Antalya'nın Finike İlçesi'nde sulama sorunları nedeniyle yaklaşık 35 bin dönüm portakal bahçesini susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten üreticiler, sorunun çözümünü istedi.
 Finike'ye bağlı Sahilkent Mahallesi'nde portakal üretimi yapan çiftçiler sulama sorunları nedeniyle bahçelerinin kuraklık tehdidi yaşadığını söyledi. Çözüm bulunması için yetkililerle yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuç alamadıklarını belirten çiftçiler, portakal ağaçlarının çiçek suyunun bir an önce verilmemesi halinde, ağaçların yakın zamanda kuruyacağını kaydetti.
 Sulama suyunun çok sınırlı olması nedeniyle Sahilkent Mahallesi çiftçisinin stres altında olduğunu anlatan eski mahalle muhtarı Ramazan Eken, Finike portakalının önemsendiğini, festivaller yapıldığını ancak ağaçların sulanamadığını söyledi. Bu döneme kadar çok fazla su sıkıntısı yaşamadıklarını aktaran Ramazan Eken, bolluk içinde olmak yerine yanlış politikalar nedeniyle bahçeleri sulayamaz duruma geldiklerini öne sürdü. Zengeder mevkiinde ihtiyaç halinde kullanılan pompalama tesisinin bilmedikleri bir nedenle kapatıldığını belirten Eken, "Son zamanlarda gördüğümüze göre talan edilmiş tamamen, havuzların üstü de toprakla kapatılmış. Bu durumda Alakır Barajı'nda biriktirilen su, sondaj kuyuları ve yağmur suları ile idare ediyorduk. Bu kış içinde, yağışın çok olduğu dönemde barajda su çoğalınca, suyu saldılar. Sonrasında çok az yağmur yağdı. Barajda su da yok. Geriye sondaj suları kalıyor. Ama yeni kuyular açılmasına izin verilmiyor" diye konuştu.
 Az sayıda çiftçinin bahçesinde sondaj suyu bulunduğunu söyleyen Eken, "Onlar masrafa katlanarak bahçelerini sulayabiliyor. İsteğimiz, Zengeder mevkiinde bulunan tesisin tekrar açılması ve hemen yanında bulunan ve denize akan dereden su pompalanmasının sağlanması" dedi.
 Çiftçi 83 yaşındaki Mehmet Katkıcı, 15 dönüm portakal bahçesinden elde ettiği gelirle hayatını sürdürmeye çalıştığını, banka kredi borçlarını ödeyemez durumda olduğunu söyledi. Mehmet Katkıcı, "Normalde ağustosa kadar mevcut sular bize yetiyordu. Ama bu yıl çok erken susuz kaldık. Çiçek dönemi suları acil olarak verilmezse ağaçlar tamamen kuruyacak. Şimdiden önemli bir kısmı zarar gördü" diye konuştu.
 CHP İlçe Başkanı Okan Tanır ise pompalama tesisinin çürümeye terk edildiğini belirterek, üreticinin feryadına ilgililerin duyarsız kaldığını savundu.
Editör: TE Bilisim