Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan ve heyeti, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin'i ziyaret etti. Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz'in de bulunduğu görüşmede Karayılan, 30 Eylül'de sona erecek olan '7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun' ile ilgili bilgiler verdi.
Pandemi döneminden ekonomik olarak en çok zarar gören ilin Antalya olduğunu ifade eden Başkan Davut Çetin, ATSO üyelerinin geçtiği zor dönemde yapılandırmanın oldukça önemli bir destek olduğunu ifade etti. Yapılandırmadan üyelerinin yararlanması için de çağrıda bulunan ATSO Başkanı Çetin, “Pandemi döneminde birçok işletmemiz kapalı kaldı ya da temel giderlerini karşılayacak geliri bile elde edemedi. Yaralar yeni yeni sarılıyor. Bu yapılandırma üyelerimize bir miktar nefes aldıracak. Vergiler, vergi cezaları ve idari para cezalarında ihtilaflar azalacaktır. Kanun ile iş dünyasına önemli avantajlar da sunuluyor. Bu fırsatlardan yararlanmak isteyen üyelerimizin bir an önce yapılandırmalarını gerçekleştirmeleri kendilerine büyük yarar sağlayacak" şeklinde konuştu.
255 BİN DOSYA YAPILANDIRMAYA BAŞVURDU
Yapılandırmanın son durumu ve yapılandırma kanunu ile ilgili bilgileri paylaşan Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan, şu ana kadar 255 bin dosyanın yapılandırmadan yararlanmak için başvuru yaptığını belirtti. Beklentilerinin yaklaşık olarak 3'te birini karşıladıklarını ifade eden Karayılan, “Önümüzde son başvuru tarihine kadar 2 haftalık bir süre bulunuyor. Bu süre içerisinde başvuru sayısının oldukça artacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız yapılandırmalarını son güne bırakmadan bir an önce yapmalarıdır" ifadelerini kullandı.
7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un 9 Haziran'da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Karayılan, “Kanunun hükümlerinden yararlanmak için belirlenen başvuru ve ilk taksit ödeme süresi 4420 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 ay uzatıldı. Mükelleflerimizin ve vatandaşların, yapılandırma hükümlerinden yararlanmak için 30 Eylül 2021 tarihi bitimine kadar başvuruda bulunması ve yapılandırılan alacaklara ilişkin peşin veya ilk taksit ödemesini 31 Ekim tarihine kadar yapması gerekmektedir" dedi.
YAPILANDIRMA BİRÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR
Yapılandırma ile mükelleflere ve vatandaşlara sağlanan olanaklardan da bahseden Karayılan, “Yapılandırma ile birlikte mükelleflerimizin ve vatandaşların kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar 2 ayda bir olacak şekilde 6 ila 18 ay arasında belirlenecek taksitler halinde ödenebilecek, vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrimisil ihtilafları sonlandırılacak, devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için kanunun getirdiği imkanlardan yararlanılabilecek, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan yapılabilecek, geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak ve işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecek" şeklinde konuştu.
Karayılan, “Yapılandırmadan yararlanmak ve avantajlarının tamamını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız başvurularını 30 Eylül tarihine kadar vergi dairelerine, internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresine www.gib.gov.tr, e-devlet uygulaması www.turkiye.gov.tr adresinden İnteraktif Vergi Dairesine girerek veya posta yoluyla yapabilirler" diyerek sözlerini noktaladı.
 
Editör: TE Bilisim