Japonya Müslümanlarının ve Türklerin önde gelenlerinden Temimdar Muhit yaşamakta olduğu Tokyo’da 1 Nisan 2009 yılında akşamüstü 90 yaşında vefat etmişti.

Temimdar Bey ile eşinin ailesine olan yakınlığım dolayısı ile tanışma ve  kendisiyle aile içinden birisi olarak uzun soluklu sohbet etme imkânım olmuştu. Türkiye’de ve Japonya’da paylaştığımız anıları her zaman saygıyla muhafaza ettim.

İlk iş deneyimim olan (OCS)  Japon Overseas Courier Service İstanbul Ofisinde onun çok sevdiği değer verdiği akrabaları ile birlikte 1986 yılından itibaren Japonlar ile Türk İş dünyasının arasında lojistik köprü oluşturma misyonunu yürüttük.

Dünya devi kuruluşların, Japon Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğunun evraklarını, 2’inci Boğaziçi Köprüsünün yapımında kullanılan projeleri, Japon firmalarının ve dünyanın tüm firmalarının doküman iletişimlerini havayolu kargo ile Türkiye’deki adreslerine ulaştırdık.

(OCS)  Japon Overseas Courier Service’nin İstanbul ofisinin kurulmasında çok önemli katkıları olan Temimdar Beyin Türk Japon İş hayatına kattığı değerleri Türk ve Japon Hükümetleri çok iyi bilmekteydi.
 
Temimdar Bey’in fikirlerinden engin iş tecrübesinden daha sonraki yıllarda Devlet Planlama Teşkilatının Yabancı Sermaye Şirketlerinden olan Bernaksan A.Ş. de Yönetim Kurulu Üyeliğim (1990–1993) döneminde çok istifade etmiştim. Japon tekstil makineleri üreten şirketler ile tanışmamıza ve ithalat yapmamıza destek vermişti.

Şirketim Devletimizin teşvikleri ile Türkiye’de olmayan bir teknolojiyi ülkemize getirmiş ve tekstil sanayimizin beyni İstanbul Merter’de Ar-Ge Üssü oluşturmuştu. Yurt dışına giden çok büyük miktarlarda dövizin ülkemizde kalmasını sağlamıştı. Ayrıca Ülkemizin sanayi lokomotifi, ihracat lideri tekstil sektörümüz siparişlerini zamanında üretir ve nefes alır hale gelmişti. Bu projenin kahramanlarından biriside İş ortağım Alman vatandaşı Bernard Lindtner olmuştur. Bana verdiği dostluk için, ülkemize yaptığı katkılar için kendisine minnettarım. Ancak ülke hizmeti yaparken şahsi servetimi de bu proje için vakfetmeme sebep olmuştu. Ülkeme helal ettim alın terimi emeğimi ve tüm haklarımı.
 
Temimdar Bey gibi özel şartlarda tanıyıp sohbet imkânı bulduğum fikirlerinden istifade ettiğim Sakıp Sabancı, Erol Simavi, Rauf Denktaş, Süleyman Demirel başta olmak üzere bu satırlara sığamayacak kadar çok sayıdaki ülkemizin değerlerini de bu vesileyle saygı ve rahmet ile anmak istiyorum… İyi ki onları tanımışım ve ortak anılarım olmuş…
 
SİBİRYAYI AŞIP ÇİNE UZANAN UZUN VE ÇİLELİ BİR YOLCULUK

Temimdar Muhit Bey 1919 yılında Tataristan’ın Kazan şehrinde dünyaya geldi. Komünist ihtilalinden sonra vatanlarından edilen diğer Müslümanlar gibi Muhit beyin ailesi de yurtlarından edildi. Sibiryayı aşıp Çine uzanan uzun ve çileli yolculuk Muhit Bey 13 yaşında iken Tokyo’da nihayet buldu. 

Bundan sonra Tokyo’da Abdürreşid İbrahim Efendi, Kurban Ali Efendi gibi büyüklerden İslamı öğrenen Muhit Bey, Japonya’da Chuo Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Fakültesini bitirdi. Kendi şirketini kurdu ve başarılı bir iş adamı olarak gerek kendisi gibi göçmen olarak Japonya’ya gelmiş Tatarlara, gerekse daha sonra Japonya’ya gelen Türklere ve diğer Müslüman ülke vatandaşlarına örnek oldu. 
Türkiye’nin, Japonya’daki Tatar Türklerine vatandaşlık vermesi ile Türk vatandaşı olan Muhit bey, Eminönü nüfusuna kayıtlı olduğunu her vesile ile iftiharla söylerdi. 

Hayatı boyunca gerek Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliğinin, gerekse Türkiye’den gelen herkesin ve Cumhurbaşkanları ve Başbakanları dâhil her kademedeki devlet ricalinin yakın dostluğunu kazandı. 

Tokyo Camiinin yeniden inşa edilmesi sırasında bir iki dost ile birlikte ilerlemiş yaşına rağmen yoğun gayretlerde bulundu. En büyük arzusu da Tokyo Camiinin hemen yanı başında yeni bir okul ve kültür merkezinin yapılması ve Türk çocuklarının tekrar buraları şenlendirdiği günleri görmekti. 

1 Nisan 2009 tarihinde vefat eden Temimdar Muhit’in Naaşı Tokyo içerisindeki Abdürreşid İbrahim efendinin de metfun bulunduğu Tama mezarlığında defnedildi.

Sonsuz Rahmet içerisinde olsun dilerim.