Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, koronavirüs salgını yüzünden turizminin, 'Aşıdan önce ve aşıdan sonra' diye ikiye ayrılmış gibi tanımlanabileceğini belirtip, "Yaşanan salgın nedeniyle tatile temkinli yaklaşılsa da belli bir noktadan sonra insanlar seyahat etmekten çekinmeyecektir" dedi. Ege, aşı sonrası Türkiye'nin çok ciddi bir talep alacağını söyledi.
Dünyayı etkileyen koronavirüs salgını yüzünden toplantılarına ara veren Salı Sanayici, İşadamları ve Kanaat Önderleri Grubu, (Salı Grubu) Muharrem Koç'un başkanlığında dijital ortamda toplantı yaptı. Toplantıya katılan salı grubu üyesi doktorlar, hukukçular, turizmciler ve işadamları, koronavirüs (Covid-19) salgınını kendi açılarından değerlendirdi.
OTELLER HAZİRANDA AÇMAK İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR
Salı Grubu Üyelerinden Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, turizmin 'Aşıdan önce ve aşıdan sonra' diye ikiye ayrılmış gibi tanımlanabileceğini vurguladı. "Aşının sonbahara kadar bulunabileceğini düşünürsek sezonun uzayacağı kesin" diyen Ege, "Sonbahardan yılbaşına kadar bir yoğunluk meydana gelebilir. Yaşanan salgın nedeniyle tatile temkinli yaklaşılsa da, belli bir noktadan sonra insanlar seyahat etmekten çekinmeyecektir" yorumunu yaptı.
ATAV Başkanı Ege şöyle konuştu:"Dolayısıyla ben bayram sonrası, haziran ortalarından itibaren iç pazarla birlikte turizmin hareketleneceğini düşünüyorum. Temmuz ayından itibaren ise dış pazarın da hareketleneceğini düşünüyorum. Almanların da Rusların da tercihleri yine Antalya olacaktır. Nitekim Antalya'daki otellerin çoğu haziran ayının başına kadar açılış için hazırlık yapmaya başladı. Şu anda herkesin hazırlığı devam ediyor. Önemli olan insanların rahatça dolaşabilmesi için aşının bulunması. Aşıdan sonra Türkiye çok ciddi bir talep alacaktır."
SAĞLIK AÇISINDAN BAŞARILI SINAV
Toplantıda konuşan Salı Grubu üyelerinden Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan da aşı ile ilgili çok hızlı çalışmaların sürdüğünü ancak dünya nüfusunu gözönüne alındığında kısa süreli bir çözümün beklenmemesi gerektiğini belirtti. Özel hastane kurucularından Fatih Çaylak ise sağlık sektörünün bu salgınla mücadelede çok başarılı bir sınav verdiğihi söyledi. Çaylak, "Eğer sağlıkta dönüşüm gerçekleştirilemeseydi, SSK'nın ayrı, devlet hastanelerinin ayrı olduğu eski sistemde bu salgına yakalansaydık can kayıpları daha fazla olabilirdi" yorumunu yaptı.
HUKUKÇULARA BÜYÜK GÖREV DÜŞECEK
Salı Grubu üyelerinden avukat Servet Açıkalın ise salgının ardından ekonomik etkenlerden dolayı hukuki ihtilafların yaşanacağını, ödeme ötelemeleri yüzünden iş dünyasının yazılan çekler yüzünden hukuki sorunlar çıkacağını belirtti. Açıkalın, "Karşılıksız diye yazılan bu çekle ilgili kara listeye alınmamış olsanız bile sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sorunları aşabilmek için yasal düzenlemeye ihtiyaç var" dedi. İhtilaflar yüzünden davaların açılacağı vurgulandı.
PETROL TÜKETİMİ YÜZDE 30'LARA DÜŞTÜ
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun ise yaşabilecek ihtilaflarda mücbir sebep ile alakalı Salı Grubu üyelerine bilgi verdi.
Petrol Ürünleri ticareti yapan Salı Grubu üyesi iş insanı Emin Hesapçı ise yaşanan krizin de etkisiyle petrol tüketiminin olmadığına işaret etti. Hesapçı, "Depolanacak yer de kalmadığı için dünyada petrol atık madde muamelesi görmeye başladı. Türkiye'de de satışlar yüzde 30'lara kadar geriledi" dedi.
Yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından konuşan Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, yeni dünya düzenine göre toplantıların dijital ortamda devam edeceğini söyledi.
 
Editör: TE Bilisim