Türkiye’nin en büyük yaygın eğitim kurumlarından biri olan Antalya Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (ASMEK) yılsonu sergisi ile büyüledi. Merkez ve ilçelerdeki kurs merkezlerinde eğitim alan kursiyerlerin el emeği ürünlerinin yer aldığı muhteşem sergide saç, makyaj ve kıyafet defilesi davetlileri hayran bıraktı. Başkan Menderes Türel 2005 yılında kurdukları ASMEK’in bugüne kadar 189 bin 542 kişiye hizmet verdiğini söyledi.

Merakla beklenen sergi kapılarını açtı. Antalya Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarından (ASMEK) eğitim alan öğrenciler tarafından hazırlanan ürünlerin, özel tasarımların yer aldığı sergi Cam Piramit’te ziyaretçileriyle buluştu. ASMEK sergisi açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi ASMEK kurucu mimarı Ebru Türel, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve çok sayıda kursiyer, aileleri ve davetliler katıldı.

ASMEK BÜYÜK ESERİMİZ, GURUR ABİDEMİZ

Serginin açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ASMEK yılsonu sergisinin bir nevi mezuniyet töreni olduğuna dikkat çekerek, “ASMEK 2005 yılında kuruldu ve bugün dev bir eğitim kurumuna dönüşen büyük bir eserimiz oldu. Bu eserlerin bugün sergilendiği buluşmadayız. ASMEK, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bizim, Antalya’nın en önemli projelerimizden birisidir, adeta bir gurur abidemizdir” dedi.  

TÜM İLÇELERDE AÇACAĞIZ

2005 yılından bugüne 22 kurs merkezinde, 480 branşta 7 bin 870 kurs açıldığını belirten Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “ ASMEK bünyesinde 2005’ten buyana 189 bin 542 kursiyere eğitim verilmiştir. Yani adeta bir il nüfusu büyüklüğünde kursiyer istifade etmiştir. 12 yılda 124 bini kadın, 65 bini erkek kardeşimize eğitim ve kurs hizmeti vermişiz. Bu sene ASMEK’lerde 22 kurs merkezinde, 208 branşta, 1034 kurs açılmıştır. Kurslarımıza 6 bin 799 erkek, 19 bin 114 kadın olmak üzere 25 bin 913 kişi kayıt olmuştur. Alanya, Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, Aksu, Elmalı, Kemer, Demre ilçelerimize de götürdük. Hedefimiz kalan ilçelerimizde de ASMEK açmak.”

GİRİŞİMCİLİK CESARETİ VERİYOR

ASMEK’lerin sadece eğitim vermekle yetinmediğini, girişimcilik kurslarıyla da girişimcileri cesaretlendirdiğini belirten Başkan Türel, “ Kursiyerlerimiz artık kendi işyerlerini açıyor. 2016 eğitim döneminde girişimcilik kurslarımızda 350 kardeşimiz bulunuyor ve bunların 167’si kadın kardeşlerimiz. Yani Antalya Büyükşehir Belediyesi kadınlarımızın aynı zamanda girişimci ruhuna da destek oluyor. ASMEK, insanımızın, özellikle kadınlarımızın üretici olmasını da teşvik ediyor. Umreye gidebilecek kadar gelir elde eden kursiyerimiz olması çok sevindirici.  Bir başka kursiyerimiz önce öğrenci olduğu ASMEK bünyesinde öğretmen olarak hizmet veriyor.  Bu çok önemli. ASMEK’in Kapalı Yol ve Sarısu satış ofislerinde kursiyerlerin ürünlerini satışa çıkarıyoruz. Aile bütçelerine katkıda bulunmalarına imkan tanıyoruz. Tünektepe’de de satış alanları oluşturup ASMEK ürünlerini satılmasına imkan tanıyacağız” şeklinde konuştu.

EŞİM ASMEK MODA EVİNDEN GİYİNİYOR

ASMEK’lerin ciddi bir Moda Evi olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, eşi Ebru Türel ve AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç’in de ASMEK Moda Evi’nden giyindiğini açıkladı. ASMEK Moda Evi’nin aynı zamanda ekonomik olduğunu da vurgulayan Başkan Türel, “Dünyada ve Türkiye’de marka olmuş modacıların yanında bizim ürünlerimiz çok dikkat çekici. Bakarsınız eğitimde yarattığımız gibi ASMEK Moda konusunda da bir marka yaratırız. Moda evi sipariş üzerine kıyafet üreterek, yine aile bütçelerine kursiyerlerimizin katkıda bulunmasına imkanı veriyor. ASMEK modaevinin yeni tasarımcılar da yetiştireceğine inanıyorum” dedi.

KADINLAR ÜSTÜN İNSANLARDIR

Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim anlayışımızda kadın kesinlikle ekonomik ve sosyal hayata en aktif şekilde, üretici şekilde katılmalıdır. Kadınlar üstün insanlardır, hem anne, hem üretici hem yönetici olabilmek gibi büyük bir başarıya imza atabilmek kolay iş değildir. Bugün halen kadına saygı duymayan, evde eşine saygı duymayan, hatta şiddet uygulayan insanların haber olduğunu üzülerek görüyoruz. Burada bir kere daha kadına şiddet uygulayanların aslında bağımlı, korkak kişiler olduğunu, kadına şiddet ortadan kalkana kadar da bu konuyla ilgili kararlılıkla mücadele edeceğimizi ifade etmek istiyorum. ASMEK sadece kursiyerlere meslek edindirmiyor aynı zamanda rehabilitasyon merkezi gibi çalışıyor. Vatandaşlar buluşuyor ve hayatın güzelliklerini paylaşıyor. Bu konularda büyük başarı elde ettiğimizi söyleyebilirim. 2005’ten bu yana büyük başarıyla geldi. Büyükşehir belediyesinin yönetimler değişse de süreklilik arz ederek 2005’te attığımız tohumların fidanlar üreterek devam ediyor olması gurur verici”

EBRU TÜREL’E ÖZEL TEŞEKKÜR

2005 yılında ASMEK kuruluşu sırasında eşi Ebru Türel ile birlikte bu kadar büyük bir başarı elde edeceklerini ummadıklarını belirten Başkan Türel, “ Gerçekten büyük bir başarı yakaladık. Her başarılı erkeğin arkasında başarılı bir hanımefendi vardır. Bunun en güzel örneği kıymetli eşim Ebru hanımefendidir. Kendisine hala sosyal projelerimiz içerisinde ASMEK’in gelişmesine katkıda bulunduğu için özel bir teşekkür ediyorum. Kendisini gönülden alkışlıyorum” şeklinde konuştu.

ÇOCUK ETKİNLİK ODALARI

ASMEK’te kadınların kurs alırken çocuklarının da etkinlik odalarında eğitim aldığını anlatan Başkan Türel, “Kadınlarımız çocukları sebebiyle eğitim ve kurslardan mahrum kalmasın diye ASMEK’lerde çocuk etkinlik odaları da açtık. Kadınlarımız ASMEK’e geldiğinde kapıda çocuğunu eğitim bölümüne bırakıyor, kursunu görüyor. Sonra da alıp evine dönüyor.

Kadın kardeşlerimiz çocuklarını güvenilir bir ortama emanet ederek, kurslara gönül rahatlığı ile katılabiliyor. 2014’ten bu yana çocuk etkinlik odalarından faydalanan çocuk sayısı 1000’e ulaşmıştır. Bu sabah engelli çocuklarımıza okul öncesi eğitim vermek üzere yeni bir proje başlattık. Valimizle protokolü imzaladık. Özel çocuklara sahip kardeşlerimizin aileleri çarşıya çıkmak istediğinde, elektrik, su faturası ödemek istediğinde, pazarda işi olduğunda ne yapar benim çocuğum diye düşünmeden Engelli Mola Evleri’ne birkaç saatlik ve bir günlük bırakabilecek. Çocuklar burada eğitimlerini alacaklar, aileler de işlerini gördükten sonra çocuklarını alıp, gönül rahatlığıyla evlerine dönecek. Biz bu işlerimizi uluslararası platformlarda ses getirecek düzeyde gerçekleştiriyoruz. Dünyada en iyi yapan vakıf, kurum kuruluş ve derneklerle işbirliği yapıyoruz” dedi.

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sadece yol, kavşak yapmadığını belirten Başkan Türel, konuşmasına şöyle devam etti: “En büyük hizmetlerimiz kadınlara ve çocuklara dönük hizmetlerimizdir. Bütün amacımız Antalya’nın her insanının mutlu, mesut, refah içinde yaşamasıdır. ASMEK eğitimleri, bilgisayar, yabancı dil, el sanatları gibi her sahada eğitimlerdir. Yaşlı, genç, kadın, erkek, zamanı olan herkes, sanat öğrenmek, sosyalleşmek için kurslarımıza katılmalıdır. Zamanım olsa ben de farklı kursa katılmak isterim. Müzikle aram iyi ama resim kursuda almak isterdim. Spor yapıyorum, müzik yapıyorum, resim de yapmak isterim. Öğrenmenin yaşı yoktur. Ben yaşlıyım, bilgisayar bilmesem de olur denilmemeli ve buraya gelip öğrenmeye başlanmalıdır. Hepimiz hayat boyu eğitime hem farz hem sünnet olarak bakmalıyız. ASMEK sanat ürünlerimizin Antalya’ya ilham vermesini, Antalya’nın turizmine de önemli katkı yapacağına diliyorum. Bütün Antalya halkı, turizmcilerimiz, esnaflarımız gelip sergimizi görsünler, bu eserleri turizme ve ticarete de kazandırsınlar.

Burada el emeklerini, sanat ve hünerlerini sergileyen herkese özel teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

BAŞKAN TÜREL TEBRİK ETTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi Ebru Türel’e Yaygın Eğitim Şube Müdürü Alev Aslangiray tarafından, ASMEK kursiyerlerinin el emeği ile yaptığı çeşitli hediyeler ve ipek kozadan yapılan tablo hediye edildi. Başkan Türel ve eşi Ebru Türel, daha sonra ASMEK kursiyerlerinin gerçekleştirdiği defileyi izledi.  Saç, makyaj, kıyafet defilesi izleyenleri büyüledi. Defilenin ardından çeşitli gösteriler düzenlendi. Halk oyunları gösterisi ve Gitar resitalinin ardından, Başkan Türel ve eşi Ebru Türel sergi stantlarını tek tek gezerek kursiyerlerle hem sohbet hem de tebrik etti. ASMEK kursiyerlerinin yıl boyunca öğrendikleri hünerleri, ürettikleri el emeği ve göz nuru eserlerin yer aldığı ASMEK’in 12. yıl sergisi Başkan Türel’den ve davetlilerden tam not aldı.  17-23 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak. 7 güne yayılan yılsonu sergileri bu yıl da kapsamlı ve çeşitli etkinliklerle dolu dolu bir program içeriğine sahip. ASMEK kursiyerlerinin, bağlama, gitar, halk oyunları, modern danslar, şiir dinletisi ve sahne gösterileri ile ASMEK sergisi ziyaretçilerini ağırlayacak.



 
 
 
Editör: TE Bilisim