Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Türkiye'nin önde gelen bal üretim merkezlerinden biri olan Doğantaş Mahallesi'nde bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen Doğantaş Hasat ve Bal Şenliği yapıldı. Kaş Belediyesi tarafından düzenlenen şenlik, şölen havasında geçti.
  Kaş Belediyesi tarafından Türkiye’nin önde gelen bal üretim merkezlerinden Doğantaş Mahallesi’nde düzenlenen şenlik, koronavirüs salgını nedeniyle verilen iki yıl aranın ardından yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan bal ormanı olan Doğantaş Mahallesi'ndeki Hasat ve Bal Şenliği'ne Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Antalya milletvekilleri İbrahim Aydın, Atay Uslu, eski Ankara ve Amasya Milletvekili Haluk İpek, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Erol, Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, Kaş Tarım ve Orman Müdürü Eyüp Akbulut, KUTSO Başkan Yardımcısı Bayram Karagül, Kaş Kent Konseyi Başkanı avukat İsmail Gökçe, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Doğantaş Mahallesi Muhtarı Ali Karataş, AK Parti İlçe Başkanı Okay Bilgin, Esnaf Odası Başkanı Ali Çalışkan, Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarları ile Kaş ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar katıldı. Şenlik, düzenlenen temsili Yörük göçü ve arı kervanı ile başladı. Mahalle dışından Mehteran Takımı eşliğinde yapılan yürüyüşe Yörük grupları da katıldı. Temsili Yörük göçünde geçmiş canlandırıldı. Yürüyüş şenlik alanında sona erdi. Köy meydanında tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Halk oyunları gösterisi yapıldı.
  Doğantaş Hasat ve Bal Şenliği’nde konuşan Kaş Kaymakamı Murat Öztürk yaptığı konuşmada”Kaş  sadece turizmde değil, tarımda da çok özel bir yeri var. Bu şenlikler, hem ilçemizin tanıtımına katkı sağlıyor hem de ürettiğimiz ürünleri dünyaya pazarlıyoruz, aynı zamanda kendi kültürümüzü yaşatıyoruz. İlk defa Yörük Göçüne katıldım. Yörükler, Yörüklük, Türk milletinin, Türklüğün çok önemli hasletidir. Bu kültürün yaşaması lazım. Bir milleti millet yapan kültürüdür, tarihidir, örf ve adetleridir. Bizim maneviyatımızı şekillendiren bizim kültürümüzdür, değerlerimizdir. Bu kültürü yaşatmak önemlidir. Yörük kültürü yaşatılmalıdır, genç nesillere aktarılmalıdır. Bu sayede bu bayrak inmeyecek, bu ezan dinmeyecek” diye konuştu.
   Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise yaptığı konuşmada” Belediye olarak sadece hizmet yapmadık, hizmetlerimizin yanında sosyal, kültürel ve geleneksel faaliyetlerde yapıyoruz. Kaş’ta üretilen ürünlerin tanıtımı da önemli. İlçemiz Doğantaş’ta bal çok önemli bir üretim. Bu ürünü, hem şehrimize hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak çok önemli. Zaten şenliğin amacı da o. Balımızı tüm dünyaya tanıtmak, iyi bir pazar oluşturmak için bu şenliği başlatmıştık. İnşallah bu şenlik bundan sonra da devam edecek, bizler de hizmet etmeye devam edeceğiz. Kırsalı önemseyen belediyecilik yapıyoruz. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza el uzatmamız, kırsaldaki yaşamı desteklememiz lazım. Sosyal ve kültürel etkinlikler manasında eski atıl durumdaki 28 okulumuzu restore ettik, bunları vatandaşlarımızın kullanabileceği alanlar haline getirdik. Karadağ’da spor sahasını yaptık, çok amaçlı salonumuzu da yakın zamanda ihale edeceğiz. Kasaba bölgemizde Kapya Biber Sergisi açacağız. Kasabada Meydan Düzenlemesi projesini tamamladık. Dirgenler, Ortabağ, Gürsu alanı arasındaki yolu da sıcak asfaltla buluşturacağız. Kaş’ımızın 54 mahallesinde hizmetlerimiz devam ediyor” dedi.
  Kadınlar ve erkekler arasında bal yeme yarışları düzenlendi. Kadınlar arasında bal yeme yarışmasına 6 kadın katıldı. Bir kilo balı 1 dakika 10 saniyede yiyen Zeynep Afşin birinciliği, Tülay Arıkan da ikinciliği kazandı. Erkekler arasında düzenlenen bal yeme yarışmasına 12 kişi katıldı.
Birinciliği 1,5 kilo balı 33 saniyede yiyen Adem Tatlıkulak kazandı. İkinciliği 37 saniyeyle Mehmet Afşin, üçüncülüğü ise 50 saniyeyle Ahmet Güzeloğlu kazandı. Kadınlar ve erkekler arasında yapılan bal yeme yarışmasında dereceye girenlere bal ve sıvı gübre hediye edildi. Yarışmalar öncesi mahalli sanatçılar konser verdi. Kurulan stantlarda Doğantaşlı bal üreticileri ballarını sattı. Şenlik, Türk Halk Müziği sanatçıları Ümmü Erbil ve Gizem Kara'nın verdiği konserle sona erdi.
'1,5 KİLO DAHA OLSA YERDİM'
Erkekler bal yeme yarışmasının üç kez üst üste birincisi olan Adem Tatlıkulak, "Doğantaş Bal Festivali'nde üç kez üst üste birinci oldum. 33 saniyede 1,5 kilo bal yedim. 1,5 kilo daha olsa yerdim. Çünkü Doğantaş'ın balı çok güzel. Nefis çam balı. Herkese tavsiye ederim" dedi.
Kadınlar birincisi Zeynep Afşin, "Çok güzeldi. Kazandım, çok mutluyum. Kadınlarda birinciyim. Bal da çok güzeldi. Doğantaş balı bir numara. Bir tabak daha olsa yerdim" diye konuştu.
Bal üreticisi Hilmi Özkan, "Bu hakiki çam balı. Çiçek balıdır. 70 bin çiçekten arı toplar. Doğantaş'ın en güzel balı bu ballardır. Biz bunu özel olarak satarız" dedi.
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, "Sizin yetiştirdiğiniz ürünlerin tanıtımı bizim için çok önemli. Bu yörede bal çok önemli. Balımızı hem ilimize, hem ülkemize, hem dünyaya tanıtmak çok önemli. Bu şenliğin amacı da o. Balımızı tüm dünyaya tanıtmak, daha iyi bir pazar oluşturmak için bu şenliği başlatmıştık. İnşallah bu şenlik bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.
Kaş Kaymakamı Murat Öztürk de "Kaş sadece turizmde değil, tarımda da çok özel bir yer. Domatesin, biberin çok özel üretildiği bir yer. Bu festivaller ilçemizin tanıtımına katkı sağlıyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri dünyaya tanıtıyoruz. Aynı zamanda kendi kültürümüzü yaşatıyoruz" dedi.
Doğantaş Mahallesi, Türkiye'nin önde gelen çam balı üretim merkezlerinden biri. Mahallede yaklaşık 7 bin arı kovanı bulunuyor ve yılda ortalama 175 ton bal üretimi gerçekleşiyor.
 
 
Editör: TE Bilisim