CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ ÖZER:GÖREN YOK, DESTEK YOK ÇİFTÇİ KENDİ BACAĞINDAN ASILIYOR GÜBRE BİTTİ, ELEKTRİK GİTTİ, ODUN KÖMÜR KARABORSA
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer  Kaş’ın Kınık Mahallesi’nde gece gündüz soba başında nöbet tutan sera üreticilerini ziyaret etti.
Antalyalı seracılar 20 gündür donla mücadele ediyor. Sobaların başında gece gündüz ürünleri donmasın diye ailece nöbet tutan üreticiler, kömür ve odun fiyatlarından şikayetçi. Çiftçiler kendilerini ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’e dert yandı, acil çözüm istedi.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer önceki akşam Kaş/Kınık’ta gece gündüz soba başında nöbet tutan sera üreticilerini ziyaret etti. Küçük aile işletmelerine gereken desteğin verilmemesi nedeniyle büyük zorluk yaşadıklarını anlatan üreticiler özellikle karaborsaya düşen odun ve kömür fiyatlarından büyük dert yandı. İşte sera üreticilerinin CHP’li Özer’e anlattıkları.
ODUN KÖMÜR KARABORSA
  • Kömürün tonu 5.000-5.500 lira arasında. Veresiye kömür yok, olursa maliyeti daha da artıyor. Odun, kömür hepsi karaborsa oldu. Elinde paran varsa yakacaksın sobalarını donunu bekleyeceksin, yoksa domateslerini don alacak. Sabaha kadar bekliyor herkes, 30 soba-50 soba yakan var, uyumadan sobalarının başında bekliyor. Elektrik 300 geliyorsa şimdi 600-650 geliyor, neden böyle oluyor? Gübre fiyatları 3 katı, 80 liraya aldığın gübre fiyatı şu anda 500-600 lira. Maliyetler artıyor ama domatesin fiyatı yerinde duruyor.
SANKİ SERACI DEĞİLİM PARİS’TE TATİLDEYİM
  • 1 liralık kömür 5.000-5.5000-5.700 olmuş. Onu da alabilirsen. Çiftçi kömürsüz, odunsuz kalmış umurunda olan yok. Ben burada kendi bacağımdan asılıyorum. Hiçbir yardım yok. Kredi çektim, çocuğumun boğazından kısıp kömüre oduna yatırdım. 3 dönümlük yere 20 bin lira kömür, 50 bin lira ilaç, 20 bin lira fidan, 60 bin lira naylon, hepsi etti 150 bin lira… Ben sanki seracı değilim de Paris’te tatil yapıyor gibiyim. Pazardaki fiyatı söylemekle olmaz yani. Bir de buraya bakın, tahsilat yapılabiliyor mu, kaç kişinin parası gidiyor burada. Kimsenin umurunda mı acaba?
GÜNLÜK EMEĞİMİZİ HİÇE SAYIYORUZ
  • Keşke üretici daha uyguna mal edebilse, tüketici de daha uyguna verebilse, bu aradaki makası kapatabilmek daha önemli. Biz kesinlikle günlük emeğimizi hiçe sayıyoruz, onu katmıyoruz bile maliyete. Keşke bizim gibi küçük çiftçiye de yardım olsa.
3 DÖNÜMDE GÜNLÜK 2.000 TL’LİK KÖMÜR GİDİYOR
  • Her gün uyandığımızda ayrı bir zamla uyanıyoruz artık. Evde soba yakamıyorum, fiyatlar belli. Kömürün çuvalı 120 lira, bir gün gitmez evde. İnsan çocuğundan daha değerli tutmaya çalışıyor şu anda odunu. Çocuğuna da verdiği değeri veremiyor artık. 3 dönüm yerde günlük 2.000 liralık enerji gidiyor. Bunun bir ay sürdüğünü düşünsenize. Destek lazım ama bugüne kadar bir destek görmedik. Yüzde 50 destek verilse, günlük 2.000 değil 1.000 liralık kömür yakarım karşı taraf da 1 lira aşağıya yer. Ama ben 2.000 liralık yakarken 1 lira aşağı yiyeceğim derse benim çocuğumun rızkını yemiş olur.
BİR DİNAMOYA 1.500 TL’LİK ELEKTRİK FATURASI
  • Bu ürün fabrikasyon üretim değil. Her zerresinde alın teri var. Belki bugün don vuracak, bilemiyoruz. Çalışmazsak olmaz. Rüzgar olur uyku yok, don olur uyku yok. Hadi bu yılı çiftçi bir şekilde atlatacak ama gelecek yılı düşünemiyoruz. 15 günde bir dinamo ilaç makinesi çalıştı, 1500 lira elektrik faturası geldi. Yazık, günah değil mi! Zordan yaşıyoruz.
 
 
 
Editör: TE Bilisim