Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF)  tarafından Antalya’nın Kaş İlçesi’nde gerçekleştirilen CMSS – TSSF “Kaş Başka” Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası sona erdi. 19 ülkeden 54 sporcunun yarıştığı şampiyonada 2 dünya, 2 Türkiye rekoru kırıldı. Türk ve yabancı sporcular, yaptıkları derecelerle kendi ülkelerine ait 26 ulusal rekora imza attı.
KAŞ'TAKİ SERBEST DALIŞ DÜNYA KUPASI İKİ REKORLA BAŞLADI
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından Antalya'nın Kaş ilçesinde düzenlenen CMAS-TSSF 4'üncü Kaş Başka Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası, dünya ve Türkiye rekorları ile başladı.
Kaş İnceboğaz Belediye Halk Plajı açıklarında başlayan CMAS-TSSF 4'üncü Kaş Başka Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası'nda bir dünya ve bir Türkiye rekoru kırıldı. Rekortmen İtalyan sporu Alessia Zecchini sabit ağırlık çift palette 105 metreye dalarak yeni bir dünya rekoruna imza attı. Önceki rekor, 15 Haziran 2021'de Bahamalar'da gerçekleştirilen 95 metreyle Fransız Alice Modolo'ya aitti. Milli takım sporcularından Şahika Ercümen de ip destekli paletsiz (FIM) disiplininde 81 metreye dalarak yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Şahika Ercümen kendisine ait olan 80 metrelik eski rekoru, Bahamalar'da Temmuz 2021'de elde etmişti. Dünya Kupası'nda Şili, Hırvatistan, Rusya, Kuveyt, Türkiye, Çekya, Fransa, İtalya, Umman, Slovakya, İspanya, ABD, Slovenya, Ukrayna, İran, Azerbaycan, Kolombiya, Lübnan ve Güney Kore'den 48 sporcu mücadele ediyor.
SERBEST DALIŞ TÜRK MİLLİ TAKIMI
Kaş Başka Dünya Kupası'nda mücadele edecek olan Cenk Devrim Ulusoy'un antrenörlüğünü yaptığı dünya ve Türkiye rekortmeni sporcuların yer aldığı Serbest Dalış Türk Milli Takımı, Yaren Türk, Fatma Uruk, Şahika Ercümen, Birgül Erken, Rüstem Derin, Görkem Gedik ve Serkan Toprak'tan oluşuyor.
  İKİNCİ GÜNDE BİR DÜNYA BİR TÜRKİYE REKORU KIRILDI
  Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfedersayonu  (CMAS) işbirliğinde,  Antalya’nın Kaş İlçesi’nde düzenlenen 4.  “Kaş Başka” Serbest Dalış Outdoor  Dünya Kupası’nın ikinci günüde bir dünya, bir de Türkiye rekoru kırıldı. Kaş İnce Boğaz Plajı açıklarında yapılan ikinci gün yarışmalarında 20 ülkeden 8’i Türk, 34’ü yabancı 42 sporcu yarıştı. İkinci gün yarışlarında sporcular, sabit ağırlık çift palet ve ip destekli paletsiz disiplininde yarıştılar. İkinci gün yarışlarında bir dünya ve bir Türkiye rekoru kırıldı. Kadınlarda yarışan Slovenyalı AlenkaArtnik, sabit ağırlık çift palette 3 dakika 42 saniyede 106 metreye başarılı bir dalış yaparak, yenidünya rekorunun sahibi oldu.  Aynı disiplindeki dünya rekoru bir gün önce yine Kaş’taki yarışlarda İtalyan sporcu AlesiaZecchini tarafından 105 metre olarak kırılmıştı. Slovenyalı sporcu bir gün sonra İtalyan sporcunun dünya rekorunu tarihe gömdü. Erkeklerde yarışan Türk milli takımı sporcusu Rüstem Derin, ip destekli paletsiz disiplininde 3 dakika 32 saniyede 91 metreye dalarak, yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Eski Türkiye rekoru yine 83 metre ile Rüstem Derin’e aitti. Şampiyonada toplam 20 ülkeden 54 sporcu mücadele etti.
 KAŞ BAŞKA SERBEST DALIŞ DÜNYA KUPASI SONA ERDİ
    Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF)  tarafından Antalya’nın Kaş İlçesi’nde gerçekleştirilen CMSS – TSSF “Kaş Başka” Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası sona erdi. 19 ülkeden 54 sporcunun yarıştığı şampiyonada 2 dünya, 2 Türkiye rekoru kırıldı. Türk ve yabancı sporcular, yaptıkları derecelerle kendi ülkelerine ait 26 ulusal rekora imza attı.
   Kaş İlçesi’nde düzenlenen şampiyona iki gün sürdü. Dünya Kupası’nda ilk dünya rekoru İtalyan sporcu AlessiaZecchini’den geldi. Sabit ağırlık paletsiz (CNF) disiplininde 74 metre ile ip destekli sabit ağırlıkta (FİN) 101 metre ile dünya rekorlarını elinde bulunduran Zecchini, yarışmanın ilk gününde sabit ağırlık çift palet (CWT – BF) disiplininde 105 metreye dalarak yenidünya rekorunun sahibi oldu.  Daha önceki rekor 95 metre ile Fransız sporcu AilceModolo’ya ait idi.  İkinci gün yarışlarında Slovak sporcu AlenkaArtnik, sabit ağırlık çift palette 106 metreye dalarak, İtalyan AlessiaZecchini’nin rekorunu kırdı.  İtalyan sporcu ancak bir gün dünya rekortmeni olarak kalabildi.
   Şampiyonada Türk sporcular iki Türkiye rekoru kırdı. Serbest Dalış Milli Takımı’ndan Şahika Ercümen, ip destekli sabit ağırlık (FİN) disiplininde 81 metreye dalarak, hem dünya kupasının ve hem de Türkiye rekorunun sahibi oldu.  Eski rekor 80 metre ile yine Şahika Ercümen’e ait idi.  Ercümen, sabit ağırlık paletli (CWT) disiplininde 85 metreye dalarak, ikinci altın madalyasını aldı. Milli sporcumuz Rüstem Derin, ip destekli paletsiz (FİN) disiplininde 91 metreye dalarak, kendisine 83 metre olan Türkiye rekorunu kırdı.  Derin bu derecesi ile şampiyonada gümüş madalya kazandı. Milli sporcumuz Yaren Türk, sabit ağırlık paletsiz(CNF) disiplininde 47 metreye dalarak bronz madalya, milli sporcumuz Serkan Toprak da sabit ağırlık çift palet (CWT – BF) disiplininde 73 metreye dalarak boronz madalya kazandı. Türkiye böylece şampiyonada 2 altın, bir gümüş ve 2 bronz madalya kazandı.
   Sabit ağırlık çift palet disiplini kadınlarda Slovenya’dan AlenkaArtnik 106 metreye dalarak altın madalya, İtalya’dan AlessiaZecchini 105 metreye dalarak gümüş, Ukrayna’dan NataliiaZharkova 94 metreye dalarak bronz madalya kazandı. Bu dalda erkeklerde Slovakya’dan Martin Zajac 88 metreye dalarak altın, Şili’den Daniel Arias 75 metreye dalarak gümüş, mili sporcumuz Serkan Toprak da 73 metreye dalarak gümüş madalya kazandı. İp destekli sabit ağırlık disiplini kadınlarda milli sporcumuz Şahika Ercümen 81 metreye dalarak altın, Amerika Birleşik Devletleri’nden EnchanteGallardo ve İspanya’dan İsabelShancez 76 metreye dalarak gümüş madalya, Rusya’dan Olga Radnova 73 metreye dalarak bronz madalya kazandı. Bu dalda erkeklerde Umman’dan Omar Al Ghailani 101 metreye dalarak altın madalya, Rüstem Derin 91 metre ile gümüş madalya, Hırvatistan’dan BudimirSabot  73 metreye dalarak bronz madalyanın sahibi oldu. Sabit ağırlık paletli disiplini kadınlarda milli sporcumuz Şahika Ercümen 85 metreye dalarak altın, Çekya’danJarmilaSlovencikova 78 metreye dalarak gümüş, ABD’den KristinKuba73 metreye dalarak bronz madalyanın sahibi oldu. Bu dalda erkeklerde İtalya’dan VicenzoFerri 108 metreye dalarak altın, Umman’dan Omar Al Ghailani 101 metreye dalarak gümüş, İtalya’dan Antonio Magarivo 95 metreye dalarak bronz madalyanın sahibi oldu. Kadınlar sabit ağırlık paletsiz dalında Ukrayna’dan NataliaZharkova 65 metreye dalarak altın, Ukrayna’dan Ekaterina Sadurska 55 metreye dalarak gümüş, milli sporcumuz Yaren Türk de 47 metrelik derecesiyle bronz madalya kazandı. Bu dalda erkeklerde Slovenya’dan SamoJarenko 82 metreye dalarak altın, ikinci sırada Türkiye’den bireysel olarak yarışan Birol Özbek 47 metreye dalarak gümüş, Hırvatistan’dan BudimirSabot46 metreye dalarak bronz madalya kazandı.
    Şampiyona ile ilgili olarak TSSF Başkanı Prof. Dr. Şahin Özen yaptığı konuşmada” Şampiyonada 2 dünya, 2 Türkiye rekoru, 26 ulusal rekor kırıldı. Rekorlar kupası dememiz yanlış olmaz. Son derece başarılı sonuçlar alındı. Ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumuz bu şampiyonada madalya kazanan, şampiyonaya katılan tüm sporcuları kutluyorum.  Ülkemize 2 altın, bir gümüş ve 2 bronz madalya kazandıran sporcularımızı ve teknik ekibi alkışlıyorum”dedi.
  Şampiyonanın madalya töreni, 9 Ekim Cumartesi günü CMAS 5. Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası ödül töreni ile birlikte gerçekleştirilecek.
 
 
 
Editör: TE Bilisim