Antalya Büyükşehir Belediyesi Mart ayı devam meclisinde son dönemde ortaya çıkan sokak hayvanlarıyla ilgili problemler gündemde yer aldı. Sokakta köpekten kaçarken kamyonun altında kalan ve sağ bacağını kaybeden Mahra Melin Pınar'ın hayati tehlikesi hala devam ederken, meclis üyeleri sokak hayvanlarıyla ilgili çözüm önerilerini sundu. Mecliste, Kırcami bölgesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da oybirliğiyle kabul edildi.
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı devam toplantısı, Muhittin Böcek başkanlığında yapıldı. CHP, AK Parti, MHP, İYİ Parti, SP ve MEMLEKET Partisi meclis üyeleri meclis gündeminde yer alan 27 maddeyi oyladı. Meclis öncesi söz alan AK Parti meclis üyesi Özdemir Manavoğlu, 5 Mart Cumartesi günü Serik ilçesi Belek mevkiinde 9 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın köpek saldırısı sonucu kamyonun altında kaldığını, bu nedenle çeşitli ameliyatlar geçirip parçalanan sağ bacağının diz üstünden kesildiğini, hayati tehlikesinin devam ettiğini belirterek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Manavoğlu, “Son günlerde sokak hayvanlarıyla ilgili ciddi problemler yaşanmaktadır. Mahra'nın hayatla mücadelesi devam etmektedir. Tüm ilçe belediyelerimizin ve büyükşehir belediyemizin sokakta yaşayan canlılarımızla ilgili ivedilikle önlem alması ve proje yürütmesi gerekmektedir. Bununla ilgili bir girişimimiz var mıdır? Merak etmekteyim. İlçe belediyelerimizi ve büyükşehir belediyemizi konuyla ilgili göreve davet ediyorum" dedi.
SOKAK HAYVANLARI REHABİLİTASYON MERKEZİ MAYIS AYINDA AÇILACAK
Sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Muhittin Böcek, “Sokak hayvanları rehabilitasyon merkeziyle ilgili 84 dönüm alan üzerinde, 200 kapasiteli, sokak hayvanlarını rehabilite edebileceğimiz Türkiye'de belki ilk sıralarda olabilecek bir projeyi gerçekleştiriyoruz. Mayıs ayı içerisinde açmış olacağız diye ümit ediyoruz. Hızla çalışmalar devam ediyor. Tabi ki çocuğumuza da geçmiş olsun diyoruz. Sayın Manavoğlu duyarlılığınız için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
UYSAL: ÇÖZÜM TBMM'DEDİR
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, sokak hayvanları ve kent yaşamının birlikte yürümesinin geçerli yasaların sonucu olduğunu söyledi. Siyasetçilerin 'toplayın' şeklindeki çıkışlarına bu çerçeveden bakılması gerektiğini aktaran Başkan Uysal, ihtiyacın sokak hayvanlarının rehabilitasyonuyla ilgili belediyelere daha geniş yetki verilmesi ve buna uygun şekilde belediyelerin yapılanmalarına olanak sağlayacak mevzuatın geliştirilmesi olduğunu söyledi. Yasanın belediyelerin yetki ve sorumluluğunu, sokaktan aldığı hayvanı aşılayıp kısırlaştırıp müzmin bir hastalıktan mustarip değilse aldığı noktaya geri bırakmakla sınırladığına dikkat çeken Başkan Uysal, “Belediyelerden ziyade TBMM'de grubu bulunan partileri bu konuda bir düzenlemeye davet etmek gerekir. Belediyeler zaten sınırlı yetkilerini kullanan kurumlardır. Burada hedef belediyeler değildir. Burada sorunun çözümü tamamen TBMM'dedir" diye konuştu.
ESEN: 10 SENE SONRA KONYAALTI'NDA 150 BİN SAHİPSİZ SOKAK KÖPEĞİ OLACAK
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen ise son dönemde sokak hayvanlarının ciddi gündem oluşturmaya başladığını vurguladı. Esen, “Artık insan sağlığı için kentte yaşayan insanların can güvenliği için sıkıntı yaratan boyuta gelince tabii konu ulusal gündemde de ele alınmaya başlandı. İlçe belediyelerinin sahipsiz sokak hayvanları üzerinde 2 etkisi vardır. Birisi köpeği yerinden alıp kısırlaştırıp geri yine yerine, yani aldığınız sokağa bırakmaktır. İkincisi ise eğer hasta ise götürüp tedavi edip tekrar yine aldığınız sokağa bırakmaktır. Coğrafi şartları müsaade eden ilçe belediyelerin hayvan barınağı açma yetkisi eğer kanunla verilirse ve iller bankası mevzuatına bu konuyla ilgili yapılacak yatırımlara belediyelere uzun vadeli imkanı tanınırsa eminim ki bütün coğrafi koşulları müsaade eden bütün ilçe belediyeleri hayvan barınağı yapacaktır. Eğer böyle olmazsa bizim yaptığımız bir araştırmaya göre 10 sene sonra Konyaaltı'nda 150 bin sahipsiz sokak köpeği olacak. Bu baş edilemez bir noktaya gelecektir" diye konuştu.
CHP Meclis üyesi Ünal Çetinkaya, yasal düzenlemenin sadece TBMM'nin yetkisinde olmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gereğince Cumhurbaşkanımız rahatlıkla yönetmelik gereği sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeyi geçirebilir" diye konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VE ULAŞIM ESNAFINA DESTEK
Meclis gündem maddesi içinde yer alan maddede doktor, diş hekimi, eczacının yanı sıra hastabakıcı gibi tüm sağlık çalışanlarının ücretsiz ulaşımdan yararlandırılması oy birliğiyle kabul edildi. Mecliste ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle, ulaşım esnafının mağduriyetinin giderilmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından aylık 4 bin km yapan araçlara kilometre başı 1,5 TL destek ödemesi kararı alındı.
KIRCAMİ PLANI KABUL EDİLDİ
Mecliste ayrıca Kırcami bölgesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planını oybirliğiyle kabul etti.
 
Editör: TE Bilisim