KAŞ’TA CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ VE FENER ALAYI
   Kaş ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyetin 96. yıldönümü nedeniyle etkinlikler kapsamında Cumhuriyet Yürüyüşü ve Fener Alayı düzenlendi.
  Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı’nın çok farklı kutlandığı yerlerden biri olan Antalya’nın Kaş İlçesi’nde, Cumhuriyet coşkusu meydana sığmadı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 10 bin kişi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96. yılını büyük bir coşku ile kutladı. Kaş’taki akşam yapılan geleneksel Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Kaş girişi Otogar Kavşağından başlayan Cumhuriyet Meydanında sona eren Cumhuriyet yürüyüşü fener alayı düzenlendi. Binlerce kişi, ellerinde meşaleler, bayraklarla, davul zurna eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, eller üzerinde dev bir Türk bayrağı taşındı. Yürüyüşe, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Serdar Yıldırım, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kenan Dallı, Kaş Emniyet Müdürü Erkan Kaçar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Kaş Belediye meclisi üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve binlerce vatandaş katıldı. Yürüyüşe katılanlar, yol boyunca Mustafa Kemal’in askerleriyiz, şehitler ölmez vatan bölünmez sloganlarını attı. Onuncu Yıl ve Gençlik Marşı’nı söyledi.

   Yürüyüşün ilk kolunun Kaş Cumhuriyet Meydanı’na ulaşması ile heyecan doruğu ulaştı. Ara sokaklardan gelen, meydanda bekleyenlerle birlikte kalabalık Cumhuriyet Meydanına sığmadı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende saygı duruşu yapıldı. Hep birlikte istiklal marşı okundu. Törende konuşan Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, yaptığı konuşmada “Bizlere vatandaş olma hakkını sağlayan, demokrasi ve hukuk terimleriyle bizi buluşturan cumhuriyetimiz, Gazi Mustafa Kemal’in de dediği gibi ilelebet yaşayacaktır” dedi.

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise yaptığı konuşmada”Cumhuriyet kurulduğu andan itibaren Kaş’ta coşkuyla kutlanıyor. Cumhuriyete, değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ülkemizi daha güzel günlere hep birlikte taşıyacağız” diye konuştu.
 Cumhuriyet Meydanını hınca hınç dolduran yaklaşık 10 bin kişi Onuncu Yıl Marşı başta olmak üzere hep birlikte marşlar söyledi. Sloganlara atıldı. Müzik eşliğinde eğlenildi. Canım Türkiyem’ şarkısıyla beğeni kazanan besteci, söz yazarı ve yorumcu sanatçı Fırat Tanır Cumhuriyet Meydanını dolduran kalabalığa unutamayacakları bir konser verdi.Gecede yüzlerce Kaşlı hep birlikte sanatçının kendi bestesi ‘Canım Türkiyem’ şarkısını söyledi. Çanakkale Türküsü, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Gibi Gibi, Elfida, Uzun İnce Bir Yoldayım, Yiğidim Aslanım, Leylim Ley, Yaz Dostum gibi şarkıları seslendiren Tanır, seyircilerden tam not aldı. Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan ve  Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş tarafından konser sonunda plaket verildi. Kutlamalara katılanlar, gecenin geç saatlerine kadar gönüllerince eğlendi. Öte yandan, Kaş’ın Kalkan Mahallesi’nde de Cumhuriyet Yürüyüşü ve Fener Alayı gerçekleştirildi.

 KAŞ’TA 95 YILDIR CUMHURİYET BİR BAŞKA KUTLANILIYOR
 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı, Kaş’ta 2 gün sonra duyuldu. Kaşlılar o gün Yunanistan’ın  Meis Adası’nın karşısındaki bir alanda ateş yakarak, Cumhuriyet’in ilanını büyük bir coşku ile kutladı. O günden bu yana her 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşku içinde kutlanıyor. Neredeyse Kaş’taki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına, 81 ilin büyük çoğunluğundan katılım oluyor.
Kaş'ta 95 yıldır süren Kaş'a özgü kutlamaya Cumhuriyet Meydanını hınca hınç dolduran halkın katılımıyla 29 Ekim Salı günü akşamı yapıldı ve Cumhuriyet Bayramı eğlenceleri geç saatlere kadar devam etti. Cumhuriyet Bayramı kutlamalar için 4 günlük tatile gelen tatilciler ve Kaşlı vatandaşlar Kaş Cumhuriyet Meydanı'na Kaş'taki restoran işletmecileri tarafından Alman usulü olarak ödenen ve ücretli olarak kurulan yemekli içkili masalarında misafirlerle birlikte geçe geç saatlerine kadar müzik eşliğinde gönüllerince eğlendiler. Gecede Kaş Belediyesi tarafından havai fisek atıldı. Kaş'taki kutlamalara, Türkiye'nin her yerinden, Antalya'daki sivil toplum kuruluşlarından binlerce insan olmak üzere yabancı turistlerde Kaş’ta 95 yıldır kendine özgü faklı kutlanan Cumhuriyet Bayramı gece eğlencesine katılarak eğleniyorlar.
Kaş Turizm Müdürü Mustafa Aydın yaptığı konuşmada, "Kaş'ta Cumhuriyet Bayramı 95 yıldır farklı bir biçimde kutlanıyor. 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı haberi Kaş'a iki gün sonra ulaşır. Haberi, Cumhuriyetin ilanından iki gün sonra bir postacı getirir. 0 zaman bir köy olan Kaşlılar, haberi alır almaz meydana Yunanistan'ın Meis Adası'na karşı, oradan görülebilecek bir biçimde büyük bir ateş yakarlar. Davul, zurna ile havaya ateş açarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu büyük bir coşku ile kutlarlar. 0 günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu Kaş'ta büyük bir coşku ile kutlanır. Bu yıl da coşkuyu doruğa çıkararak, Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutladık. Cumhuriyet Bayramı için turistik ilçemize gelen binlerce yerli ve yabancı konuklarla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl ki kutlamalara yoğun bir katılım oldu" dedi.
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim