Uzmanlar, çocukluk çağında hastalığa yakalanma nedenleri arasında alerjiler, kronik rahatsızlıklar ve immün sisteminin yetersiz çalışmasının önemli yer tuttuğunu belirterek, enfeksiyonlarla mücadelede için de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerektiğini söyledi.
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Eser Akkuş, çocuklarda vücut direncinin artırılması için önerilerde bulundu. Yaşamın ilk 5 yılında, normal bir immün sisteme sahip olan çocukların, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde yılda 6-8 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini aktaran Akkuş, "Sigara dumanına maruz kalmak, üst - alt solunum yolları ve orta kulak enfeksiyonları sıklığında ciddi artışa neden olmaktadır. Özellikle kreşe ve okula giden çocuklarda yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu ya da 1-2 kez basit gastroenterit görülebilmektedir. Bu durum çoğu zaman ebeveynlerin endişe ile doktora başvurmalarına yol açmaktadır. Ancak kreşte bulunmak ve sigara dumanına maruz kalmak, yaygın risk faktörlerindendir ve solunum yolu enfeksiyonlarının sayısını yılda 10-12 atağa kadar artırabilir" diye konuştu.
ÖNERİLER
Uz. Dr. Eser Akkuş, çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için şu önerilerde bulundu:
"Yenidoğan döneminden itibaren tüm aşılarını yaptırın. İlk 6 ay sadece anne sütü verin, en az 2 yaşın sonuna kadar da anne sütü verebilirsiniz. Düzenli ve sık el yıkama alışkanlığı kazandırın. Sağlıklı ve dengeli beslenmesine özen gösterin. Rafine olmuş ve raf ömrü uzun gıda maddelerinden uzak durmasını sağlayın. Bol sıvı tüketmesini sağlayın. Yeterli ve düzenli uykuyu ihmal etmeyin. Sigara dumanından uzak tutun. Mecbur kalmadıkça kalabalık mekanlara sokmayın. Hasta kişi ve çocuklardan uzak tutmaya çalışın. Mevsimine uygun giydirin. Yaşına uygun ve düzenli spor yapmasını sağlayın."
GEREKLİ BESİNLER
Uz. Dr. Eser Akkuş, güçlü bağışıklık sistemi için gerekli olan besin gruplarını ise şöyle sıraladı:
1. Sebzelerden brokoli, lahana, kereviz, pazı, turp, ıspanak, soğan, sarımsak.
2. İçerdiği Omega 3 yağları ile balık.
3. Meyvelerden portakal, mandalina, limon, elma ve içerdiği C vitamini sayesinde kivi.
4. Yoğurt ve kefir gibi içerdikleri probiyotikler ve prebiyotikler ile mayalı besinler.
5. Karides, mantar, dana- kuzu ciğeri, somon ve selenyum içeriği ile ton balığı.
6. A vitamini içeriğiyle greyfurt, havuç, kuru kayısı, Trabzon hurması, kırmızı lahana, pancar, kırmızı turp, yaban mersini ve böğürtlen.
7. E vitamini içeriğiyle kuruyemişler, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzeler.
8. Çinko içeriğiyle kırmızı et, yumurta, süt ve bakliyatlar.
9. Kara mürver, kuşburnu, ıhlamur ve ekinezya, doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirirken, bakterilerin yayılmasını önler ve soğuk algınlığını engeller.
 
Editör: TE Bilisim