Gastroentoroloji’nin duayeni kaşlı özden son yolculuğuna uğurlandı
    Gastroentoroloji’nin duayeni kaşlı prof. dr. ali özden yaşamını yitirdi
    Türk Gastroentoroloji Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Ali Özden, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastahanesi'nde yaşamını yitiren Özden, vasiyeti üzerine doğum yeri olan Antalya'nın Kaş ilçesi Yüzbaşı Hasan Fehmi Sokullu Mezarlığı'nda toprağa verildi. 
   Türkiye’de Gastroentoroloji Bilim Dalı’nın duayenlerinden, Ankara Ünivetsitesi Tıp Fakültesi Gastroentoroloji Bölümü eski Başkanı, Türk Gastroentoroloji Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Ali Özden, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastahanesi’nde yaşamını yitirdi. Özden, vasiyeti üzerine doğum yeri olan Antalya’nın Kaş İlçesi Yüzbaşı Hasan Fehmi Sokullu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze Namazından önce Kaş Sağlık ve Eğitim Başkanı Erdal Hacıvelioğlu tarafından merhum Prof. Dr. Ali Özden’nin öz geçmişi okundu. Ardından merhumun cenaze namazı kılındı. Ali Özden’in Kaş Merkez Süleyman Çavuş Camisi’nde kılınan cenaze namazını Kaş Müftüsü Turgut Topaloğlu kıldırdı. Cenaze namazına eski Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Kaş Sağlık ve Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Hacıvelioğlu, Kaş Kent Konseyi Başkanı İsmail Gökçe, eşi Emen Özden, kardeşleri Hatay ve Kemal Özden, Ankara’dan gelen meslektaşları ve Kaşlılar katıldı. Prof. Dr. Ali Özden 1942 yılında Antalya’nın Kaş İlçesi’nde doğdu. İlkokulu Kaş’ta, ortaokulu Alanya’da,  Antalya Lisesi’nde bitirdi.  1968 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tıp doktoru olarak mezun oldu. Askerliğinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Enstitüsü’nde çalıştıktan sonra 1976 yılında dahiliye uzmanı, 1979 yılında gastroentoroloji uzmanı oldu. Aynı üniversitede 1983 yılında doçent, 1988 yılında profösör oldu. İki yıl Amerika’da gastroentoroloji dalında araştırmalar yaptı. 2000 yılından yaş haddinden emekli olduğu 2009 yılına kadar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoroloji Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. 1994 – 1997 yılları arasında fakülte yönetim kurulu üyeliği, 1997 – 2000 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dikimevi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Başta Azarbeycan olmak üzere, Türki Cumhuriyetlerde gastroentoroloji bölümünün kurulması çalışmalarına katıldı. Bakü Üniversitesi tarafından onursal profösörlük verildi. Emekli olduktan sonra da bilimsel çalışmalarını kurucusu olduğu Türk Gastrotoroloji Vakfı’nda sürdürdü. Atatürk deyince hep gözleri dolan Prof. Dr. Özden başta “Türkiye’de Gastroentoroloji’nin Doğuşu”, “ Sağlıklı Yaşam İçin Dost Bakteriler Probiyotik” kitapları  olmak üzere barsak hastalıkları konusunda birçok kitap ve makale yazdı. Ankara’daki görevi sırasında kendi bölgesinden gelen hastaların babası olarak niteleniyordu.
  Evli ve bir çocuk babası olan Prof. Dr. Ali Özden’in oğlu Nuri Özden de Amerika’da gastroentoroloji uzmanı olarak görev yapıyor. Pandemi nedeniyle babasının cenaze törenine katılamadı.
  
 
Editör: TE Bilisim