Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Türkiye’nin önde gelen bal üretim merkezlerinden biri olan Doğantaş Mahallesi’nde bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen “Doğantaş Hasat ve Bal Şenliği” yapıldı. Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesi tarafından düzenlenen şenlik, şölen havasında geçti.
   Türkiye’de Orman Bakanlığı tarafından kurulan bal ormanı olan Doğantaş Mahallesi’ndeki Hasat ve Bal Şenliği’ne Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Belediye Başkanı Mutlu  Ulutaş, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kenan Dallı, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Göktaş,  Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Doğantaş Mahallesi Muhtarı Ali Karataş, MHP İlçe Başkanı Cemil Kolak, İyi Parti İlçe Başkanı İsmail Şah Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı ramazan Süer, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarları ve Kaş ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar katıldı.
   İki gün süren şenliğin ilk günüde arı üreticilerine, “Arıcılık ve Bal Üretimi” konulu Prof. Dr. Fehmi Gürel ve orman mühendisi Meryem Demirci tarafından bir konferans verildi. Şenliğin ikinci günü düzenlenen temsili yörük göçü ve arı kervanı ile başladı. Mahalle dışından Antalya Büyükşehir Belediyesi MehterenTakımı  eşliğinde yapılan yürüyüşte, yörük grupları da katıldı. Yürüyüş şenlik alanında sona erdi. Köy meydanında tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın hep birlikte okunması ile başladı.  Halk oyunları gösterisi yapıldı.  Kadınlar ve erkekler arasında bal yeme yarışları yapıldı.  Kadınlar arasında ilk kez düzenlenen  bal yeme yarışmasına üç kadın katıldı. Bir kilo balı  bir dakik 10 saniyede yiyen Şerife Akman birinci oldu. İkinciliği Rabia kaplan, üçüncülüğü de Sevilay Demniray aldı.  Erkekler arasında düzenlenen bal yeme yarışmasına 11 kişi katıldı.  Birinciliği bir kilo balı 55 saniyede yiyen AdemTatlıkulak kazandı. İkinciliği Süleyman Demirel, üçüncülüğü Ramazan Arıkan kazandı. Kadınlar ve erkekler arasında yapılan bal yeme yarışmasında dereceye girenlere bal ve sıvı gübre hediye edildi.
  Şenlik, Türk halk müziği sanatçısı Tahsin Duru ve  Ankaralı Ayşe’nin verdiği konserle sona erdi. Konserde vatandaşlar çoşarak eğlendi.
   Erkekler bal yeme yarışması birincisi AdemTatlıkulak; balın tadı harika idi. Geçen sene de birinci olmuştum.
    Kadınlar birincisi Şerife Arıkan, çok güzeldi. Çok lezzetli idi. Doğantaşımızın balını herkese tavsiye ediyorum dedi.
   Bal üreticisi ; Asiye Kaçıra; Doğantaş’ın balı doğaldır. Bir katkısı yoktur. Herkes yiyebiliir dedi.
   Şenlikle ilgili olarak Doğantaş Mahallesi Muhtarı Ali Karataş; Kaş Doğantaş Mahallemiz çam balı üretim merkezidir. Çam balımız kaliteli olduğundan 6 yıldır festival düzenliyoruz. Çam balımızın tanınmasını istiyoruz.
   Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da yaptığı konuşmada; tabi bal çok önemli. Dünyada çok önemli, Türkiye’de çok önemli.  Ama en önemlisi Kaşımızda, Doğantaş’ta böyle bir bal üretimi yapılması. Organik bir bal üretiminin yapılması bizim için çok önemli. Çünkü hem ilçemizde, hem diğer ilçelerimizde, Antalyamızın ve Türkiyemizin her noktasına burdan bal satıyoruz.  O yüzden Doğantaş balının daha çok tanınması, daha çok farkedilmesi ve her kesime ulaşabilmesi için bizlerde bu tanıtımı yapmak ve sizlere bu Doğantaş balını daha iyi tanıtabilmek için bu tür faaliyetleri devam ettireceğiz dedi.
    Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan da yaptığı konuşmada; 6. Düzenlenen Doğantaş Hasat ve Bal Şenliği’ne hepiniz hoş geldiniz. Hepinizin bildiği gibi mahallelerimizde, köylerimizde düzenlenen şenlikler, bu festivaller, sosyal etkinlikler beraberliğimizi, kardeşliğimizi daha da pekiştiren etkinliklerdir. Aynı zamanda bizden sonra gelecek olan kuşaklara da örfümüzü, adetimizi, geleneklerimizi anlattığımız; onları da kendi öz değerlerimizle buluşturduğumuz etkinliklerdir dedi.
   Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Doğantaş Mahallesi, Türkiye’nin önde gelen çam balı üretim merkezlerinden biri. Mahallede yaklaşık 7 bin arı kovanı bulunuyor. Yılda ortalama 175 ton bal üretimi gerçekleşiyor.
 
Editör: TE Bilisim