Kaş İlçesi’nde de 29 Ekim Cumhuriyetin Kuruluşunun 97. Yıl dönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı
Cumhuriyetin kuruluşunun 97. yıldönümü Kaymakam Şaban Arda Yazıcı, Garnizon Komutanı Deniz Yarbay Serdar Yıldırım ve Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ile birlikte Kaymakamlık Makamında tebriklerin kabul etmesiyle devam etti. Ardından 1.Dünya Savaşında İlçemizdeki muharebelerde Şehadete erişen 37 kahraman Mehmetçiğimizin anısına 37 pare top atışı yapıldı. Cumhuriyet Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden programda, Kaymakam Şaban Arda Yazıcı vatandaşların bayramını kutlayarak günün anlam ve önemi belirten konuşmasını yaptı.
Proğram öğrenciler tarafından okunan şiirler ile devam eden törende öğretmenler tarafından müzik dinletisi yapıldı. Çeşitli kategorilerde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildikten sonra, resmî geçit töreni ile kutlama programı sona erdi.
 DENİZDE 97. YIL ÇOŞKUSU
  Cumhuriyet Bayramı’nın 97 yıldır karada coşku ile kutlandığı Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bayram coşkusu, mavi vatana Akdeniz’e taşındı. Kaş İlçesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yıldönümü denizde coşku ile kutladı. 3 yıl önce denizde 10 tekne ile başlayan kutlamalara bu yıl 60 tekne katıldı. Kaş İlçesi’ndeki Setur Marina’da teknesi olan iş insanı, İstanbullu İlhan Aytura üç yıl önce Kaş İlçesi’ndeki Cumhuriyet coşkusunu 10 tekne ile denizlere taşıdı. Bu yıl 60 tekne sabah Kaş Setur Marina’da bir araya geldi. Arka arkaya dizilen 60 tekne denizde tam saat dokuzda bir dakikalık saydı duruşunda bulundu. Ardından bayraklarla, Atatürk posterleri ile süslenen tekneler, Kaş önlerine doğru sıra ile yol almaya başladı.  Yol alışta bir tekneden 10 Yıl Marşı ve İzmir Marşı çalındı. Bir tekne Kaş Limanağzı’nda bulunan Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir fırkateyni selamladı. Yunanistan’nın Meis Adası ile Kaş İlçesi’nin 2 kilometre yakınlaştığı noktadan geçerek,  Kaş önüne geldi. Burada çember oluşturan tekneler, bir gösteri yaptı. Ardından Meis Adası önlerine doğru yol almaya başladılar. Meis Adası’na doğru olan yolculukta, teknelere bir Sahil Güvenlik Botu eşlik etti. Sahil güvenlik Botu tam Türk kara suları sınırında durarak teknelerin Meis önünden sorunsuz bir biçimde geçmesini sağladı. Bir ara denizin üstünde çok kısa oluşan Gökkuşağı, kutlamalara ayrı bir güzellik kattı.Tekneler Meis Adası önünden geçerken sürekli olarak İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı çaldı. Tekneciler korna çalarak Meis’e selam gönderdi. Meis Adası’nda ise teknelerin geçişi sırasında tam bir sessizlik hakimdi. Yunan Savaş Gemisi’de görünmedi. Tekneler Meis Adası geçişinin ardından tekrar Kaş Setur Marina’ya döndü. Teknelerin geçişi sırasında 1917 yılında Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in Meis’i bombaladığı noktadan duman çıkışı yapıldı.
   Denizde Cumhuriyet coşkusuna İstanbul’dan gelerek katılan iş insanı Tolga Tekdurmaz yaptığı konuşmada” 97 yıldır büyük coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramı’nı 3 yıldır Kaş’ta denizlere, mavi vatana taşıdık. Meis’teki dostlarımızı selamladık. Böylece Cumhuriyet Bayramı’mızı denizlerde çoşku ile kutladık”dedi.
  KAŞ’TA CUMHURİYET ÇOŞKUSU
   Cumhuriyet Bayramı’nın geleneksel olarak her yıl coşku ile kutlandığı Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bu yıl yine Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Cumhuriyet Bayramı’nın 97. Yıldönümü aynı coşku ile kutlandı. Kaş’taki akşam 97. Yıl kutlamaları, Kaş girişinde başladı. Kaş girişinde toplanan binlerce insan ellerinde bayraklar, meşalelerle yürüyüşe geçti. Geleneksel Kaş Cumhuriyet Yürüyüşü’ne Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Yılmaz, Emniyet Müdürü Volkan Cansever, Ak Parti İlçe Başkanı Okay Bilgin, CHP İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, MHP Kaş İlçe Başkanı Cemil Kolak, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Yürüyüşte davul zurna ekibi marşlar çaldı. Kalabalık marşlara eşlik etti. Cumhuriyet Yürüyüşü, Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’nda kalabalık marşlar eşliğinde coştu. Marşlar söylendi. Zeybekler oynandı. Yerel sanatçılar konser verdi. Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ve Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş yağmur nedeniyle yaptıkları kısa konuşmalarda, vatandaşların bayramını kutladı. Kaş’ta Cumhuriyet coşkusunun çok farklı yaşandığını, bu yıl da pandemi koşullarına rağmen aynı coşkunun, ölçülü bir biçimde yaşandığını belirttiler.
 GENÇ SANATÇILAR DEMRE VE KAŞ’I ÇOŞTURDU
  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen konserlerde, genç sanatçılar Demreliler’i ve Kaşlılar’ı çoşturdu. Genç sanatçılar Kaşlı Emre Dayıoğlu, Manavgatlı Eren Yavuz ve Kırıkkaleli Ali Şahin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Cumhuriyet Bayramı’nın 97. Yıldönümü dolayısıyla Demre ve Kaş’ta konser verdi. Demre’deki konseri aralarında Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ünal Çetinkaya, CHP İlçe Başkanı Mete Hakan Caner, belediye meclisi üyeleri ve vatandaşlar izledi.
   Üç sanatçı önce Demre’de Noel Baba Meydanı’nda sahne aldı. İlk olarak sahneye bağlaması ile Emre Dayıoğlu ile kabak kemanesi ile Eren Yavuz geldi. Ardından kabak kemanesi ile  Eren Yavuz ile Ali Şahin geldi. Üç genç sanatçı bir saatlik konserlerinin ardından Kaş’a geçti. Üç sanatçı Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda, fener alayı sonrası bir araya gelen Kaşlılar’ı coşturdu. Sanatçılar önce Gençlik Marşı, 10. Yıl Marşı ve İzmir Marşı’nın çalıp söyledi. Ardından ikili ve solu olarak Bozlak, Edremit’in Gelini, Ah Yalan Dünya, Zeke Zortlaması, Bahça Duvarından Aştım, Antalya’nın Mor Üzümü, Tövbeler Olsun türkülerinin aralarında bulunduğu Anadolu’nun çeşitli yörelerinden türküler çaldılar ve söylediler. Çaldıkları oyun havaları ile izleyicileri coşturdular.
 
 
Editör: TE Bilisim