DÜNYA BARIŞ KÖYÜ’NDE 41. ÜLKE UKRAYNA OLDU
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 41 ülkenin katılımıyla kurulması planlanan Dünya Barış Köyü projesinden Yunanistan çıkarıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 41 ülkenin katılımı ile kurulması planlanan Dünya Barış Köyü projesinden çıkarılan Yunanistan’ın yerine, 41 ülke olarak Ukrayna alındı. Projeye öncülük eden Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut, projeden çıkarılan Yunaistan’ın yerine Ukrayna’nın 41. ülke olarak projeye dahil edildiğini açıkladı.
   Dünya Barış Köyü projesinin tamamlanmasının ardında Ukrayna, projeden çıkarılan Yunanistan’ın yerine projeye dahil edildi. Noel Baba Barış Konseyi yaptığı toplantıda aldığı kararla, Ukrayna’nın projeye dahil edilmesine karar verdi. Ukrayna’nın projeye katılımı protokolü, Noel Baba barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut ile, Ukrayna Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Olesya Mercan arasında imzalandı.
Yapılan prorokola göre; Ukrayna, Dünya Barış Köyü’nde 100 odalı kendine ait bir bölümde temsil edilecek. Ukrayna temsil edildiği müze evin eşyalarını kendisi, kendi kültürüne göre temin edecek. Ukrayna mimarisinde çok bilinen minyatürü, tabanı 50 metrekareyi geçmeyecek şekilde tanıtım pavyonu olarak kullanacak.  Ukrayna temsilcisi, tanıtım pavyonunda ülkesini temsilen veya ülkesinden getireceği her türlü tanıtım malzemesinin dağıtımını yapabilecek. Ukrayna tarafı 365 gün 24 saat, en az bir görevliyi ikame edecek şekilde Dünya Barış Köyü’nde bulunduracak. Ukrayna tarafı Ukrayna Milli Günü’nde bir gün, en çok üç aktivite yapabilecek. Ukrayna Milli Günü’nde köyde yer alan bütün ülkeler, aktivitelere katılacak. O gün her yerde Ukrayna bayrağı olacak. Ukrayna’ya ait olan 100 odalı bölümün bütün işletmesi ve sorumluluğu temsilci gözetiminde olacak. Ukrayna temsilcisi dahil hiçbir ülke, başka bir ülke aleyhinde propoganda yapamayacak. Benzer bildiriler dağıtamayacak. Yaptığımız bu protokolla Ukrayna, KKTC’ndeki Dünya Barış Köyü’e katılarak dünya barışına önemli katkılar sağlayacak dedi.
YUNANİSTAN NOEL BABA BARIŞ KÖYÜ’NDEN ÇIKARILDI
Merkezi Antalya’da bulunan Noel Baba Barış Konseyi’nin öncülüğünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 41 ülkenin katılımı ile kurulmakta olan “Noel Baba Barış Köyü’nün” adı “Dünya Barış Köyü” olarak değiştirildi. Projeye 7 Mart 2012 tarihinde katılan Yunanistan ve 10 ülke restaurantları arasında bulunan Yunan mutfağı da yaşan bir olay sonrası projeden çıkarıldı.
Konu ile ilgili olarak Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut yaptığı konuşmada” Noel Baba Barış Konseyi olarak 28 yıldır barış ve barış içinde yaşamayı tarif etmeye çalıştık. Hiç ayırım gözetmeksizin etkinlik yaptık. Hiç  bir ülkenin aleyhine açıklama yapmadık.  Fakat KKTC ‘deki Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde okuyan Berilsu Meral isimli kızımız İGCSE – İnternational Genel of Secondary Education  ( Uluslarrarası Genel Ortaöğretim Sertifikası)Türkçe sınavında 9. sınıfta dünya birincisi olduktan sonra 10. sınıfta okurken ödülünü almak üzere organizasyonu gerçekleştiren kurum tarafından Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’ne davet edildi. Fakat kızımız AB üyesi olan Güney Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından sınır kapısından içeri alınmadı. Kızımızın Metehan sınır kapısından içeri alınmamasına tepki göstermek gerekiyordu. Edindiğimiz bilgiye göre; okul idaresi ödül töreni öncesi  konuyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na bildirdi. Ama Berilsu Meral yürüme mesafesindeki yere alınmadı. Ödülünü alamadı. Alınmama nedeni, Berilsu Meral’in 1974 Barış Harekatı sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir vatandaşın kızı olması. Bunun için ödül töreninden 15 gün önce KKTC Dışişleri Bakanlığı, adada bulunan barış Gücü nezdinde girişimde bulundu. Ancan bir netice alınamadı. Yine de Bülent Ecevit Anadolu Lisesi Müdürü ve bir grup öğretmen ödül törenine katılmak için Metehan Sınır Kapısı’na geldi. Kapıdaki görevliler yalnızca Berilsu Meral’in Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişine izin vermedi. Eğer Berilsu Meral 1974 öncesi KKTC yaşayan bir ailenin çocuğu olsaydı geçişine  izin verilecekti. AB yetkilileri de buna sessiz kaldı. Bu davranış faşist bir duygunun ürünüdür. Barışla, birlikte yaşama duygusu ile bağdaşmaz. Adada görevli BM askerleri de Berilsu Meral’i ödülünü almak için sınır kapısından geçiremiyorsa, yaşadığımız dünya güvenli bir yer olmaktan çıkmıştır. Biz bir kız öğrencinin ödülünü almak için Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’ne sokmayan hastalıklı beyinleri kınamayı bir görev biliyoruz. Bunun gereği olarak Noel baba Barış Konseyi olarak aldığımız kararla, kırk bir ülke olarak planladığımız ve yola çıktığımız dünyanın ilk  “Dünya Barış  Köyü” projesinden, projeye 7 Mart 2012 tarihinde katılan Yunanistan’ı çıkarıyoruz. Yolumuza 40 ülke olarak devam edeceğiz dedi.
KKTC’nde kurulmakta olan Dünya Barış Köyü bir milyon 253 bin 507 metrekarelik alanı kapsıyor. Alanın 763 bin metrekarelik bölümü yeşil alan olarak düzenlenecek. Dünyada ilk kez cami, kilise, sinagog ve Budist tapınağı bir arada inşa edilecek. Köyde bir ve iki katlı, prefabrik ve ahşap  evler yapılacak. Evlerin yüksekliği 7 metreyi geçemeyecek. Toplam oturum alanı 264 bin 569 metrekare olacak. Köyde 42 müze yer alacak. 250 bin metrekarelik alanda sahil düzenlemesi yapılacak. 40 ülkenin mimarisi bir arada olacak. Biner kişilik futbol sahası ve tenis kortu, dünyanın en büyük Roma hamamı yer alacak. 28 bin kişilik eğlence merkezi, 8 bin kişilik kongre merkezi yer alacak. İlk yardım ve değişik tedavi merkezilerinin yer aldığı bir hastane yapılacak”dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim