“Yeryüzünün şahit olduğu bütün savaşlarda her Türk zabitinin hayatı; tarihi süsleyen ve Büyük Ulusun göğsünü kabartan destanlarla doludur.” 
ANTALYA KAHRAMANI Mustafa Ertuğrul AKER
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Birinci Dünya Savaşı’nda Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un ilçeye 2.1 kilometre uzaklıktaki Yunanistan’ın Meis Adası yakınlarında İngiliz 'Ben My Chree' gemisini batırmasının 104'üncü yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş yaptığı açıklamada”I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşımızda büyük kahramanlıklar göstererek dünyada ilk uçak gemisi Ben My Chree’yi Meis Adası açıklarında 9 Ocak 1917'de ve Kemer açıklarında da Paris II gemisini 13 Aralık 1917’de, yine Kemer açıklarında Alexandra gemisini 8 Mart 1918’de bir kayığa yerleştirilen dinamitlerin patlatılmasıyla batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve 1911-1912 tarihlerinde İtalyanlarla yapılan savaş sırasında Çanakkale’de topçu atışı ile İtalyan savaş gemisinin savaş dışı kalmasını sağlayan Topçu Teğmen Yusuf Ziya Erdil’i saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Uçak gemisi Ben My Chree'nin batırılışının bu yıl 104’ncü yıl dönümüdür. Kaş Belediye Meclisi'mizin aldığı kararla her yıl 9 Ocak tarihinde ve haftasında Kaş ve Antalya’da çeşitli etkinlikler yapılarak andığımız Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, silah arkadaşları Burdurlu Halil İbrahim Çavuş, Ankara Nallıhanlı Durmuş Çavuş ve İzmirli İbrahim Çavuş ve nice isimsiz kahramanlarımızı ve şehitlerimizi; bu yıl  tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid-19 pandemi sebebiyle etkinlik yapamadan basın bildirisi ile anmaktayız. Halkımızın tarihi sahiplenme, geçmişe olan saygı ve şükran duygularını ifade etmek amacıyla “Kaş’ın Kahramanları Anıtı” tasarım yarışması Kaş Belediyemiz tarafında ulusal düzeyde bir yarışma olarak düzenlenmiştir. Yarışma, kahramanlarımıza şükran ve minnetimizi ifade etmenin bir vesilesi olmuştur. Yarışma ile ilgili takvim devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanları cennet, ruhları şad olsun”dedi.
36 dakikada denize gömüldü
Birinci Dünya Savaşı döneminde Meis Adası, İngiliz ve Fransızların denetimindeydi. Akdeniz'in tutulmasında büyük önemi olan Meis’in işgal ve tahkimine, Çanakkale'de 5'inci orduyu komuta eden Alman General Liman Von Sanders'in ‘çok gizli' emriyle karar verildi.
Mustafa Ertuğrul, 1916 yılında emrine 4 dağ topu verilerek, Aydın’dan Kaş'a tayin edildi. Meis Limanı'ndaki İngiliz kruvazörü Ben-My-Chree ve yakınındaki Fransız destroyerleri yok edilecekti.
27 Aralık’ta harekat başladığında gizli mevzideki obüsün ilk çatışmada devre dışı kalmasıyla tüm yük Mustafa Ertuğrul'un bataryasına kaldı. Batarya mermilerini yağdırmaya başladı. Mustafa Ertuğrul, bu anı kendi kaleminden şöyle anlatır:‘İlk grubun bir mermisi gemiye isabet etti. Müteakip grubun üç mermisi birden geminin kıç tarafındaki küçük tayyare hangarına isabet ederek, müthiş bir yangın yaptı. Benzin deposuna isabet ettiğini sonradan öğrendiğimiz mermilerimizden çıkan yangın o derece çabuk büyüdü ki, gemi baş toplarını bize çevirdiği halde ateş etmeye imkan bulamadı. Mürettebatın birçoğunun denize atlayarak, kaçtıkları görülüyordu. Koca gemi karşımızda homurdanarak yanıyor, yavaş yavaş yaralı başını denize sokuyordu. 36 dakika süren fasılalı ateşimiz karşısında fazla dayanamayan Ben-My-Chree, baş tarafından denize gömüldü.’’
Editör: TE Bilisim