Demre İlçesi'nde açılan taş bebek yapımı ve süsleme sanatı kursuna katılanlar deniz taşları ve ağaç dallarını el işi süs eşyasına dönüşüyor.
 
     Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Sanat ve  Mesleki Eğitim Kurslarına (ASMEK) katılan bayanlar, deniz taşlarını sanata dönüştürüyorlar.

   ASMEK tarafından açılan Taş Bebek Yapımı ve Süsleme Sanatı kursunu, usta öğretici Selma ağma veriyor. Kursa ikisi erkek, toplam 14 kişi katılıyor. Haftada üç gün ve günde dört saat verilen kurs, toplam 344 saat sürüyor. Kursa katılan kursiyerler, deniz kıyısından topladıkları deniz taşlarını, ağaç dallarını sanata dönüştürüyorlar. Taşlar önce, boyutlarına göre ayrıştırılıyor.  Ardından taşlar, tutkalla birleştiriliyor. Birleştirilen taşlar, seramik hamuru ile giydiriliyor. Giydirilen hamura şekil veriliyor. Hamurla giydirilerek şekil verilen heykeller, tablolar 10-15 gün arasında kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan heykelcikler, tablolar değişik renklerde boyanıyor. Son aşamada vernikleniyor. Ardından ortaya heykeller, panolar, değişik biblolar ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan sanat eserleri evleri süslüyor. İleride seri üretime dönüşerek, aile bütçelerine katkı sağlayacak.
 
   Kurs öğretmeni Selma Ağma yaptığı konuşmada”Bu kursumuzda deniz taşlarını sanata dönüştürüyoruz.  Taşlardan heykelcikler, tablolar yapıyoruz. Burda yaptıklarımızla öğrencilerimiz evlerini süslüyorlar. İleride de aile bütçelerine katkı sağlamayı düşünüyorlar “dedi.
 
   Kursiyerlerden Nurcan Ağbulut da yaptığı konuşmada”Bu kursta, taşlara can vermeyi öğrendim. Onlardan çok güzel tablolar, bahçem için, balkonum için, bina için çeşitli güzel tablolar yaptım. Bunları arkadaşlarıma hediye diyorum.  Gittiğim her yere, porselen veya başka bir şey değil, kendi yaptığım taşlarımdan biblolarımı götürüyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor”diye konuştu.
 
  Kursiyerlerden Güllü Bülbül ise yaptığı konuşmada”Deniz kenarından topladığım taşlar hiçbir şey ifade etmiyordu. Taş olarak topladık. Kursa geldik. Onlara şekil verdik, can verdik. Dans eden kızlar, Noel Baba, panolar, uğur böcekleri yaptık. Evimizi süsledik. Bundan sonra bu yaptığımız işleri satmayı düşünüyoruz. İnşallah pazarlayabiliriz” dedi.


 




 
Editör: TE Bilisim