Antalya’nın Demre İlçesi’nde bu yıl 4. düzenlenen Demre Yörük Göçü Şenliği’nde, Demreli ve çevreden gelen yörükler, yörük göçünü canlandırdı. Geçmişi yaşattılar ve geleceğe taşıdılar.

Demre Yörükler Derneği öncülüğünde, Antalya Büyükşehir Belediyesi,Demre Kaymakamlığı ve Demre Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenen yörük göçü şenliği, karnaval şeklinde geçen yürüyüşle başladı. Demre Polis Merkezi önünden başlayan yörük göçü yürüyüşüne, Demre Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Emniyet Müdürü Kürşat Duman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Çoşkun, Ak Parti İlçe BaşkanınÜnal Arıkan, CHP İlçe başkanı Mustafa Caner, Demre Yörükler Derneği Başkanı Mustafa Siviş, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarları, çevre ilçelerin Yörük – Türkmen dernekleri başkan ve üyelerinde oluşan yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Demre’ye bağlı mahallelerin ve çevre ilçelerin  Yörükleri, Demre Polis Merkezi önündeki alanda toplandı. Yörükler, eski mutfak, ev eşyaları, eski tarım aletleri ile süsledikleri traktörlerine binerek, önlerinde develer, atlar, köpkeler, keçi sürüleri, at arabaları ile yürüyüşe geçti. En önde Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı arkada protokol üyeleri ve vatandaşlarla yürüyüş başladı. Üç kilometre süren yürüyüş boyunca, çevreden gelen yörük dernekleri üyeleri, Teke yöresi halk oyunları oynadı. Traktör üstünde kadınlar yayık yaydı. Katmer açtı. İlginç giysileri ile, çifte telli oynadılar. Konvoy, sıra ile Cumhuriyet Alanı’ndan geçiş yaptı. Yürüyüşte, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, at üstünde vatandaşları selamladı.

   Cumhuriyet Alanı’nda, saygı duruşu yapıldı. Hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Yapılan konuşmaların ardından, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu ve yörük dernekleri üyeleri ile birlikte çifte telli oynadı. Foklör gösterileri yapıldı. Yerel sanatçılar, konser verdi.

   Törende ilk konuşmayı yapan Demre Yörükler Derneği Başkanı Mustafa Siviş yaptığı konuşmada”Yörük kültürü, Türk ulusunun  yüzyıllardır yaşattığı nesilden nesile taşıdığı paylaşma, dayanışma, hoşgörüdür, sevgidir, saygıdır. Bugün biz bu kültürü yaşatmak, gelecek kuşaklara taşımak için buradayız. Geçmişimizi bilmezsek, geleceğimize de yön veremeyiz. Geçmişini bilmeyen ulusların geleceğini başkaları çizer. Yörük kültürü de geçmişin bir parçasıdır” diye konuştu.

   Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu’da yaptığı konuşmada”Bugün burada bir şölen yaşıyoruz. Bu meydana gelmeyenleri, bu coşkuya katılmayanları kınıyorum. Bu kültürü hep birlikte, bu meydanda yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

   Demre Kaymakamı Murat Uz ise yaptığı konuşmada”Çok güzel bir etkinlik yaşıyoruz. Yörükler bu ülkenin temel taşıdır, çimentosudur. Sizler bu kültürü yaşatmakla, geçmişinize, milletinize, devletinize sahip çıkıyorsunuz. Burada bir işbirliği, dayanışma var. Bu şenlikte, şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum” dedi.
  
   
 
Editör: TE Bilisim