Antalya'da Üretken Bilge Yaşlılar Derneği Başkanı Mustafa Cengiz Çöpelli (68), yaşlıların yaşam kalitesini artırmak, üretken olmalarını sağlamak amacıyla yaşlılığın yol haritasını düzenlediklerini anlattı. 65 yaş üstü dernek üyeleriyle birlikte spordan sanata çeşitli alanlarda eğitim faaliyetlerine katıldıklarını belirten Çöpelli, “Yaşlanmayı biz olgunlaşma süreci, yaşlılığı ise yaşamın finali olarak görüyoruz" dedi.
Antalya'da emekli öğretmen Mustafa Cengiz Çöpelli, Akdeniz Üniversitesi'nde 60+ Tazelenme Üniversitesi kurucuları arasında yer aldığını, yaşlıların kişisel ve fiziksel gelişimlerini artırarak topluma rehberlik etmeyi amaç edindiğini anlattı. Nazilli Öğretmen Okulu mezunlarıyla sık sık bir araya gelerek, 65 üstü yaşlıların kişisel ve fiziksel gelişimi için bilim insanlarıyla iş birliği içerisinde olduklarını aktaran Çöpelli, pandemi döneminde Üretken Bilge Yaşlılar Derneği'ni kurduklarını, 98 bilim insanıyla çalıştıklarını söyledi. Dernek faaliyetleri kapsamında üyelerin deneyimlerini paylaştığını, spordan sanata çeşitli alanlarda eğitim faaliyetlerine katıldıklarını belirten Mustafa Cengiz Çöpelli, uzman konuklarla ve dernek üyeleriyle birlikte düzenlenen seminer ve etkinlikler sayesinde ileri yetişkinlik döneminde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi paylaşımı yapıldığını anlattı. El sanatları becerisi olan, resim yapan, enstrüman çalan, zeka oyunları merakı olan üyelere kurs verdiklerini belirten Çöpelli, konser, sergi, turnuva gibi organizasyonlar düzenlediklerini belirtti.
YAŞLILIĞIN YOL HARİTASI
Yaşlıları yeniden yapılandırmak, üretken olarak yaşamlarını sürdürmek ve topluma rehberlik etmelerini sağlamayı amaçladıklarını anlatan Mustafa Cengiz Çöpelli, “Biz yaşlıların, yaşamının bundan sonrasında toplumda hak ettiği yeri bulabilmeleri, hak ettikleri refah seviyesinde yaşayabilmelerini ve ömrünün geri kalanında mutlu olabilmeleri için onları yeniden yapılandırarak dimdik ayakta durmalarını hayatın içinde kalmalarını ve aktif yaşamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bizim yaşlılık yol haritamızın özü bu" dedi.
'YAŞLILIĞI, YAŞAMIN FİNALİ OLARAK GÖRÜYORUZ'
Dernek çatısı altındaki çalışmaları anlatan Çöpelli, “Dernekte yaşlıların fiziksel aktivitelerini sağlayabilmek için spor ve egzersiz programları düzenliyoruz. Zihinsel gelişimlerini sağlayabilmek için bilim insanlarının rehberliğinde seminer çalışmaları yapıyoruz. El becerilerini geliştirebilmek, yeni yetenekler kazanabilmeleri için satranç, müzik, resim ve el sanatları çalışmalarını yürütüyoruz. Çünkü yaşlanmayı biz olgunlaşma süreci, yaşlılığı ise yaşamın finali olarak görüyoruz. Bu finali, finalin adına yakışır bir şekilde yaşanabilmesi için de tıpkı iş yaşamına, okula ve evliliğe başlamak gibi bir hazırlıktan geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaşlılığa hazırlık olsun diye biz bu faaliyetleri yürütmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
'YAŞLILARIN HAYATTAN KOPMAMALARINI İSTİYORUM'
Mustafa Cengiz Çöpelli, “Yaşlıların hayattan kopmamalarını istiyorum. Çünkü yaşlılık bilgi birikimi ve deneyiminin zirveye ulaştığı bir çağdır. Eğer biz bilgi çağında bilgisayar kullanarak, donanımlar kazanarak yaşamımızı sürdürürsek, bilgilerimizi yeni gelişmelerle tazelersek ve kendimizi geleceğe hazırlarsak daha mutlu olacağımızı, yaşamın tam içerisinde olacağımızı düşünüyoruz" dedi

Editör: TE Bilisim