CHP Kaş Meclis Grubu video-konferans yöntemi ile internet üzerinden bir toplantı gerçekleştirdi.
Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında Belediye Meclis Toplantılarının Temmuz Ayına kadar ertelenmesi nedeniyle Kaş Belediye Meclisi Nisan toplantısını yapamamıştı.
Ancak CHP Kaş Belediye Meclis grubu olarak çözüm bekleyen mevcut sorunların ve bu salgınla birlikte ortaya çıkan yeni sorunları görüşmek üzere İlçe Başkanımız Mehmet Vural Arıkan’ın başkanlığında internet üzerinden görüntülü bir toplantı gerçekleştirdi.
Tam katılımın sağlandığı toplantıda üyeler sıra ile söz alarak, COVİD-19 krizi başta olmak üzere bulundukları yerlerdeki sorunları ve olası çözüm önerilerini dile getirdiler.
Ele alınan konular
Ova-Kınık-Yeşilköy bölgesinde domatesin, Kasaba, Karadağ bölgesinde marulun seralarda kalması ve fiyatların maliyetin altına düşmesi. Karadağ’da serada kalan ürün tespit edilerek üreticinin zararının karşılanması için veri oluşturulmalı. Kınık Halinde farklı alıcı gruplarına hitap eden farklı paketleme işlemleri yapılmaya başlandığından, gece de çalışabilmesi için resmi makamlara başvuruldu ancak olumlu yanıt alınamadı, kriz geçinceye kadar esnek çalışma uygulamasına geçilmeli, bunun için çabalıyoruz. Kınık-Ova bölgesine girip çıkan nakliyatçılar, alıcılar ve çalışanlar için herhangi bir karantina uygulaması yok, o yüzden yöremiz risk altında. Kontrol noktası Patara kavşağına konuldu, Ova-Kınık-Yeşilköy halkı bu anlamda kaderine terk edildi. COVID-19 salgını öncesi de, her nedense, bir türlü önüne geçilemeyen KAÇAK/RUHSATSIZ inşaatlar hiçbir engel tanımadan son sürat devam etmektedir. Korona krizi EvdeKal uygulaması nedeniyle gözden ırak kalmayı fırsat bilen kaçak inşaatçılar, 1. Derece Doğal Sit alanları, Özel Çevre Koruma Alanları, Orman alanları ve Zeytinlik alanlar dahil hiçbir kısıtlama, kural/yasa tanımadan inşaatlara devam etmektedirler. Kaçak inşaatlara müdahale etmekte zaten bir irade ortaya koyamayan Kaş Belediyesi, bu dönemde COVID-19 tedbirleri kapsamında esnek çalışma düzenine geçmiş olmasından dolayı daha da yetersiz kalacaktır. Belediye yetkilileri bu konuda uyarılmıştır ve bu haksız-hukuksuz ve kontrolsüz-denetimsiz gidişe dur demeye güçleri yetmiyorsa DEVLETTEN YARDIM İSTEMELERİ çeşitli iletişim vasıtalarıyla tavsiye edilmiştir ancak bu konuda bir çaba görülmemektedir. Kaş Belediyesi tarafından Kaş eski devlet hastanesinin binasında esaslı tadilat yapıldığı ve bahçesinde iş makinalarıyla antik kalıntıların sökülerek yeni taşlarla duvar örüldüğü bilgisi ve yurttaş şikayetleri üzerine Demre Müze Müdürlüğü ve Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu faaliyeti durdurarak, yasa gereği kesinlikle suç olan bu girişime el koydu. Bu gelişme üzerine CHP Meclis Grubu olarak Belediyeye bir uyarı mahiyetinde ekteki yazıyı verdik ve aynı yazıyı ek yaparak durumu İlçe Kaymakamlığına bir yazı ile bildirdik. Meclis Grubumuz gerek COVID-19 krizinin gerekse İlçemizdeki sair gelişmelerin yakından izlenerek, yine video konferans yöntemi ile toplanarak, istişare etme ve çözüm üretme konusunda prensip kararına varmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Kaş Belediye Başkanlığına 26 Mart 2020 Sayın Başkan, İlçe Merkezimizdeki 1.Derece Arkeolojik Sit alanı içinde kalan Kaş Eski Devlet Hastanesi binasında Belediyemiz tarafından esaslı bir tadilata girişildiği, elektrik tesisatının, doğramaların, yer döşemelerinin, iç-dış sıva, boyaların da yenilenmekte olduğu gözlemlenmiştir. Söz konusu binanın yer aldığı Kaş Eski Devlet Hastanesinin bahçesinde Helenistik ve Roma dönemine ait antik yapı kalıntıları mevcuttur. Bu kalıntılardan deniz tarafında yer alan antik duvar kalıntısı iş makinesi ile sökülerek, duvar temeli yine iş makinesi marifetiyle genişletilerek, yeni taşlar kullanılarak daha kalın bir duvar örülmesi işinin hızla devam ettiği gözlemlenmiştir. Bu alanın konumuna yakışır biçimde bir Müze olarak düzenlenmesi hususunu, gerek muhtelif görüşmelerimizde gerekse Meclis Toplantılarında defalarca dile getirdiğimiz ve ricacı olduğumuz malumunuzdur. Her defasında, hatta Mart 2020 Meclis Toplantımız dahil birçok toplantı ve ortamda açıkça buranın Müze olarak düzenlenmesi kararında olduğunuzu ve bunun için Kültür Bakanlığına başvurduğunuzu ve yanıt beklediğinizi ifade etmiştiniz. Oysa son hızla devam eden esaslı tadilat işinin ve antik duvar kalıntısı sökülerek örülen yeni duvarın bu amaca yönelik olmadığı anlaşılmaktadır. Eğer başka bir maksatla tüm bu işler yapılıyorsa yine de Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun izni ve onaylı projesi ile yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenle, 1. Derece Arkeolojik Sit alanına izinsiz müdahale kapsamında SUÇ teşkil eden bu girişimden vazgeçilmesi ve yasal süreçler izlenerek bu alanın, Belediyemizin koordinatörlüğü ile işin ehli bilim insanları ve yetkin bir müze küratörünün de yer aldığı bir danışma kurulu tarafından hazırlanacak uygun bir proje ile Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurulması ve bu sürecin yakından ve kararlılıkla üzerinde durularak sonuçlandırılmasını TEKRAREN rica ediyoruz.
Yaşanan bu talihsiz sürecin tekrarlanmaması için İlçemiz sınırları içinde bulunan ve aslında insanlığın ortak mirası olan TÜM arkeolojik eserlere ve alanlara gereken özenin gösterilmesinin bir kamu görevi olduğuna da bu vesileyle hatırlatmak isteriz.
Saygılarımızla, CHP Kaş Belediye Meclis Grubu adına Meral Çiyan Şenerdi
Not: Diğer Meclis üyelerimizin telefon teyitleri alınmıştır. Kaş Kaymakamlığı 26 Mart 2019 Belediyemiz tarafından İlçe merkezimizdeki 1.DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI içinde bulunan eski Devlet Hastanesi binasında esaslı onarım ve tadilatın yapılmakta olduğu, bahçesinde antik duvar kalıntısının sökülerek yeni taş duvar örüldüğü gözlemlenmiştir.
Bu konuda Belediye Başkanlığına hitaben yazılan yazımızın bir sureti ekte bilgi ve değerlendirmelerinize sunulmuştur. Saygılarımızla, CHP Kaş Belediyesi Meclis Grubu adına
Meral Çiyan Şenerdi
Editör: TE Bilisim