Antalya’nın Kaş İlçesi’ndeki dünyanın 10 doğal plajından biri olarak gösterilen Kaputaş Plajı’nda, son günlerde  yaşanan beton döküldü, iş makinası indirildi tartışmalarında taraflar konuştu. Plajın işletmesini yapan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer yaptığı konuşmada, Kaputaş Plajı’nda yapılan tüm işlemlerin alınan izinler doğrultusunda yapıldığını, burada bir gram beton kullanılmadığını söyledi.

Kaş Turizm Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan da yaptığı açıklamada”Kaputaş Plajı’nda yapılan işlemlerle plajın doğallığı kayboluyor” dedi.
   Kaputaş Plajı, dünyaca ünlü bir plaj. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka denize girdiği, özel bir kumu, deniz suyunun özel bir rengi olduğu plaj. Kaputaş Kanyonu’nun ağzında yer alıyor. Daha önce 192 basamaklı beton merdivenle inilirken, yapılan düzenlenleme ile, merdiven sayısı 87’ye indirildi. Yeni yapılan merdiven, ahşap malzeme kullanılarak yapılmış. Burada denize girmeyi, birçok yerli ve yabancı turist kendine göre ayrıcalık sayıyor. Kumsalda yazdığı gibi, “Benimle evlenir misin ?” tekliflerinin yapıldığı bir plaj.

   Buradaki tartışmaların tarafı olan Kaş Turizm Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan yaptığı konuşmada” Kaputaş’a yönelik uygulamalar ne yazık birkaç yıldır devem etmekte. Biz Kaş Turizm Derneği ve Kaş Çevre Platformu olarak buradaki uygulamaları yakından takip ediyoruz. Kaputaş, turizmimiz için dünyaca ünlü bir plaj. Korunması gereken bir plaj. Birinci derecede doğal sit alanı. Burda maalesef kepçeler, iş makinaları indirildi Kaputaş’a. Kazı işlemleri yapıldı. Hangi proje olursa olsun, Anıtlar Kurulu’nun onayı olsa bile, bu tür makinaların indirilmesi, orada kazı çalışması yapılması, ek inşaatların yapılması doğal dokuya zarar veriyor. Biz bu tür restorandır, su tankıdır, foseptiktir,  tuvalettir, bunların kesinlikle plajın içine değil, yolun üstüne yapılmasını istiyoruz. Daha önce açmış olduğumuz davalarda da, bilirkişi roparlarında, Anıtlar Kurulu’nu projesinin onaylandığını, uygun olduğunu, fakat uygulamada aşırılıklara kaçıldığı belirtilmiştir. Buraya bir koruma, kurtarma proje yapılmalıdır. Yetkililer burayı bir an önce  ele almalıdır. Yoksa Kaputaş’ı kaybediyoruz” dedi.

   Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ise yaptığı konuşmada”   Kaputaş Plajı’nda, Kaş Belediyesi’nce yapılmış olan iş ve işlemler izne tabidir. Kurallara uygun olarak izinleri alınmış. Biz buraya geldiğimizde tuvalet ihtiyacını giderek bir yer yoktu. İnsanlar bu ihtiyaçlarını denizde, kumsalda veya kanyonunu içerisinde gidermek suretiyle çevre kirliliğine neden oluyordu. Biz belediye olarak buraya bir foseptik tankı, tuvalet ve özürlü tuvalet yaparak bir alt yapı oluşturduk. Biz buradaki atığı pompa ile vidanjöre nakledip, arıtmaya götürüyoruz. Kaputaş bir dünya mirasıdır. Dünyanın önemli bir plajıdır. Biz burayı gözümüz gibi koruyacağız. Belediye olarak temizliği ile, her alanda hizmete devem edeceğiz. Burası halka açık bir plajdır.Ancak hizmet karşılığı buraya gelenler bedel öder. Onun dışında halkın hizmetine sunduk.

   Burada beton kullanıldı iddiası var sorusuna; hayır burada bir gram beton kullanmadık. Çalışmalarımızda betonla alakalı hiçbir işlem yok. Nedir bu itiraz sorusuna; burada iki noktayı işaret etmem gerekir. Ya buradaki bu güzelliği sevmiyoruz. Görmediğimiz şeyin cahili olmak koşuluyla, buna itiraz ediyoruz. Buna itiraz edenler, Kaputaş’ta bu yapılanları görseler bize teşekkür ederler. Bu tür itirazların olmayacağını düşünüyorum. Şu anda yaptığınız işer için izin lındı mı, yasal mı sorusuna;  Orman Genel Müdürlüğü iznine tabi. Aynı zamanda Anıtlar Kurulu’na proje ile gidildi. Projeler onaylandı. Yaptığımız tüm işler imar planına, Anıtlar Kurulu’nun verdiği izne uygundur” dedi.
   
 
Editör: TE Bilisim