CMAS 3’ÜNCÜ SERBEST DALIŞ OUTDOOR DÜNYA ŞAMPİYONASI AÇILIŞ TÖRENİNDE, 4 DÜNYA REKORUNUN KIRILDIĞI KAŞ BAŞKA OPEN YARIŞLARI MADALYALARI VERİLDi
CMAS 3. Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nın açılışı, 28 ülkeden 79 sporcunun katıldığı törenle yapıldı. Açılış töreninin ardından 4 dünya rekorunun kırıldığı CMAS-TSSF 2. Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Open Yarışları’nın madalyaları verildi.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından Kaş Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) 3. Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’na, Antalya’nın Kaş ilçesinde dünkü kortej yürüyüşünün ardından gerçekleştirilen törenle start verildi. Yarışmalara katılacak ülke sporcuları, TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, CMAS Başkanı Anna Arzhanova, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in katıldığı kortej yürüyüşü,Kaş Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören alanında sona erdi.
TSSF BAŞKANI DOÇ. DR. ŞAHİN ÖZEN: “ŞAMPİYONA REKOR DÜZEYDE KATILIMLA YAPILIYOR”
TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, açılış törenindeki konuşmasında, “Rekor düzeyde bir katılımla Dünya Şampiyonası’nı gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 6 gün boyunca 4 ayrı disiplinde derinlerde yapılacak mücadelelere tanıklık edeceğiz. Bu dünya şampiyonasında yeni dünya rekorlarına hep birlikte tanık olacağımıza inanıyorum. Ülkemizin ve federasyonumuzun bu ayrıcalığı yaşaması için bizlere son üç yıldır fırsat veren CMAS Başkanı Anna Arzhanova ve CMAS Yönetim Kurulu Üyeleri’ne huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Dünya Şampiyonası organizasyonumuza desteğini esirgemeyen Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Kaş Belediyesi, Kaş Kaymakamlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Valiliği, yardımlarını esirgemeyen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Katılan bütün ülke ve sporcularına yürekten başarılar diliyorum” dedi.
Doç. Dr. Şahin Özen, CMAS-TSSF 2. Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Open Yarışları’nda dereceye giren sporcuları da tebrik ettiğini vurguladı.
CMAS Yönetim Kurulu Üyeleri olan Sırbistan Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Bozana Astojic ve Japonya Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Shunji Yoshizawa’nın da hazır bulunduğu açılış töreninde konuşan CMAS Başkanı Anna Arzhanova, “Kaş Belediyesi’ne ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’na teşekkür ediyorum. Kaş Başka Yarışları’yla birlikte Kaş’ta üst üste uluslararası organizasyonlar düzenlemek bizi çok mutlu ediyor. Kaş çok güzel bir yer” diye konuştu. Arzhanova, “3. Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nın açıyorum diyerek” dedi.
4 DÜNYA REKORUNUN KIRILDIĞI KAŞ BAŞKA YARIŞLARININ ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI
Açılış töreninin ardından 17 ülkeden 30’dan fazla sporcunun katıldığı, 29-30 Eylül’de yapılan CMAS-TSSF 2. Serbest Dalış Kaş Başka Open Yarışları’nda dünya rekoru kıranlara ve dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
İtalyan Alessia Zecchini sabit ağırlıkta107 metreyle ve ip destekli sabit ağırlıkta ise 90 metreyle 2 yeni dünya rekoruna imza attı. Çift palet sabit ağırlıkta yine bayanlarda Kolombiyalı Sofia Gomez Uribe 86 metreyle bu disiplinde yeni dünya rekorunun sahibi olurken, erkeklerde ip destekli sabit ağırlık disiplininde Slovenya’dan Samo Jeranko 98 metreyle dünya dünya rekoru kırdı.
YAREN TÜRK, BİRİNCİLİK KÜRSÜSÜNE ÇIKTI
Türkiye’den Yaren Türk, paletsiz sabit ağırlık disiplininde 49 metreyle birinci olurken, Derya Can sabit ağırlıkta 82 metreyle, sabit ağırlık çift palette 73 metreyle 2 kez ikincilik kürsüsüne çıktı. Şahika Ercümen ise sabit ağırlık çift palette 72 metrelik derecesiyle üçüncü oldu. Birgül Erken, ip destekli sabit ağırlıkta 60 metreye üçüncü oldu. Erkeklerde Mahmut Fatih Sevük sabit ağırlıkta 70 metreyle üçüncü sırada yer alırken, sabit ağırlık çift palette Rüstem Derin 75 metreyle üçüncü oldu.
DÜNYA ŞAMPİYONASI’NDA YARIŞACAK MİLLİ TAKIM KADROSU
 ilk gün yarışlarının sabit ağırlık (CWT) disiplininde gerçekleştirileceği Dünya Şampiyonası’nda yarışacak Serbest Dalış Milli Takımı’mızAris Moukas ve Bilge Çingigiray’ın antrenörlüğü ve Özgür Alemdar’ın idari direktörlüğünde Derya Can, Şahika Ercümen, Yaren Türk, Fatma Uruk, Rüstem Derin ve Mahmut Fatih Sevük’ten oluşuyor.
CMAS 3. SERBEST DALIŞ OUTDOOR DÜNYA ŞAMPİYONASI YARIŞMA PROGRAMI YAPILAN ETKİNLİKLERLE DEVAM EDİYOR
Yer: Antalya Kaş/CMAS-TSSF Akademi Serbest Dalış Eğitim Merkezi İnceboğaz Sosyal Tesisleri açıkları
2 Ekim Salı: Kaş Limanı’ndan 07.45’te hareket. Saat 09.30’da sabit ağırlık (CWT) yarışları yapıldı.
3 Ekim Çarşamba: Kaş Limanı’ndan 07.45’te hareket. Saat 09.30’da paletsiz sabit ağırlık (CNF) yarışları yapıldı.
4 Ekim Perşembe: Sporculara saat 10.30’da Likya-Eski Sanked Tenke Turu yapıldı.
5 Ekim Cuma: Kaş Limanı’ndan 07.45’te hareket. Saat 09.30’da çift palet sabit ağırlık (CW BF) yarışları yapılacak.
6 Ekim Cumartesi: Kaş Limanı’ndan 07.45’te hareket. Saat 09.30’da ip destekli sabit ağırlık (FIM) yarışları.
Madalya törenleri:
2, 3, 5 ve 6 Ekim’de her gün saat 18.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda ödül töreni gerçekleştirilecektir.
CMAS 3. SERBEST DALIŞ OUTDOOR DÜNYA ŞAMPİYONASI’NIN BUGÜNKÜ YARIŞLARI, CMAS GÜVENLİK PROTOKOLÜNDEKİ YENİLİKLER NEDENİYLE BİR SONRAYA ERTELENDİ
Antalya’nın Kaş ilçesinde devam eden CMAS 3. Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nın bugünkü yarışları, CMAS serbest dalış güvenlik protokolündeki yenilik çalışmaları nedeniyle yarına ertelendi. Dünya Şampiyonası’nı düzenleyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından yapılan açıklamada, Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) serbest dalış güvenlik protokolündeki bazı yenilik ve değişikliklerle ilgili çalışmalar nedeniyle şampiyonanın bugün yapılması planlanan sabit ağırlık (WCT) disiplinindeki yarışların yarına ertelendiği belirtildi.Federasyonun açıklamasında, Kaş İnceboğaz Plajı açıklarında yapılan ve yeni dünya rekorlarının beklendiği yarışların şampiyona programına uygun bir şekilde yarın devam edeceği ifade edildi. Şampiyonaya, 28 ülkeden 79 sporcu katılıyor. Dünya Şampiyonası’nda yarışacak Serbest Dalış Milli Takımı’mız Aris Moukas ve Bilge Çingigiray’ın antrenörlüğü ve Özgür Alemdar’ın idari direktörlüğünde Derya Can, Şahika Ercümen, Yaren Türk, Fatma Uruk, Rüstem Derin ve Mahmut Fatih Sevük’ten oluşuyor.
 
 
 
Dünya Serbest Dalış Şampiyonası ETKİNLİKLERLE DEVAM EDİYOR
   Dünya Sualtı Sporları Federasyonu CMAS ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından Antalya’nın Kaş İlçesi’nde düzenlenen 3. Dünya Serbest Dalış Outdoor Şampiyonası, düzenlenen etkinliklerle devam ediyor.
Etkinlikler kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı bir konser verdi. Likyalı  Patara Yörükleri ekibi, Teke yöresi oyunlarını oynadı.
Dünya Sualtı Sporları Federasyonu CMAS ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından  Kaş İlçesi’nde düzenlenen 3. Dünya Serbest Dalış Outdoor Şampiyonası için  Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer yaptığı konuşmada”ilk Dünya Sualtı Şampiyonası iki yıl önce Kaş’ta yapıldı. Geçen yıl Avrupa Şampiyonası yine  Kaş’ta yapıldı. Bu yıl 3. Dünya Serbest Dalış Outdoor Şampiyonası’na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bu şunu gösteriyor. Kaş artık sualtı dünyasını merkezi ve ilgi odağı oldu” dedi.
  TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özer  de yaptığı konuşmada”Bu yıl şampyonaya 27 ülkeden 79 sporcu katılıyor. Dünyanın en ünlü sporcuları Kaş’ta dünya rekorları için dalacak. Kaş, geçen iki yılda kusursuz iki şampiyona düzenledi. Atı gün boyunca sualtı dünyasının kalbi Kaş’ta atacak” diye konuştu.
   Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan yaptığı ise yaptığı konuşmada”Göreve Kaş’ta yapılacak bir dünya şampiyonası ile başlamanın onurunu yaşıyorum. Altı gün sürecek şampiyonada kırılacak rekorlarla dünya Kaş’ı ve Türkiye’yi konuşacak. Şampiyona Kaş’ı tanıtımına çok önemli katkı sağlayacak “dedi.
   CMAS Başkanı Anna Arzhanova  da yaptığı konuşmada” Kaş’ta üçüncü kez çok önemli bir organizasyon düzenleniyor. Kaş çok özel ve güzel bir yer. Dünya Şampiyonası, sualtı dünyası için rüya bir yarışma. Burada yarışacak sporcular, Kaşlılar ve Kaş bu rüyanın bir parçası” diye konuştu.
   Şampiyonada  aralarında dünya rekortmenleri Rus Alexey Molchanov, Hırvat Goran Colak, Sloven Alenka Artnik ve Ukraynalı Natalia Zharkova’nın yer aldığı 17 ülkeden  79 sporcu paletsiz sabit ağırlık (CNF), sabit ağırlık monopalet (CWT), çift paletli serbest ağırlık (CW BF), ve ip destekli sabit ağırlık (FİM) dallarında yeni dünya rekorları ve madalya için yarışacak. 11 kişilik Türk milli takımı,  özellikle bayanlarda Derya Can ve Şahika Ercümen’le madalya arayacak.
 KAŞ’TA DÜZENLENEN DÜNYA SERBEST DALIŞ ŞAMPİYONASINDA Yarışlar yarıda kesildi
   Antalya’nın Kaş İlçesi’nde devam eden Dünya Sualtı Serbest Dalış Şampiyonası’nın ilk gününde bir sporcunun baygınlık geçirmesi üzerine yarıda kesildi. Yarışlara  devam edilecek.  İlk gün yapılan sabit ağırlık monopalet kategorisinde yapılan yarışlarda İspanyol sporcu Raman Carreno Paz 75 metrelik dalışını tamamlayıp su yüzüne çıkarken 40 metrede baygınlık geçirdi. Dalgıçlar tafından hızla yukarı çekilen İspanyol sporcuya ilk müdahale dalış teknesinde hiperbarik uzmanı iki doktor tarafından yapıldı. İlk müdahalenin ardından UMKE tarafında Kaş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Paz’ın sağlık durumunun iyi olduğu belirlendi. Paz’ı Kaş Devlet Hastanesi’nde TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, CMAS Başkanı Anna Arzhanova ve takım arkadaşları ziyaret etti. TSSF Başkanlığı’nda yapılan açıklamada; hazırlıklarımızı sporcuların güvenliğini dikkate alarak yaptık. Yarış sırasında İspanyol sporcu, güvenlik dalgıçları tarafından hızla güvenlik asansörü ile yukarı çekildi. İlk müdahale uzman ekip tarafında hızla yapıldı. İspanyol sporcu ilk müdahalenin ardından kendine geldi. Tibbi prosedür gereği UMKE tarafından Kaş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sabir ağırlık kategorisinde kalan yarışlar yarın yapılacak. Ayrıca CMAS Başkanı Anna Arzhanova’nın başkanlığında yapılacak toplantıda , sporcuların dalış güvenliği konusunda CMAS Serbest Dalış Protokölleri yeniden gözden geçirilecek denildi.
 
   
 
Editör: TE Bilisim