Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 20 yaşından küçüklerin sokağa çıkmasını yasaklandı. İl genelinde meydan, sokak ve caddelerde vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden yürüyüşüne izin verilmeyecek. İl genelindeki tüm işyerlerinde hem müşteri hem çalışanlar maske takacak. Gıda, temizlik, sağlık gibi temel ihtiyaçlarla ilgili araçlar dışında hiçbir şekilde denizyolu, havayolu veya karayoluyla araç girişine izin verilmeyecek.
Koronavirüs salgının yayılımını engellemek amacıyla ilki 20 Mart'ta açıklanan İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu'nun 15'inci kararları da 3 Nisan gecesi alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni koronavirüs tedbirlerinin ardından Antalya Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında İl Pandemi Kurulu toplandı. Ardından da İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Antalya için yeni kararlar aldı.
15 NİSAN'A KADAR ARAÇ GİRİŞİ YASAKLANDI
Kurul, il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb. dahil) yapılacak tüm giriş/ çıkışların 3 Nisan 2020 Cuma saat 24.00'den itibaren 15 gün süreyle geçici olarak durdurulmasını kararlaştırdı. Antalya'da yaşayan/ bulunan tüm vatandaşların belirtilen süre boyunca Antalya'da kalmaları için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.
İZİN VERİLECEK ARAÇLAR
Antalya'da yaşayan/ bulunan vatandaşların ve gelecek kişilerle ilgili izin verilecek durumlar şöyle: “Temel ihtiyaç (gıda/ temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiğinin, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçlara izin verilebilecek.
72 SAAT İÇİNDE AYRILACAKLAR
Malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösterenler, taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgelerle ilimize giriş/çıkış yapabilecek. Belirtilen amaçlarla Antalya'ya giriş yapanlar en geç 72 saat içerisinde Antalya'dan ayrılarak ilk çıkış iline dönecekler. Ticari araç sürücülerine seyahatleri süresince, değişim sürelerine uyarak maske takma, temas gerektirdiği durumlarda sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirildi.
TRANSİT GEÇİŞLERE MOLA HAKKI
Yurt içinde ticari yük/yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanlardan, giriş- çıkış yasağı getirilen araçların Antalya'dan transit şekilde geçişlerine müsaade edilecek. Bu şekilde transit geçişlerine izin verilen ticari yük taşıyıcıları, Antalya'da zorunlu dinlenme molaları/süreleri hariç hiçbir şekilde duraklama ya da konaklama yapamayacaklar.
ENERJİ VE GSM OPERATÖRÜ SEKTÖRLERİ
Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe enerji arz güvenliğinin ihtiyaç duyduğu malzemenin nakli ve üretiminin gerçekleşmesinde görevli olanlar ile GSM operatörlerinin baz istasyonlarının bakım ve onarımında görevli olanların ve araçları; bu sektörlerde görevli olduklarına dair ilgili şirket tarafından düzenlenecek görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giriş/çıkış yapabilecekler.
İŞYERİNİ İSPATLAMASI GEREKİYOR
Çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve işyerlerinin başka illerde bulunması durumunda, bu durumu ispatlayan (yerleşim yeri/ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) belgeleri ibraz etmek şartıyla Antalya'ya giriş/çıkış yapabilecekler.
GÖREVLİ OLDUKLARINA DAİR BELGE
Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere kamu görevi ve hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında görevli olanlar ile medikal cihaz ve aletlerin bakım/ onarımını yapan özel sektör çalışanları ve araçları, görevli olduklarına dair belge veya kimliklerini ibraz etmeleri halinde Antalya'ya giriş/ çıkış yapabilecekler.
20 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Kurul, 01.01.2000 (20 yaşından küçükler) tarihinden sonra doğmuş olanların sokağa çıkmalarının 3 Nisan 2020 Cuma saat 24.00'den itibaren geçici olarak yasaklanmasına da karar verdi.
MASKE ZORUNLULUĞU
İl genelinde yaş sebze ve meyve halleri, açık ve kapalı pazar yerleri, marketler ile toplu olarak çalışılan fabrika, atölye vb. işyerlerine müşteriler ve çalışanları sadece maske ile girebilecekler. Maske takma zorunluluğu pazarlardaki satıcılar için de geçerli olacak.
MASKELERİ İŞYERLERİ SAĞLAYACAK
Yaş sebze ve meyve halleri ile açık ve kapalı pazar yerlerinin giriş noktalarında belediyelerce maske temini/ satışı/ kontrolü için gerekli tedbirler alınacak. Fabrika, atölye, yaş sebze ve meyve halleri vb. toplu olarak çalışılan işyerlerindeki çalışanların kullanacağı maskeler işyerleri tarafından sağlanacak.
TOPLU YÜRÜYÜŞ YASAK
İl genelinde meydanlarda sokak ve caddelerde, vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmeyecek. Yan yana yürüyen vatandaşlar ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümeleri için uyarılacak."
AĞIR CEZALARI VAR
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 3 bin 150 TL, Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince 392 TL, idari para cezası olmak üzere toplamda 3 bin 542 TL para cezası uygulanacak. Ayrıca TCK kapsamında da 'alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır' hükmü uyarınca adli makamlara sevk edilecek. İşyerleri için de kapatma ve ruhsat iptali işlemleri uygulanacak.
 
Editör: TE Bilisim