KAŞ KAHRAMANI TOPÇU YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL AKER KAŞ’TA ANILDI

   Dünyada ilk uçak savaş gemisi batıran kahraman olarak tarihe geçen Antalyalı kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizlere ait olan dünyanın ilk uçak savaş gemisi Ben My Chee’yi batırışlarının 102. yılında Antalya’nın Kaş İlçesi’nde düzenlenen tören ile anıldı.

Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi ve Antalya Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen Anma Töreni Kaş – Antalya Karayolu Bayındır Mevkii’nde kurulan Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları hatıra ormanında yapıldı.

Törene Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Antalya Garnizon Komutanlığı Protokol Şube Başkanı Albay Volkan Tuna, Kaş Garnizon Komutanı Deniz Yarbay Erçin Birsen, Belediye Başkanı Halil Kocaer, Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Öztürkmen, AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, AKSAN Proje Koordinatörü Özer S. Özgüç, AKSAN Danışmanı Em.Deniz Albay Sedat Akkuş , AKSAN Danışmanı Murat Kabukçuoğlu, Yurdum Türkmeneli Derneği Başkanı Yunus Bayatlı, Gurbet Hücumbotu Personeli, Antalya’da yaşayan Kırgız, KKTC, Kerkük Türkleri temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kurulularının başkanları, Kamu kurum ve kuruluşlarının Amirleri, Antalya’dan gelen ANSAN üyeleri, Kaşlı vatandaşlar katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra yapılan protokol konuşmalarının ardından Topçu Yüzbaşı kundu Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah Arkadaşları Hatıra Ormanı’na, barış ve dostluk adına iki zeytin fidanı dikildi. Katılımcılar daha sonra Kaş limanında Deniz Şehitleri  ve Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları hatırasına denize saygı çelengi bıraktı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından anma etkinliği için görevlendirilen, Kaş Setur Marina’da demir atan Gurbet Hücumbotu halk tarafından ziyaret edildi.

Törende günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan; “ “”Bizler bin yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi verirken, nice kahramanlıklar, nice acılar, nice üzüntüler çektik. Tüm bu mücadele esnasında hayatlarını, gözlerini bir an olsun dahi kırpmadan vatan için feda eden şehitlerimize ne kadar minnet duyduğumuzu ifade etsek azdır diye düşünüyorum. Bizler için hayatlarını feda etmiş, kanlarını bu ülke toprakları için, bu bayrak için akıtmış binlerce ölümsüz kahramanı hala yeterince tanımıyoruz. Aldığımız eğitimde Akdeniz bölgemizdeki nice kahramanlıklar hakkında yeterli bilgi verilmedi. Daha sonra burada elde edilen başarı ve kahramanlıkları, öğreniyoruz. Bize 1. Dünya Savaşı tamamını yıkık, ülkesini teslim etmiş, çökük bir ordu ile savaşmış tarih olarak anlatıldı. Bugün Çanakkale’de Kut’ül Amere ve Medine-i Menevvere’de, Garp cephesinde, Akdeniz’de sergilenen kahramanlıkları, başarıları okuyunca bunları öğrenince ne kadar asil bir millet olduğumuzu, ne kadar şanlı bir orduya sahip olduğumuzu çok da iyi kavrama şansına sahip oluyoruz”  dedi.

Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ise törende yaptığı konuşmasında ; kahramanlar kolay yetişmiyor. Kahramanlarımızı tarihe mal ediyoruz ama, onları hatırlamak ve yaşatmak bizim görevimiz. Şu anda o anı yaşıyoruz. Çanakkale yaşatılsın, İstiklal savaşımız yaşatılsın. Burada Mustafa Ertuğrul Aker ve Yusuf Ziya Erdil adına düzenlenmiş olan anı ormanında ağaç dikimini geçen yıl yaptık. Bundan sonraki nesiller için geçmişimizi, geleceğe taşımak ve emanet etmek için  anıt yapımı ile bunu ölümsüzleştireceğiz, aziz kahramanlarımızı ve şehitlerimizi bir kez daha rahmet ile anıyoruz“ dedi.
Emekli Albay Suat Akgül’de törende yaptığı konuşmada;” Bu gün Antalyalı kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları tarafından Kaş’ta bulunan tabyalardan dağ topu ile 4 bin 200 metre mesafeden, o dönemin uçak gemisi olan İngiliz Donanmasına ait Ben My Chee uçak gemisini çok kısa sürede batırmalarının 102. yıldönümü. Dünyada top atışı ile bir ilk defa bir uçak gemisi batırılmıştır. Bu Kaş’ta olmuştur.Aziz Şehitlerimizi ve kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve rahmet ile anıyoruz”   dedi.

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları Burdurlu Çavuş Halil İbrahim Günaydın, Nallıhanlı Çavuş Durmuş Şavaşçı, 30 asker ve üç topla Birinci Dünya Savaşı’nın tüm hızıyla devam ettiği 1916 yılının sonlarında Kaş’a geldi. Üç topunu bugünkü Bayındır Burnu’nda kurarak Yunanistan’nın Meis Adası önlerindeki İngilizlerin dünyanın ilk uçak savaş gemisi Ben My Chee’yi ve yaklaşık 200 irili ufaklı tekneyi batırdı. Fransızların bir savaş gemisini yaraladı. Kaş sahillerini güvenceye aldıktan sonra, Kemer’e geçen Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları Akdeniz’de kan kusturan Fransız savaş gemileri Paris 2 ve Alexsandra’yı batırarak dünya harp tarihine geçtiler
Editör: TE Bilisim