Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali renkli etkinliklere sahne oluyor. Açılış kortejiyle start alan, ardından Aksu ilçesindeki 400 dönüm alan üzerine kurulan alanda şenlik ve kutlamalarla süren Yörük Türkmen Festivali, ziyaretçilere yörük kültürünü yakından izleme imkanı sundu. Kültür şöleninin yaşandığı festival alanına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de traktörle girerek halkı selamladı.
Antalya'da 3 gün boyunca sürmesi planlanan Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali coşkusu devam ediyor. Dün yapılan göç duası ve temsili Yörük göçü ile başlayan Yörük Türkmen Festivali, Aksu ilçesinde 400 dönüm alan üzerine kurulan festival alanındaki etkinliklerle sürüyor. 29 ülke, 11 büyükşehir, 28 ilçe belediyesi, 128 dernek ve 68 kadın kooperatifinin katkılarıyla düzenlenen festival, renkli görüntülere sahne oldu.
KIL ÇADIRLARDA YAYIK AYRANI
İlk günden yoğun ilgi gören festival ikinci gününde de etkinliklerle sürdü. Yörük kültürünün tüm yönleriyle tanıtılıp yaşatıldığı festival alanında kurulan kıldan çadırların içi ve dışı Yörük kültürüne göre dizayn edildi. Çadırların dışında ise atlılar cirit oynadı, okçular hedeflerine ok fırlattı. Türk dünyası halk oyunları, Horosan türkleri halk oyunları gösterilerinin gerçekleştiği festival alanına yurt dışından gelen yabancı çocuklar da renkli kostümleri ve danslarıyla renk kattı. Bazı çadırların önlerinde ise yörük kültürünü anlatan hediyelik eşyalar satıldı. Deve ve midilli atlar da alana getirildi. İsteyen davetliler deve ve midilli atlara binerek alanı gezdi. Yerleşkenin dışında ise ziyaretçilerin dinlenip yemek yiyebileceği alanlar oluşturuldu.
BAŞKAN BÖCEK TRAKTÖRLE GELDİ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de festival alanına traktörle girerek halkı selamladı. Böcek, ilçe belediyeleri, dernekler, kooperatifler ve 11 Büyükşehir Belediyesi'nin stantlarını da ziyaret ederek karşılıklı hediyeler alıp verdi. Konuk ülke çadırlarını da ziyaret eden Böcek, “Türkiye'nin en büyük Yörük festivalinde misafirlerimizi ağırlamaktan gurur duyuyoruz" dedi.
KÜLTÜR ŞÖLENİ YAŞANIYOR
Festival alanında çadır kuran Yörükler, gelenek ve göreneklerini tanıtıyor. Yöresel kıyafetleriyle festivale renk katan Yörükler, kendilerine has müzikleri ve yemekleri ile festivale renk katıyor. Atlı cirit, at üzerinde güreş gösterileri ilgiye izlendi. Türk dünyasından halk oyunları sergileyen konuk dans ekipleri beğeni topladı. Savaş oyunlarının da yer aldığı festival alanında kültür şöleni yaşandı. Festival alanını dolduran binlerce Antalyalı ve Yörükler, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e, yörük kültürünün tanıtılmasına ve yaşatılmasına sunduğu katkı için teşekkür etti.
EROĞLU'DAN TÜRKÜ ŞÖLENİ
Festivalin ilk gününün gecesi de renkli dans gösterileri ve Türk Halk Müziği sanatçısı Musa Eroğlu konseriyle sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, seslendirdiği eserler ile izleyenleri büyüledi. Adriyetik'ten Çin Seddi'ne Türk Halk Oyunları gösterisi ilgi gördü. Daha sonra THM sanatçısı Musa Eroğlu sahne aldı. Eroğlu, söylediği parçaları ile alanı dolduran vatandaşlara türkü şöleni sundu. Konser sonrasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, usta sanatçı Musa Eroğlu'na konser anısına plaket ve çiçek verdi.
Editör: TE Bilisim