Kaş’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü düzenlenen etkinlikler ile kutlandı. Etkinlik CHP Eğitim Sen ve Kaş Kadınları tarafından müşterek olarak organize edildi.
 
 Kutlamalar çerçevesinde Siyasi Partiler, Kadın Platformları ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri ve üyeleri Cumhuriyet meydanın da toplandılar.
 
Kutlamalara CHP Kaş Belediye Başkan Adayı Hayri Süt, CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, İYİ Parti Kaş İlçe Temsilcileri, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, Eğitim Sen Temsilcileri, Kaşlı Kadınlar Platformu Üyeleri ve Kaşlı Kadınlar katıldılar.
 
Cumhuriyet Meydanındaki tören 8 Mart Basın açıklamalarının okunması ile başladı.
 
CHP Tarafından yapılan günün anlam ve önemine ilişkin açıklamada ; “ Büroda ev temizliğinde sigortasız sendikasız çalışan kadınların selamı var, aynı işi yapan erkeklerden daha düşük ücret alan kadınların selamı var. Tacize uğrayan ve susması için sindirilen, adalet aramaya kalktığında yanında ne yakınlarını, nede devleti bulamayan kadınların selamı var. Geçen yıl 440, geçen on yılda 2 bin 337 kadının selamı var. Selam olsun sırtında dünyayı taşıyan kadınlara, kadına emekçi kadınlara selam olsun  “ denildi.
 
 
 Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada ise ; “Ata erkil kapitalist düzende kadınlar her geçen gün, daha fazla sömürüye, güvencesizliğe ve yoksulluğa karşı yaşam savaşı vermektedirler. Haklarımız ve kazanımlarımız tehdit altında. Yaşamlarımızı ve bedenlerimizi sürekli denetim altında tutarak sömürmeye devam ediyorlar. Yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Kamusal alanları, kentleri ve yaşam alanlarımızı daraltarak bizi eve hapsetmeye çalışanlara, bizi baba ile aile ile koca ile tanımlayanlara, işsiz bırakarak itaat’e zorlayanlara karşı,  bin bir emek ve mücadele ile elde ettiğimiz nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Kadını koruyan yasaları aileyi dağıttığı, erkeği mağdur ettiği gerekçesiyle değiştirmek isteyenlere, haksız tahrik indirimlerine, yaşam tarzı bahanesi ile kadın cinayetlerini meşru gösterenlere karşı var gücümüz ile mücadele etmeye kararlıyız “ denildi.
 
 
Kutlamada Kadın platformu tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada  ; “ Kadına yönelik şiddet can almaya devam ediyor. 2018 yılında 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadın katillerine iyi hal indirimleri uygulanarak, yeni katliam ve tecavüzlerin önü açıldı. Nefret söylemi yaygınlaştırıldı. Kadınlar hakkında icraatlar yapması gereken bakanlık ilk icraat olarak kadınlara yönelik nafaka hakkının sınırlandırılması için çalışma başlattı. Aileyi yıkan kanun olarak adlandırılan, aslında kadını kurtaran bir yasa olan 6284 sayılı yasanın kaldırılması için aile platformu adıyla eylemler yapıldı. Çocuk istismarını başarılı ve mutlu bir evlilik yapma koşulu ile suç olmaktan çıkaran yasa tasarısı 2016 yılında gündeme geldiğinde, kadınların ülke çapındaki tepkisiyle geri adım atılmıştı. Bu defa cinsel istismar faillerine affı gündeme getirmeye çalıştılar, kısacası toplumun her kesiminden ezilen, dışlanan, ama isyan eden emek ve özgürlük mücadelesi ile kadın mücadelesini yan yana olması gerektiğine inanan bütün kadınlar ile direnişi büyüterek yaşamlarımız üzerinde kurulan erkek egemen ablukayı kırabileceğimize inanıyoruz.” Görüşlerine yer verildi.
 
 
 
Serbest Kürsü bölümünde söz alan Nermin Bayçin konuşmasında; “ Hep üzüldüğüm tek şey var, 21’inci yüzyıldayız ve bu tarihe gelene kadar, kadınlar işçi kadınlar, emekçi kadınlar o kadar fazla büyük acılar çektiler ki, kanları dökülerek ölerek özgürleşme adına bu güne imzalarını attılar. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu güne kadar elde edilmiş haklar, öyle veya böyle beş yüz yıl daha geriye gitmiş vaziyette.” Dedi.
 
Kutlama boyunca kadın katılımcılar ; “ kadına yönelik şiddete hayır”, “ Kadınlar yürüyor, dayanışma büyüyor “ , “ Kadın yaşam,özgürlük” sloganları ile konuşmacılara destek verdiler.
 
Kutlamaların son bölümünde Kaş Eğitim Sen müzik grubu tarafından müzik dinletisi sunuldu.
 
Cumhuriyet Meydanındaki kutlamaların ardından Kaş Kültür Evin’de düzenlenen kadınların eserlerinden oluşan sergi gezildi ve ardından vecide- wadja isimli film gösterimi gerçekleştirildi.

 
Editör: TE Bilisim