Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Davut Çetin, Türkiye'nin muasır medeniyet hedefine ulaşması için kadınların ekonomik, sosyal, kültürel hayatta etkinliğinin artırılmasının bir memleket meselesi olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Tüm kadınların, Dünya Kadınlar Gününü, diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladığını kaydeden Başkan Çetin, Türkiye'nin muasır medeniyet hedefine ulaşması için kadınların ekonomik, sosyal, kültürel hayatta etkinliğinin artırılmasının bir memleket meselesi olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin kalkınmasının ancak kadınların hayatın her alanında aktif şekilde yer almalarıyla mümkün olacağını kaydeden Başkan Çetin, "Biz bu ülkeyi kadınıyla erkeğiyle savaşarak, mücadele ederek kurduk. Kurtuluş Savaşımız, kadınlarımız destanlara konu olan fedakârlıklarıyla, mücadeleleriyle kazanıldı. Genç Türkiye Cumhuriyeti kadınlarına seçme seçilme hakkı tanıyan ilk ülkelerden birisi oldu. Kadınlarımızın azmi ve fedakârlıklarıyla kurulmuş olan Cumhuriyetimizi muasır medeniyet hedefine ulaşmak da kadınlarımızın ekonomik, sosyal, kültürel hayatın içerisinde aktif şekilde yer almalarıyla mümkündür. Bu, bir memleket meselesi olarak görülmelidir" diye konuştu.

İSTATİSTİKLERLE KADIN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 'İstatistiklerle Kadın- 2017' çalışmasına da değinen Başkan Çetin şöyle devam etti:
“Kadınlarımızın toplumdaki yerini gösteren istatistiklere baktığımızda yıllar itibariyle bazı düzelmeler olsa da adeta bir seferberlikle ele almamız gereken alanlar olduğunu görüyoruz. Resmi istatistiklere göre kadınlarımızın halen yüzde 8,5'inin okur-yazar olmadığını görüyoruz. Türkiye'de kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından daha az. Yönetici pozisyonundaki kadın oranımız sadece yüzde 16,7. Oysa ki; ekonomimizin, sosyal ve kültürel yaşamımızın tek kanatla yükselme imkânı yoktur. Kadınlarımızı rolünü hayatın her alanında artırmalıyız. Türkiye'nin, kadın hakları dendiğinde 'Kadına yönelik şiddet, cinsel taciz, kadın cinayetleri, çocuk gelin' gibi ilkelliği çağrıştıran kelimelerin telaffuz edildiği bir ülke değil; kadın girişimcilerinin, kadın bilim insanlarının başarılarıyla, kadın siyasetçileri ve yöneticileriyle fark yaratan bir ülke olması için hep birlikte adeta bir seferberlikle çalışmalıyız."
Davut Çetin, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'de, kadınlara her alanda destek olunması gerektiğini, özellikle kadın girişimci sayısının artırılması gerektiğine işaret etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türk kadını ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu olmalıdır' sözlerini hatırlatan Başkan Çetin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi dinamikleriyle Atatürk'ün çizdiği vizyon doğrultusunda hızlı mesafe alacağı inancıyla, tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim