KAŞ'IN BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT İNSANLARI SERGİSİ
 
 “Kaş’ın Bilim, Kültür, Sanat İnsanları” adlı fotoğraf sergisi Kaş halkıyla buluştu. Proje sahibi Yıldız Kalkan, serginin sosyal bir farkındalık yaratması için gerçekleştirildiğini belirtti.

Antalya'nın Kaş ilçesinde oturan fotoğraf sanatçısı Yıldız Kalkan'ın "Kaş'ın Bilim, Kültür ve Sanat İnsanları" adlı sergisi açıldı.Yıldız Kalkan ve Curt Bidinger’ın fotoğraflarıyla oluşturulan sergiye, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Kaş Belediye Başkan Vekili Aslı Veznecioğlu Kurtuldu, Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, sanatçılar ve Kaşlılar katılım sağladı. Kaymakam Akhan, “Bu sergiyle beraber ilçemizin güzelliklerini bir arada bulundurmasına katkı sağlayan yaşayan hazinelerimizi tanıma imkanı bulacağız. Özellikle Kaş’ta yaşayan halkımızın da yurtdışından gelen konuklarımızın da böyle bir kültürel etkileşimde bulunması toplumlar arası hoşgörü ve kaynaşma adına önemli bir şey. Bu projeye imza attığı için Yıldız Hanım’a ve katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Projenin mimarı Yıldız Kalkan, fotoğrafın insan yaşamına dokunan bir sihir olduğunu ifade ederek çok etkili bir görsel olduğunu söyledi. “Gücü yıllar geçtikçe artarak büyür.” diyen Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İyiliğe, doğruya, güzelliğe doğru topluma ışık tutar. Yaşamın ta kendisidir. Yaratma çabasıdır. Portre fotoğraflar, bize yaşanmış hayatları, öyküleri anlatır. Her portrenin farklı bir öyküsü, yaşanmışlıkları vardır. Bu öyküler toplumun belleğinde yaşar ve derin izler bırakır. Geçmişi hatırlatır, yaşatır, bugünü anlatır ve bunları gelecek kuşaklara aktarır. Bir fotoğrafın önünde kah kahkaha ile güleriz kah hüzünleniriz, bazen de düşüncelere dalar gideriz.”

Projenin amacı Kaş’a katkı sağlamak
 
Projeye destek veren tüm sanatçılara teşekkür eden Yıldız Kalkan, insanın sosyal bir varlık olduğunu ve birlikte yaşadığı insanlarla anlam kazandığını dile getirdi. Kalkan, “Fotoğrafçı bütün bunları çektiği fotoğraflarla yaşadığı çağın, yerin tanıklığını yapıp kaydeder, tarihe not düşer. Bugünü geleceğe taşır. Bu fotoğraf projesi de bu amaçlarla Kaş’a bir katkı sunmak, sosyal bir farkındalık yaratmak için gerçekleştirildi.
Yıldız Kalkan'ın sergisinde Kaş'ta yaşamını sürdüren, Kaşlı olan değişik bilim, kültür ve sanat insanın 29 portresi yer alıyor. Balerin Hülya Aksular, oyuncu Uğur Polat, galeri sahibi Rabia Çapa, yazar Buket Uzuner, Kaşlı yerel sanatçılar Emre Dayıoğlu, Ali Ulutaş, Hasan Kalkan, Leyla Cansız, Kaşlı gazeteciler Adem Aydın, İlhami Kocabıyık, avukat Salim Cengiz sergide portesi olanlardan bazıları. Sergideki portelerin 24'ünü fotoğraf sanatçısı Yıldız Kalkan, 5'ini de fotoğraf sanatçısı Curt Bidinger çekti.
 
Sergi sonrası konser
 
Sergi, konuşmaların ardından konserlerle devam etti. Serginin ilk gününde Ali Ulutaş ve Hasan Kalkan halka müzik dinletisi sundu. İkinci gün ise 5 bin köye giderek her köyün yöresel müziğini kaydeden 31 yaşındaki müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu Kaş Kültür Evi’nde sanatseverlerle buluştu. İkinci kez buraya gelerek konser verdiğini belirten Dayıoğlu, “Yurtiçi ve yurtdışında yüzlerce konser verdim ama şuradaki sıcaklığı hiçbir yerde bulamadım. Böyle cep salonları, seyirciyle mükemmel bir iletişim kurma olanağı sağlıyor. Tabi ki Kaş’a büyük bir konser salonu ve kültür merkezi de gerekli.” dedi. Sergi, Ellen Doris Bierett konseriyle sona buldu.
 
Editör: TE Bilisim