, portakal zararlısı Akdeniz meyve sineğine karşı 6 ay etkili. Tuzaklar yaydıkları cezbedici koku ile Akdeniz meyve sineklerini kendine çekiyor. Dışındaki ilaçla da sineği öldürüyor. Portakalın ağacı ve meyvesi ile etkileşimi olmuyor. Bu yöntemle portakalda ilaç kalıntısının önüne geçiliyor. İhracatta sorun yaşanmıyor. Çocuklarımıza sağlıklı portakal yediriyoruz."
Ardından tuzaklar, portakal ağaçlarına asıldı, dekar miktarına göre üreticilere dağıtıldı.
 
Editör: TE Bilisim