Kaş İlçesi'ndeki Çayboğazı Barajı'nda 5.5 milyon metreküp su kaldı. Sulama Birliği Başkanı Mehmet Tufan, "Bir aksilik olmazsa şu anda barajda bulunan 5.5 milyon metreküp su son sulamaya yetecek" dedi.
 
Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Gömbe Yaylası’nda bulunan Çayboğazı Barajı SOS vermeye başladı. Çayboğzı Barajı’da sadece 5,5 milyom metreküp su kaldı.

 2002 yılında Elmalı ve Gömbe Ovası’nı sulamak için kurulan Çayboğzı Barajı 56 hektometreküp hacminde, 2,25 mertekarelik alanı kaplıyor. Toprak dolgu tipindeki baraj 67.70 metre yüksekliğinde. Elmalı’nın 20, Kaş’ın 6 mahallesinde bulunan 140 bin dönüm arazinin yaklaşık 65 bin dönümünü suluyor. Çayboğazı Barajı, Çayboğazı Sulama Birliği tarafından işletiliyor.  Konu ile ilgili olarak Çayboğzı Barajı Sulama Birliği Başkanı Mehmet Tufan yaptığı konuşmada”2105 yılının Eylül ayından 2016 sezonuna kadar Çayboğzı Barajı’nda sadece 13 milyon metreküp su toplandı. Geçen yıldan kalan 8 milyon metreküp su ile birlikte sezona başlarken barajda toplam 21 milyon metreküp su vardı. Gömbe ve Elmalı ovalarına 20 günde bir su veriyoruz. Biz öncelikle meyve bahçelerine su veriyoruz. Seralara ancak sulama döneminde su veriyoruz. Geri kalan dönemlerde seracılar, kuyulardan sulama yapıyor.  En son olarak Eylül ayının ilk haftasında su vereceğiz. Bir sulamada 5 milyon metreküp su kullanıyoruz.  Bir aksilik olmazsa şu anda barajda bulunan 5,5 milyon metreküp su son sulamaya yetecek. Ancak son sulama ile birlikte barajın dibi görünecek. Geçen yıl yağmur ve kar yağışının düşük olması nedeniyle, barajda biriken su tarihin en düşük seviyesinde kaldı. Bu yılı kurtardık. Ancak gelecek yıl aynı şekilde yağış miktarı düşük olursa, Elmalı ve Gömbe Ovaları’nda kuraklık başlar. Bu da çiftçi için bir felaket olur. Yeniden meyve bahçeleri kurumaya başlar. Gelecek kış için bol yağmur ve kar yağışı için şu anda dua etmekten başka bir çaremiz yok” dedi.




Editör: TE Bilisim