İlköğretim ve ortaöğretim düzeyinde yaklaşık 19 milyon öğrenci karnelerini aldı ve 6 Şubat'a kadar sürecek olan sömestir tatili başladı. Sömestir dönemi öğrenciler için dinlenmenin yanı sıra ders konusunda açıkların kapatılabileceği bir dönem de demek. Peki bu dönem en verimli nasıl geçirilebilir? Dinlenme ve ders çalışma dengesi nasıl sağlanabilir?.
 
Tatili yeniden planlama yapma fırsatı olarak değerlendirin
Tatiller her şeyi yeniden planlamak için fırsattır. Dolayısıyla öncelikle ilk dönemin analizi yapılarak işe başlanabilir. Sonrasında tüm dönemde görülen konular listelenerek, iki haftalık plan doğrultusunda tekrar edilebilir. Konu tekrarının ardından pratik kazanmak adına güncel sorular çözülebilir. Bunların yanı sıra programa mutlaka kitap okuma da dahil edilerek, anlama yeteneği geliştirilebilir.
 
Eksik olunan konuları listeleyin
Özellikle eksiklik olan dersler sıralanarak bunlara daha çok ağırlık verilebilir. Belirlenen plan doğrultusunda her gün yapılan çalışmalar not olarak yazılabilir. Dönem içindeki sınavlarda her derste yapılan hatalar listelenerek bu konular üzerine ağırlık verilebilir. Her gün iki saatlik verimli bir çalışma bu dönem için yeterli olacaktır.
 
Sadece ders değil, hobilere de zaman ayırın
Yeni döneme en iyi şekilde hazırlanmak için dinlenmek de oldukça önemli. Dinlenmiş ve motive bir şekilde ikinci dönem maratonuna hazır olmak için aileyle vakit geçirilmeli, arkadaşlarla online ve fiziksel aktivitelerle eğlenilmeli, spor yapılarak hareket edilmeli ve hobilere zaman ayırılmalıdır.
 
Gelişmeyi sağlayacak hobiler yapılmalı
Sömestir ve dönem içinde hem dinlenmeyi hem de gelişmeyi sağlayacak hobiler tercih edilmelidir. Tiyatroya veya sinemaya gitmek, saksıda veya bahçede küçük bir bitki yetiştirmek, yeni bir dil öğrenmek için çalışmak, basit bir şarkı çalabilmeyi hedeflemek, sudoku gibi egzersizlerle dikkati ve konsantrasyon yeteneğini artırmak oldukça faydalı olacaktır.
 
Uyku, beslenme ve oyun üçgenini düzenleyin
Tam anlamıyla dinlenmek uyku ve beslenme düzeniyle mümkün. Bu dönemde okul saati rutinine yakın bir düzende olmak, geç saatlerde uyuyup uyanmamak gerekir. Bunun yanında okul döneminde olduğu gibi dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Günümüzde hemen hemen her çocuk için en sevilen aktiviteler sosyal medya ve oyunlar. Burada da belli saatler belirlenerek bu zaman planına uyulmalıdır.
 
Editör: TE Bilisim