TOROSLARDAKİ DOĞAL GÜZELLİK YEŞİL GÖL

     Kaş ilçesinde batı Torosların en yüksek noktası olan Akdağ'ın eteklerinde bulunan Yeşil Göl, güzelliğiyle hayran bırakıyor. Adını suyunun renginden alan göl, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

  Antalya’nın Kaş İlçesi sınırları içindeki Gömbe Mahallesi’ndeki Gömbe Yaylasının ve  Batı Torosların en yüksek noktası olan Akdağ’ın bağrında yatan doğal bir güzellik var. Adı  Yeşil Göl. Adı gibi, yeşilin her tonunun bulunduğu eşsiz bir güzellik.  Kaş İlçesi’nin ve  Batı Antalya Bölgesinin ortak yaylası olan Gömbe Yaylası’na ait olan  Yeşil Göl, denizden bin 990 metre yüksekliğinde yüksekliğinde Akdağ’ın zirvesinin altında. Bir krater gölü. Su sıcaklığı 12 derece civarında, bu gibi. Akdağ’ın yamaçlarında eriyen karlarla birlikte, sakin bir biçimde toprağın altından  Gömbe Yaylası’na doğru süzülerek akıyor. 50 dekar alana sahip. Suyunun aldığı renk nedeniyle adı Yeşil Göl olarak biliniyor. Belirgin bir biçimde aşağıya doğru kayların arasından akan su, borulara alınarak Kaş, Demre ve Elmalı’nın mahallelerine içme suyu olarak götürülüyor. Gölün suyunun bir bölümünün Uçarsu Şelalesi’nin kaynaklarından bir kısmını oluşturduğu söyleniyor. Bu nedenle Yeşil Göl, Uçarsu Şelalesi gibi, Alevi vatandaşlarımızca kutsal sayılıyor.

    Yeşil Göl’e, karayolu ile ulaşma olanağı yok. Bir süre yürümek gerekiyor. Bu nedenle çok fazla ziyaretçisi yok. Ama bazı yabancı turistler, dağları tepeleri aşarak Yeşil Göl’ün güzelliğini keşfediyor. Yaz sıcaklarında bazı vatandaşlarımız yaya ve arazi araçları ile, bu gizemli güzelliği keşfetmeye geliyor. Kendisini halk ozanı olarak nitelendiren Niyazi Güngör, zaman zaman Yeşil Göl’e çıkarak bağlaması ile, yöre ile ilgili kendi bestelerini çalıp söylüyor. Türküleri ile, Yeşil Göl’ün güzelliğine güzellik katıyor. Akdağ’ın yamaçlarındaki erimekte olan karlarla, Yeşil Göl’ün güzelliği birleşerek ayrı bir güzellik oluşturuyor.

   Gömbe Yaylasına tatile gelen Niyazi Güngör yaptığı konuşmada”Kaş’ın Gömbe yaylasına ailemle tatile geldim. burası Yeşil Göl. Bir doğa harikası Toroslarda. Buraya gelsin, herkes burayı görsün” dedi.

KAŞ VE ÇEVRESİNDE POLEN UYARlSl KAŞ VE ÇEVRESİNDE POLEN UYARlSl

   

Editör: ADEM AYDIN