Kaş Belediyesi tarafından yaptırılacak olan Kaş Belediyesi Sıfır Atık Tesisi'nin temeli törenle atıldı.
Kaş Belediyesi tarafından Ahatlı Mahallesi'nde yaptırılacak olan Kaş Belediyesi Sıfır Atık Tesisi'nin temeli törenle atıldı. Temel atma törenine Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Atay Uslu, Kemal Çelik, Kaş Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Hüseyin Sadık, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Erol, Kaş Belediyesi başkan yardımcıları Faruk Akbudak, Ali Bekik, Salih Usta, Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Melih Eroğlu, AK Parti İlçe Başkanı Okay Bilgin, CHP İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, MHP İlçe Başkanı Cemil Kolak, belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, mahalle muhtarları ve davetliler katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, "Bugün çevreye, doğaya, insana duyarlı bir projenin temelini atıyoruz. Çevre sağlığı bizim için çok önemli. Çevrenin sağlığı bozulursa, insan sağlığı da bozulur. Kaş'a her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist geliyor. Niçin geliyorlar? Temiz doğası, denizi, çevresi, tarihi zenginliği için geliyorlar. Çevreyi kullanacağız ama koruyarak, temiz tutarak kullanacağız. Bunun da en önemli koşullarından biri atıklarımızı toplayarak, yeniden geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırmak. Bu tesiste atıklar ayrıştırılacak. 2 bin 800 metrekarelik alanda kuracağımız bu tesis, 13 milyon 896 bin 986 liraya ihalesi yapıldı. Tesis 210 gün içinde tamamlanacak, faaliyete geçecek. Biz bu tesisi 2021 yılının temmuz ayında ihaleye çıkarmıştık. Ancak pandemi nedeniyle firma yapımdan vazgeçti. O zamanki ihale bedeli 5 milyon 100 bin lira idi. O ihale bedelinin 4 milyon lirası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca karşılanmıştı. Ancak proje neredeyse üç katına çıktı. Biz de desteğin 10 milyon liraya çıkarılması için bakanlığımıza yeniden başvurduk. Bu tesiste atıklar paraya dönüşecek. Kaş ve Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Kaş Belediyesi olarak, atıklardan para kazanacağız. En önemlisi Kaş'ın doğasını, çevresini, denizini koruyacağız" diye konuştu.
Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, "Kaş'ta yeni göreve başladım. Görevimin ilk günlerinde Kaş'ın çevresini, doğasını, tarihini koruyacak, Kaş ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir tesisin temel atma törenine katılmaktan son derece mutluyum" dedi.
Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Atay Uslu ve Kemal Çelik de yaptıkları selamlama konuşmalarında Kaş için, Kaş'ın geleceğine, ekonomisine, insan sağlığına katkı sağlayacak projenin Kaş'ta kısa sürede yaşama geçeceğini belirtirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafından 2022 Yılı Mükemmeliyet Ödülü'ne layık görüldüğü hatırlatıldı ve bu ödül ile bu tesisin Türkiye'nin çevreye verdiği değerin bir karşılığı olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından tesisin temeli protokol üyeleri tarafından atıldı. Kaş merkezi ve Kaş'a bağlı 54 mahallede 7 bölmeli, 7 atık türünün atılacağı konteynerler konulacak. Buralardan tesise taşınacak atıklar, tesisteki 14 ayrı cinse ayrıştırılacak. Burada preslenerek, geri dönüşüm tesislerine satılacak.
 
Editör: TE Bilisim