Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, İçişleri Bakanlığı'nın 'Berber- Güzellik Salonu- Kuaförlerin Açılması', '65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar, Kişilerin Sokağa Çıkma Kısıtlaması İstisnası' ile ilgili aldığı kararları açıkladı. Kurul, koronavirüs (Covid-19) salgını için sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.
İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 21 Mart'ta kapanan berber ve güzellik salonlarının 11 Mayıs'tan itibaren, 09.00 ile 21.00 arasında, randevulu sistemle, dezenfekte kurallarına uyacak, maske takmak şartıyla hizmet verebilecek. Müşteriler arasında bir koltuk boş kalacak. Berberler işyeri girişine hijyen kurallarını gösteren metinleri asmak zorunda. Berberler tek kullanımlık havlular kullanacak ve sakal traşı yapamayacak. Müşteriye yönelik işleme başlamadan önce mutlaka müşterinin oturacağı, temas edebileceği tüm alanlar ile zeminin temizliği, dezenfeksiyonu yapılacak, her işlem sonrasında bu temizlik işlemini tekrarlayacak. Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde, cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetlerinin geçici süreliğine yapılamayacak. Saç kesimi esnasında yüz ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gerecin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan 'Ense Fırçası'nın kullanılmayacak. Bu işyerlerinde yiyecek ve içecek ikramı da yapılmayacak. Olası vaka durumunda filyasyon yapılabilmesi amacıyla, gelen müşterilerin geliş tarihi, adı-soyadı ve iletişim bilgilerinin işyeri sorumlusu tarafından tutulup, saklanacak.
RESTORANLAR PAKET SERVİSİNE DEVAM EDECEK
Kurul, daha önceki kararlarıyla çalışma saatlerini 06.00- 23.00 olarak düzenlediği akaryakıt ve LPG satış istasyonlarının çalışma saatleri kısıtlamasını kaldırdı. İstasyonlar 24 saat hizmet verebilecek. İçkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri için daha önceki kararlarla getirilen çalışma saatleri kısıtlaması kaldırıldı ancak bu işyerleri sadece paket servis, gel- al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vermeyi sürdürecek. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle hafta içi günlere çekilen açık ve kapalı semt pazarlarının yine asıl günlerinde, koronavirüs tedbirleri doğrultusunda açılacak.
MARKETLERDE MASKE KULLANILACAK
Tüm marketler, perakende olarak inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, kozmetik, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri vb. satışı yapan işyerlerinin çalışma saatleri kısıtlaması da ruhsatlarında yazılı ve odalarınca belirlenmiş çalışma saatlerine uyulması kaydıyla kaldırıldı. İşyeri içindeki maske kullanılımı kurallar doğrulusunda sürecek. Bakkal, büfe vb. işyerleri için çalışma saatleri sınırlaması da kaldırıldı.
OTOPAZARI AÇILDI
Kurul ayrıca açık ve kapalı oto pazarlarının koronavirüs kurallarına uyacak şekilde yeniden açılmasına izin verdi. Araçlar arasında en az iki metre mesafe olacak ve pazar alanlarına giriş- çıkışlar kontrollü yapılacak, maske kullanımı zorunlu olacak. Ayrıca açıkta yiyecek ve içecek satışı yapılamayacak. Kurul ayrıca faaliyetleri durdurulan kahvehane, kafe, kafeterya, ganyan ve iddaa bayileri vb. işyerlerinin kapalı kalması uygulamasının süreceğini belirtti.
YÜRÜME MESAFESİNDE EVDEN ÇIKACAK
65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olanlar 10 Mayıs Pazar günü 11.00 - 15.00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet ederek ve maske takarak dışarı çıkabilecek. 14 yaş ve altı çocukların 13 Mayıs Çarşamba günü, 15-20 yaş arasındaki gençlerin ise 15 Mayıs Cuma günü 11.00-15.00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.
ANTALYA'DA 72 SAAT KALANA 14 GÜN GÖZLEM
Kurul, 1 Nisan günü aldığı 'İlimize her ne şekilde olursa olsun (Karayolu, Denizyolu, Havayolu) giriş yapacak kişilerin 14 gün süreyle ikametgahlarında sıhhi gözlem altına alınmasına' uygulanmasını sonlandırdı. Ancak, seyahat kısıtlamasına tabi illerden gelen ve kentte 72 saatten fazla kalacak olanlar, beyan edecekleri ikametgahlarında 14 gün süreyle sıhhi gözlem altında kalacak. Kente otobüs veya özel araçla gelenlerin sağlık kontrolleri (ateş ölçümü, semptomlarının izlenmesi) ve temaslı veya pozitif vaka olup olmadıklarının sorgulaması yapılacak.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere, 3 bin 150 lira, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince 392 lira ceza uygulanacak. Kararlara uymayanlar ayrıca TCK'nın Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirleri uyarınca iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması için adliyeye sevk edilecek.
Editör: TE Bilisim